Külföld kategória cikkei

Erdőtüzek tombolnak Spanyolországban

Komoly erdőtüzek lobbantak fel a spanyolországi Baszkföldön. Volt, akit evakuálni kellett, a füst miatt pedig a légi forgalmat is korlátozzák - tudósít az esetről az Euronews nyomán a napi.hu.

Tovább >>>

Románia: 2026-ig 56 000 hektárt erdősítenek, megreformálják az Erdőőrséget

Összesen 56 000 hektárnyi területet erdősítenek Romániában 2026-ig, jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden, miután közvitára bocsátották az erdősítésre és erdőfelújításra vonatkozó útmutatókat.

Tovább >>>

Ilyet még nem láttál: utasok helyett lopott tűzifa volt a buszban

A rendőrök az erdélyi Nagybánya kerülőútján állították meg a sofőrt, aki meglepetésükre nem utasokat, hanem lopott fát szállított, azzal pakolta tele a busz utasterét - írja a maszol.ro.

Tovább >>>

Európai tűzifa-körkép: számos országban berobbant a fakitermelés

A gazdag skandináv országokban nem nőtt a fakitermelés az utóbbi hetekben, a Közép-Kelet-Európai régióban viszont többségében változtattak a bevett módokon. Európai tűzifa-körkép Románia, Szlovákia, Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelország érintésével.

Tovább >>>

Nyolc hónap alatt 9000 környezetkárosító és erdészeti bűncselekmény Romániában

Mintegy 9 ezer büntetőeljárás indult az év első nyolc hónapjában környezetkárosító és erdészeti bűncselekmények gyanújával – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Cristian Bîra, a Román Rendőrség gazdasági bűnözés elleni osztályának vezetője.

Tovább >>>

Kárpátalján tűzifa-vásárlási hullám tetőzik, de a gépeket elvették az erdőgazdaságtól

Nincs elegendő gáz az ukrajnai tárolókban, bizonytalan, hogy lesz-e fűtés télen az országban. Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója szerint a szükséges 19 milliárd köbméter helyett alig 13 milliárd van készleten. A magas árak miatt pedig nem sokkal tudják növelni a tartalékokat. Az emberek alternatív megoldásokon gondolkodnak, ki árammal, ki fával akar fűteni. Kárpátalján az utóbbi a népszerűbb, de vajon jut-e mindenkinek elengedő tűzifa?

Tovább >>>

Elfogadták Románia 2030-ig szóló országos erdőstratégiáját

Elfogadta szerdai ülésén a kormány a 2030-ig szóló országos erdőstratégiáról szóló határozatot - jelentette be a kabinet ülése után Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető közlése szerint az erdészeti ágazat középtávú közpolitikai irányvonalait rögzítő dokumentum szemléletváltást hoz a romániai erdőgazdálkodásban.

Tovább >>>

Bevezették az árplafont a tűzifára Romániában

Korlátozzák a tűzifa és más fűtésre használt faanyagok árát Romániában: erről szerdai ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

Tovább >>>

A tavalyinál több a tűzifa, de így is várólista van Maros megyében

A gáz és a fűtés árának drasztikus emelkedése miatt idén jelentősen megnőtt a Maros megye lakosságának tűzifa iránti igénye. Maros megyében az Erdészeti Igazgatóság 25 ezer köbméter fát bocsátott a vásárolni vágyók rendelkezésére, és ez a mennyiség az év végéig növekedni fog.

Tovább >>>

A megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás az erdők növekedéséhez vezetett

A fák régóta ismertek arról, hogy a szén-dioxid légkörből való kivonásával védik az embert az éghajlatváltozás legrosszabb hatásaitól. Egy új kutatás azonban azt is megállapította, hogy a megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás az erdők növekedéséhez vezetett.

Tovább >>>

Romániában az erdőállomány éves növekedésének csak a 33 százalékát termelik ki

A romániai faipari és erdészeti vállalatok a hazai erdőállomány teljes éves növekedésének a 33 százalékát termelik ki a 63 százalékos európai átlaghoz képest – derül ki a PwC könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó cég jelentéséből, amelyet szerdán ismertettek egy bukaresti konferencián.

Tovább >>>

Meredeken drágul a tűzifa Romániában is, jöhet az ársapka

A bukaresti kormány által tervezett ársapka nem oldja meg a tűzifa piacán kialakult helyzetet a faipari ágazat képviselői szerint. Egybehangzó véleményük, hogy növelni kellene – és meggyőződésük szerint lehet is – a belföldi kitermelést.

Tovább >>>

Idén a tavalyinál már kétszer több szabadtéri tűzeset volt Horvátországban

Január elsejétől ezidáig 4919 szabad területi tüzet jelentettek az országban, míg 2021 azonos időszakában összesen 2472 ilyen jellegű tűzeset regisztráltak - írta a helyi sajtó a horvát belügyminisztérium adataira hivatkozva. A 4919 tűzesetből 336 bizonyítottan bűncselekmény vagy vétség következménye. Tovább >>>

800 tűzoltó küzd a lángokkal egy németországi nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés. Tovább >>>

1000 hektárnyi erdő égett le Franciaországban

A délnyugat-franciaországi Bordeaux térségében a régiót sújtó hőhullám miatt kedden leégett mintegy 1000 hektárnyi erdő – közölték a helyi hatóságok. A legjelentősebb tűz a Bordeaux városától mintegy 40 kilométerre fekvő Landiras közelében 800 hektárnyi fenyőfát pusztított el, és a helyi alprefektúra közlése szerint 250 ember evakuálásához is vezetett. Tovább >>>

<< < 2. / 24. oldal > >>