HVG: Szakértők szerint Magyarországon is megjelenik az afrikai sertéspestis

vaddiszno_„Egy üveg hipóval és ásóval megyünk ki vadászni. Ha valaki elhullott vaddisznót talál, azonnal elégeti a tetemet. Amit elejtünk, annak kiszedjük a zsigereit, leöntjük fertőtlenítővel, aztán elássuk” – ismertette a vadászathoz mostanában kötelezően kapcsolódó ceremónia részleteit Széles Zoltán, a fehérgyarmati Ravasz Róka Vadásztársaság volt elnöke az e heti HVG Gazdaság rovatában megjelent cikkben. Az írás szerint “a vaddisznók már behurcolhatták Ukrajnából az afrikai sertéspestis vírusát, bár a hatóságok ezt cáfolják.”

Az ukrán határhoz közel élő vadászokat egynapos képzésre hívta be az állategészségügyi hatóság – tudta meg a HVG. Nemrég az is felmerült az okkal pánikoló sertéstartók javaslatára, hogy kerítést húznának fel az ukrán határra, a vaddisznók vonulását megakadályozandó. Csakhogy a vírusokkal szemben ez aligha volna hatásos, azokat ugyanis a madarak vagy a légáramlat is behurcolhatja.

vaddiszno_2

Amennyiben bejelentik, hogy Magyarországra is betört a vírus, annak beláthatatlan következményei lennének a hazai gazdák számára – figyelmeztet Pick László agrárvállalkozó. A sertéstartók attól félnek, ha megjelenik a vírus a hazai állományban, akkor törvényszerű, hogy a sertéshús ára drámaian csökken.

(HVG)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?