Idén is megmutatjuk az állami erdőgazdaságok érdekességeit a FeHoVa kiállításról (+KÉPEK)

a_Bakonyerdo_03Érdekes és kapitális trófeákkal, szakkönyvekkel, különleges vadászati ajánlatokkal és a közjóléti tevékenységük bemutatásával várja a látogatókat a 22 állami erdőgazdaság a FeHoVa kiállításon. A társaságok a tavalyihoz hasonlóan frekventált helyen mutatkozhatnak be. Az Erdő-Mező az első napon körbejárta az erdészeteket, hogy mivel is készültek a vadászati rendezvényre. Az hamar kiderült, hogy érdemes őket végigjárni!

———————————————————-
Beszámoló az erdészeti konferenciáról >>>

Beszámoló a vadgazdálkodási konferenciáról >>>
Kisfilm a FeHoVa 2016 vadászati kiállítás első napjáról >>>
FeHoVa 2016 képgaléria >>>
Tudósítás a 2016-os FeHoVa megnyitójáról >>>
FeHoVa részletes program >>>
Praktikus eszközök vadgazdálkodóknak és erdészeknek – Fliegl a FeHoVa kiállításon >>>
———————————————————-

A nagyvad-vadászat mellett az ökoturisztika áll a Bakonyerdő Zrt. kiállítási területének középpontjában. A társaság megismerteti az érdeklődőket a Balatonfűzfő melletti, valamint őshonos állatokat bemutató, keszthelyi Festetics Imre Állatparkjával. A standon látható egy különleges trófea másolata is, amelyet egy német vadászvendég ejtett el a Bakonyban. A szarvas orrába egy vastag ág fúródott, ez okozhatta a rendellenes formát.

a_Bakonyerdo_03

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. egy Süttőn esett aranysakál, egy lovasberényi dám, és két régebbi bujáki muflonkos trófeáját illetve preparátumát állította ki. A falat emellett Kőhalmy Tamás muflonos festménye díszíti.

a_Budapesti_01

Egy 5,23 kg-os dámlapát is látható a Dalerd Zrt. kiállítási területén. A vadat a társaság gyulai vadászterületén ejtették el. Az állami erdőtársaság derekegyházai területén fogoly és királyfácán vadászatára is nyílik lehetőség, így természetesen erre is felhívják a látogatók figyelmét, de több agyar is látható a Dalerd Zrt. körösladányi és ásotthalmi területéről is. A falat Mráz János szegedi festőművész alkotása is díszíti.

a_Dalerd_06

Az Egererdő Zrt. standján már a tavalyi évben is a muflonkos vadászatát helyezték előtérbe, és ez nem volt másképp 2016-ban sem. Az állami társaságnál úgy látják, hogy mind a hazai, mind pedig a külföldi vadászok egyre jobban érdeklődnek a muflon, különösen annak nagyobb trófeájú egyedei iránt. Az Egererdő Zrt. falát Valaczkai Erzsébet festményei díszítik, amelyek között külön ki lehet emelni a farkast ábrázoló alkotást. Az állami társaság nem véletlenül helyezte el ezt a festményt is a standon, a területükön ugyanis állandó fajjá vált ez a ragadozó, amely komoly kihívást jelent a helyi vadgazdálkodóknak. Az érdeklődők trófeákat is láthatnak az Egererdőnél: egy 8 és egy 7,5 kilós gím agancsot valamint egy 94 centiméteres mufloncsigát.

a_Egererdo_04

Nem meglepő, hogy az Északerdő Zrt.-nél is a vadászat kapott kiemelt szerepet, ám emellett nagy hangsúlyt fektetnek a közjóléti létesítményeikre is; az erdei kisvasútra, a pihenőházakra. A standon muflon és gím trófeákat is lehet látni, amelyek méretre, minőségre a területre jellemzők, de helyet kapott egy ranglistavezető vadkan agyar is, amely 1994-ben esett és máig a legnagyobb szabad területen esett trófea.

a_Eszakerdo_02

A Gemenc Zrt. fontosnak tartja bemutatni Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében történő vadgazdálkodást, többek között a méltán világhírű gímszarvas populációt. Éppen ezért állított ki a standon az erdőgazdaság egy tipikus gemenci szarvasbika trófeát, méghozzá az idén Karapancsa közelében elhullott szarvasbika 9,72 kg-os trófeáját. Mindemellett a természetvédelmi szemléletformálást és az ökoturizmust szolgáló közjóléti szolgáltatásait is ismerteti színes információs füzetei segítségével a kiállításon a Gemenc Zrt. A látogatók sok információt kaphatnak a Gemenci Erdei Vasútról és az ahhoz kapcsolódó turisztikai fejlesztésekről, a vadásztáborokról, a kenutúrákról, a szarvasbőgés-hallgató túrákról, valamint az erdei pihenőházakról is.

a_Gemenc_01

A Gyulaj Zrt.-nél egy amerikai vadász által meglőtt, SCI világrekord csibráki agyart is meg lehet tekinteni, ahogy Prihoda Judit festményeit is. A standon kiemelt szerepet kapott a gyulaji dám is, hiszen az a közelmúltban felkerült a Kiemelkedő Nemzeti Értékek Listájára.

a_Gyulaj_03

Az Ipolyerdő Zrt. standját szintén Prihoda Judit festményei díszítik, de látni lehet a területre jellemző, átlagos, éremközeli muflonkosok preparátumát, és egy szintén helyi szinten átlagosnak mondható cserháti gímtrófeát is. Budapest közelsége miatt nem meglepő, hogy idén is kiemelt szerep jut a közjóléti tevékenység bemutatásának, így Börzsöny turistatérkép is kapható az állami erdőgazdaságnál, ahogy a “Vadregényes erdőtáj” is helyet kapott az asztalon.

a_Ipolyerdo_01

A KAEG Zrt. a Magyalosi Lőtér reklámozását tűzte ki célul, ami nem véletlen, hiszen a létesítményt nagyjából fél éve adták át a nagyközönségnek. A standon felhívják a figyelmet arra is, hogy aki online jelentkezik be lőni, az 10% kedvezményt kap. A kisalföldieknél természetesen megtalálható a társaság vadászati árjegyzéke és Rékasi Csaba festményeiben is lehet gyönyörködni.

a_Kaeg_02

A Kaszó Zrt.-nél is Prihoda Judit gyönyörű festményei teszik szebbé a kiállítási teret. Egy dámtrófea mellett az idei évben a közjóléti létesítményekkel, az állami erdei vasúttal és a Vadász Göri Erdei Iskolával ismertetik meg az érdeklődőket.

a_Kaszo_03

Egy különleges császártöltési gímbika trófeája is látható a KEFAG Zrt. standján, ahol megtudtuk, hogy az állatot egészségügyi okokból kellett kilőni, ugyanis az egy verekedés közben megvakult, és Kéleshalom közelében rémisztgette a helyieket. A kiállításon látni lehet még egy 4 kg-os dámtrófeát, amely elhullás következtében “került terítékre”. Nem véletlen, hogy a Bács-Kiskun megyei állami erdőgazdálkodónál sakált is láthatunk, ráadásul egy olyan koponyát állítottak ki, amely a megyei ranglista élén áll, és amit KEFAG szakszemélyzetének tagja, Mézes Lajos lőtt.

a_Kefag_02

A vadászati kínálat, az erdei iskolák, a Mecsextrém Kalandpark és a Naturalé gyümölcslé is kap némi reklámot a Mecsekerdő Zrt. kiállítási területén. De igazán különleges trófeákat is látni lehet: egy nem mindennapi parókás bikát és a legnagyobb helyi, 5,56 kg-os dámlapátot, amely 2014-ben a Kelet-Mecsekből került ki.

a_Mecsekerdo_01

A NEFAG Zrt.-nél a vadászati ajánlatokon túl a közjólét kap kiemelt szerepet. A standon az Erdő-Mező kérdésre külön kiemelték a Tiszaigari Arborétumot, amelyet idén a második negyedévben adnak át. A felújítás során új fogadóház is készül, így a látogatóknak még nagyobb élményekben lehet majd részük. Két komolyabb vaddisznó agyart is látni lehet, de egy felemás, aranyérmes pusztavacsi dámlapátot is.

a_Nefag_01

A Nyírerdő Zrt. a jól ismert vadállományát mutatja be a FeHoVa kiállításon. Nem meglepő, hogy kiemelt helyen egy dámtrófea másolatot láthatnak a vendégek, amely a 2002-es világrekord lapátot hivatott szemléltetni. A Nyírerdő Zrt.-nél nagy kérdés, hogy sikerül-e még egyszer ilyen dámot lőni, a szakemberek mindenesetre ennek reményében végzik a munkájukat, amelynek eredményessége a magas aranyérmes arányon meglátszik. Az állami erdőgazdaság standjának falát Valaczkai Erzsébet alkotásai díszítik, amelyeken főként olyan fajokat akartak bemutatni, melyek a társaságra jellemzőek. Ez alól kivételt képez a nyírfajd, amelyet sikertelenül próbáltak betelepíteni. A Nyírerdő Zrt. rendszeresen tart nagyterítékű vaddisznó vadászatokat, így eziránt is lehet érdeklődni a szakembereknél.

a_Nyirerdo_02

A vadászat és a Budakeszi Vadaspark is helyet kapott a FeHoVán a Pilisi Parkerdő Zrt. kiállítási területén. Kiss Richárd festményei és a részvénytársaság munkatársainak fotói mellett egy 2003-as, Budakeszin esett világrekord disznót és egy negyedik helyezettet is látni lehet. Muflon kosból is akad érdekes darab: egy 240,74 CIC pontos magyar rekord Bajnáról.

a_Pilisi_Parkerdo_02

Mindezek után nem meglepő, hogy a SEFAG Zrt. is a vadászterületeinek és közjóléti létesítményeinek bemutatását tűzte ki célul a FeHoVán. Hazánk egyik legjelentősebb állami erdőgazdasága a gím, dám trófeák és egy érdekes vaddisznó agyar mellett Valaczkai Erzsébet festményeit állította ki. A közjóléti beruházások kapcsán az egyik legjobban kihangsúlyozott turisztikai látványosság a Zselici Csillagpark.

a_Sefag_01

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. standján két vaddisznó agyart lehet látni a szentpéterfai területről, valamint régi vadászati eszközökkel díszítették kiállítási területet. Nagy érdeklődés kíséri a Jeli Arborétumot bemutató brosúrát, de magyar és német nyelvű vadászati árjegyzékkel is készültek.

a_Szombathelyi_02

A TAEG Zrt. a kiállítási területén idén is büszkén mutatja be az érdeklődőknek a 2006-ban a vadgazdálkodásuk teljesítményével elnyert Nádasdy Emlékplakettet, de látható aranyérmes vadkan is a standon. A falat Iván István, az állami erdőgazdaság dolgozójának festményei díszítik.

a_Taeg_01

A Vadex Mezőföldi Zrt. idén is próbált olyan különlegességeket bemutatni a FeHoVa látogatóinak, amely a többi 21 állami erdőgazdaságnál nem található meg. Ilyen például a szikaszarvas és a vadpulyka vadászati lehetősége, amelyre preparátumokkal hívják fel a figyelmet. De nem hiányozhat a standról a jól megszokott martonvásári őzbak agancsának másolata sem. A közjólét szempontjából a Soponyai Ökocentrumot, a Sukorói Arborétumot és kilátóikat mutatják be.

a_Vadex_01

A Verga Zrt. társas vaddisznóvadászataira hívja fel a figyelmet a standján bemutatott agyarakkal, de két muflon is helyet kapott a kiállítási területen, amit az állami erdőgazdaság festőtáborában készített alkotások is díszítenek.

a_Verga_02

A Vértesi Erdő Zrt. a Gerecse és a Vértes vadászati lehetőségeit mutatja be a FeHoVán, ám egy különleges eseményt is meghirdettek az első napra. Megjelent ugyanis Merán Fülöp „Vadászparadicsom a Vértesben” című könyve, amely a szerző hét magyar könyvének vértesi válogatáskötete. Merán Fülöp csütörtökön dedikálta is könyvét, amely vasárnapig természetesen megvásárolható az állami erdőgazdaság standján. A Vértesi Erdő Zrt. továbbá bemutatja az erdei delikátesz üzletét, a Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot, a falat pedig Seres József festményei díszítik.

a_Vertesi_01

Tavaly már bemutatta „Disznók!” című könyvfordítását a Zalaerdő Zrt., amely idén is kapható a társaság standján. Emellett azonban egy igazi könyvpremier is várja a FeHoVa látogatóit, hiszen a Feiszt Ottó és Varga Enikő által írt “A zalai gímszarvas” című kötet csütörtök reggel egyenesen a nyomdából érkezett a Zalaerdő Zrt. standjára. A könyv annyira friss, hogy megvenni a FeHoVa ideje alatt még nem lehet, de előjegyzésre van lehetőség.

a_Zalaerdo_01


(Gribek Dániel Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu – Fotók: Gribek Tímea)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?