Napok óta küzdenek a tomboló erdőtűz ellen Kubában

Ötödik napja küzdenek a Pinares de Mayarí hegyvidéki területen pusztító erdőtűzzel a hatóságok Kuba északkeleti Holguín tartományában, többeket ki kellett telepíteni - közölték a helyi katasztrófavédelmi hatóságok, akiket a Granma című napilap idézett.

Napok óta küzdenek a tomboló erdőtűz ellen Kubában

Dagmar Abad, a tartományi katasztrófavédelmi tanács elnöke elmondta: minden rendelkezésükre álló eszközzel azon dolgoznak, hogy meggátolják a lángok átterjedését más területekre.

A tűz vasárnap keletkezett, és a kiszáradt aljnövényzet, valamint a magas szélerősség miatt gyorsan továbbterjedt, súlyos károkat okozva a régió növény- és állatvilágában – írja az ATV. A hatóságok 18 lakost is kimenekítettek a katasztrófa által érintett területről.

Néhány héttel korábban ugyanebben a térségben, Mayarínál több mint ezer hektáron pusztított erdőtűz - közölte az MTI.

Kubában idén januárban az erdővédelmi hatóság közlése szerint nyolcvannál is több erdőtüzet regisztráltak, ami messze meghaladja a korábbi években tapasztalt januári esetszámot.

Tavaly egész évben 284 erdőtűz keletkezett a szigetországban, és ezekben mintegy 1800 hektárnyi erdős terület vált a tűz martalékává. Az erdővédelmi hatóságok beszámolójából kiderül, hogy 90 százalékban szándékos gyújtogatás állt a háttérben. A fő okok között szerepel a növényzet vagy a cukornád engedély nélküli égetése, valamint az orvvadászok tevékenysége is..

Idén a hatóságok a kritikus hónapokban, a januártól májusig tartó "száraz évszak" ideje alatt 320-445 tűzesetre számítanak, becsléseik szerint akár 4-6 ezer hektárnyi erdős terület elenyészhet a tűzben.

A címlapkép illusztráció!