Az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok első konferenciáját rendezték meg Hargita megyében

Egyedülálló módon, kürtszóval induló erdészhimnusz eléneklésével indították útjára január 27-én, a csíkszeredai megyeházán, az Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok első konferenciáját Hargita megyében,  amelyen több mint száz közbirtokosság és az erdészi hivatalok is részt vettek. A konferencián négy fő téma került megvitatásra, amelyek a következő panelbeszélgetésekbe tömörültek: az uniós erdőgazdálkodási stratégia és azon belül a Romániára elkészült erdészeti stratégia, erdőgazdálkodás és digitalizáció, természetvédelmi törekvések az erdőgazdálkodásban, és az Országos Helyreállítási Program (PNRR) erdősítési támogatásainak bemutatása.

Az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok első konferenciáját rendezték meg Hargita megyében

Az előadások során egy platformot is bemutattak, mely az erdőgazdálkodás jegyében született meg: www.forestinhargita.ro

„Tudjuk, hogy Hargita megye legfontosabb erőforrása az erdő, és az általa biztosított szolgáltatások, legyen az a fenntartható módon kitermelt faanyag, az ökoturizmus helyszíne, és nem utolsó sorban az egyedülálló gazdagságú élővilág, biodiverzitás, amelynek megőrzése kiemelt célkitűzésünk” — fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, majd hozzátette:

„Évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az erdőgazdálkodás témájára, biztosítva ehhez a szükséges erőforrásokat. Ehhez a tudáshoz szeretnénk hozzájárulni az első Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciájával.”

Melles Előd, a Gyergyói Erdészeti Hivatal vezetője bevezetőjében elmondta, kulcskérdés az erdőgazdálkodásban a fenntarthatóság.

„Az előttünk járó erdészgenerációk munkája jó példájának eredménye, hogy a székelyföldi erdő hivatásunk bástyája, gyermekeink jövője. Összefogásban ez az évszázados munka folytatódik.”

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője kifejtette, az intézmény folyamatosan azon dolgozik, hogy áthidalja a szakadékot a közintézmények és az erdőgazdálkodók között, ezért is tartották fontosnak, hogy az elmúlt években többrétű kutatásokat végezzenek.

„Az erdőgazdálkodás rendkívül összetett folyamat, amelynek során rengeteg szempontot figyelembe kell venni, mindazért, hogy a valós problémák a felszínre kerüljenek. Mindemellett az ügynökség figyel a fiatalok bevonására, szakmai tapasztalatszerzés bővítésére, a külföldi kutatások és partnerségek megteremtésére, illetve a segítségnyújtásra is”

— mondta Cilip Árpád.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke hangsúlyozta, a fa megfelelő erőforrás a térség számára, és a közös munkán múlik, hogy ezt mennyire tudják a közösség, illetve a térség javára fordítani.

„Fontos, hogy minél több mindent tudjunk a térségben saját erőből megvalósítani, az erdőgazdálkodás egyre inkább felértékelődik, a digitalizációs folyamatokban pedig sok új lehetőség rejlik”

— zárta gondolatait Becze István.

Jó az irány az erdőgazdálkodás tekintetében, ezt európai szinten is visszaigazolják, mondta a konferencián Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Mint mondta, dolgoznak a stratégián, amely a fenntarthatóságot tartja szem előtt, az ellenőrzések hangsúlyozása helyett az ösztönzésre fekteti a hangsúlyt. Bizakodásának adott hangot, hogy vissza lehet állítani a szakma becsületét, a tisztességes erdőgazdálkodás jó hírnevét, és hozzátette, minisztériumi szinten folyamatosan követik, és a negatív statisztika csökkenést mutat.

A konferencia Hargita Megye Tanácsának, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének, a Hargita-Hegység Közösségi Fejlesztési Társulásnak, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének, a Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetségének és a Természetvédelmi Területeket Kezelő Országos Ügynökség Hargita megyei kirendeltségének együttműködése által valósult meg, illetve a CAPactivities európai uniós projekt keretében. A CAPactivities projekt (https://hargitamegye.ro/capactivities/ ) célja, amelyben Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és Hargita Megye Tanácsa közösen vesz részt, hogy az EU Közös Agrárpolitikájával kapcsolatos információkat a nagyközönség számára hozzáférhetőbbé és közérthetőbbé tegye.

A konferencia résztvevői egyöntetűen hiánypótlónak és hasznosnak ítélték meg a konferencia megszervezését, jelentős információhalmazzal gazdagodtak, amelyet a közösségek javára tudnak fordítani.

„A mai nap olyan volt Hargita Megye Tanácsa számára, mint a közjegyzőnél a pecsét, hitelesítette azt a munkát és erőfeszítést, amit az elmúlt években az erdőgazdálkodás tekintetében a megyei tanács és intézményrendszere az ágazati egyesületekkel és partnereivel igyekezett meglépni. Az a részvétel és szakmai színvonal, ami megvalósult ezen a konferencián a munka folytatására kötelez, akkor is, ha a törvények értelmében nincs ilyen hatásköre a megyei tanácsnak. Bízom benne, hogy fog változni a jogszabályi környezet is, hisz egy megyében ilyen sok szereplőnek a közös gondolkodását valamilyen intézményi rendszer jó, ha tudja biztosítani”

– zárta a konferenciát Borboly Csaba.

A konferenciát az alábbi linkeken nézhetik vissza:
https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/880322309860397
https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/530809275533294