A fakitermelőket is ünnepelte augusztus 20-án a Pilisi Parkerdő Zrt. – I. Parkerdő Kupa Fakitermelő Verseny

parkerdo_kupa_2Nagy sikerrel zárult a Pilis Parkerdő Zrt. Bajnán megrendezett házi fakitermelő versenye, melynek az volt az egyik célja, hogy bemutassa az erdei munkák legveszélyesebb tevékenységét, a fakitermelést. A versenynek fontos szerepe volt az is, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos munkavégzés fontosságára, és az erdei munkák során a szakképzett munkaerő nélkülözhetetlenségére. Az I. Parkerdő Kupa Fakitermelő Versenyt az erdőgazdaság hagyományteremtő céllal szervezte, a rendezvényhez a bajnai falunap és az Andreas Stihl Kft. támogatása biztosította a méltó keretet.

Az esős idő után motorfűrészek zaja verte fel a csendet az egykori ördöglovas, Sándor Móric bajnai kastélyának kertjében. A Pilisi Parkerdő Zrt. a regionális STIHL fakitermelő versenyek mintájára szervezett „házi” fakitermelő megmérettetésén az erdőgazdaság szinte összes erdészete képviseltette magát, így 9 csapat mérhette össze szakmai tudását és adhatott számot szakmai felkészültségéről. A látványos összecsapás szigorú szabályok szerint zajlott, hiszen a gyorsaság mellett az erdőben történő biztonságos munkavégzés követelményeire is komoly hangsúlyt fektettek a szervezők. Az erdei munkavégzés komoly szakértelmet kíván, amire az idei évben a jégkár-elhárítási munkák is felhívták a figyelmet, hiszen a fakitermelőknek sok helyen megdőlt, egymásra dőlt, törött fákat kellett feldolgozniuk az erdőgazdaság területén. Ezért a szakmai tudás elmélyítése az egyik célja a Pilisi Parkerdő által szervezett versenyeknek, melyek közül a tavaszi ún. „jelölőverseny” az erdész szakszemélyzet számára szól, míg a most induló fakitermelő versenyek az erdőben dolgozó fakitermelő szakemberek tudását teszi próbára.

parkerdo_kupa_1

A két versenyszám több fordulóban zajlott. A motorfűrész láncvezető lemezének megfordítása nagy kézügyességet és precíz kézmozdulatokat igénylő feladat, bár kétségkívül a kombinált darabolás volt a leglátványosabb elem a versenyszámok között: ebben a számban ugyanis a versenyzőknek egy e célra kialakított rönkből kell két vágással (egyet alulról, egyet felülről úgy, hogy éppen középen érjen össze a két vágás) egy körlapot levágni, és a két vágásnak egybe kell esnie. Ezt követően következik a két egyenként 4 m hosszú rönk gallyazása, majd ezek méretre vágása (hosztolása) és hasítása. A félbehasított fát, pedig sarangba rakják össze a versenyzők. Amint a feladat összetettségéből is látszik, itt az erő és a csapatmunka alkotta összhang volt az, ami sikerre vitte a győztes csapatot.

Első helyezett az Bajnai Erdészet fakitermelő csapata lett, akik a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Andreas Stihl Kft által felajánlott, mintegy 80.000 Ft értékű ajándékot vihették haza.

parkerdo_kupa_3

A fakitermelő verseny végén a STIHL Timbersports szakavatott versenyzői tartottak bemutatót, melyen hazánk válogatott fakitermelői kápráztatták el tudásukkal és ügyességükkel a nagyérdeműt. A falunap keretében adták át továbbá a Bajnáért emlékérmet, a község legrangosabb kitüntetését, a nap további részében pedig Buday Péter mesterszakács vette át stafétabotot a fakitermelő verseny zsűrijétől, hogy a főzőverseny résztvevőinek ételkölteményeit méltassa.

parkerdo_kupa_2

Erdő-Mező Videók a STIHL regionális fakitermelő versenyekről:

VI. Keszegi Favágó Verseny – A Hanyi Hódok nyerték a STIHL bajnokság negyedik regionális fordulóját

STIHL Észak-Nyugat-Dunántúli Regionális Fakitermelő Verseny – Vértesi Erdő Zrt. győzelem Sopronban

STIHL Regionális Fakitermelő Verseny – SEFAG győzelem Nagykanizsán

STIHL Dél-Alföldi Regionális Fakitermelő Verseny – Dalerd győzelem Gyulán

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?