Tizenötezer forint az elhullott vaddisznóért – Enyhítik a sertéspestis miatt felmerülő kiadásokat

vaddiszno_2Jelentős összegű EU-s forrásból kompenzálják a klasszikus és az afrikai sertéspestis miatt felmerült költségek egy részét egy szeptember 21-én életbe lépő jogszabályban foglaltak szerint. Többek között az elhullott vaddisznók bejelentésének ösztönzésére, az állatok virológiai vizsgálatainak és a tetemekből történő mintavétel költségeire kérvényezhető a hozzájárulás, amely más állatbetegségek esetén is lehívható. Mindez a Magyar Közlönyben szeptember 18-án megjelent 45/2017. (IX. 18.) FM rendeletben olvasható.

A klasszikus sertéspestis esetében például a vaddisznók virológiai és szerológiai vizsgálatainak költségeire, valamint a vaddisznókból történő mintavétel költségeire a keret 72 900 eurónak megfelelő forintösszeg. Az afrikai sertéspestis esetében ez a keretösszeg a végrehajtási időszakra 393 061 eurónak megfelelő forintösszeg.

Szintén az afrikai sertéspestis esetében “a vaddisznóhullát – a  megyei kormányhivatal által megadott módon – írásban bejelentő vadászatra jogosult vagy a  hulla fellelési helyéről tudomással bíró természetes személy 50 eurónak megfelelő forintösszegre jogosult elhullott egyedenként, ha a bejelentés alapján a mintavétellel megbízott személy a hullát megtalálta. Ha ugyanazt az elhullott vaddisznót többen is bejelentik, akkor az a bejelentő jogosult az 50 eurós összegre, akinek bejelentése korábban érkezett”.

vaddiszno_

A jogszabály természetesen hasonló támogatásokat nyújt többek között a madárinfluenza, a veszettség vagy a kéknyelv betegség költségeinek kompenzálására is.

A földművelésügyi miniszter 45/2017. (IX. 18.) FM rendelete az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok 2017. évi finanszírozásának szabályairól IDE kattintva olvasható el!

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?