Zöldhírek főkategória cikkei

Nyílt napot tartanak a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetében

"Ha már rendelkezel diplomával, és továbbtanuláson gondolkodsz, gyere el a MATE Szent István Campus nyílt napjára. Ajánljuk szíves figyelmetekbe intézetünk mesterszakjait, a természetvédelmi mérnöki és vadgazda mérnöki képzéseinken - olvasható a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének hivatalos Facebook oldalán.

Tovább >>>

Gumiabroncsokkal dobálta tele az erdőt egy fiatal pár

A váci rendőrök lezárták annak az esztergomi párnak az ügyét, akik a gyanú szerint a helyi település külterületén használt gumiabroncsokat dobáltak ki kocsijuk rakteréből. A fiatal pár fittyet hányt arra, hogy a hulladék szennyezi a környezetet és súlyos közegészségügyi veszélyeket is rejt magába, nem beszélve a büntetőjogi következményről - olvasható a police.hu oldalon.

Tovább >>>

Tizenhét település fásításában vesz részt a Pilisi Parkerdő Zrt.
Sajtóközlemény

Tizenhét település fásításában vesz részt a Pilisi Parkerdő Zrt.

Az idei év egyik legjelentősebb településfásítási kezdeményezése a MOL-Új Európa Alapítvány VárosFa Programja, amelyben hétezer darab sorfát igényelhettek a tízezer főnél nagyobb települések. Az ültetések októberben zajlanak, és a programban a Pilisi Parkerdő Zrt. is aktív szerepet vállal.

Tovább >>>

Változó a szárazföldek és az óceánok szén-dioxid elnyelő képessége

A szárazföldek és az óceánok szén-dioxid elnyelő képessége változó, ezért a fosszilis tüzelőanyagok általi kibocsátást kell drámai módon csökkenteni és nem a természetre bízni a probléma megoldását - hívta fel a figyelmet az Atommagkutó Intézet (ATOMKI) az ICOS (Integrált Szénmegfigyelő Rendszer) közleménye alapján.

Tovább >>>

Kétmilliárd forintból folytatódik az erdősítés Székesfehérváron

Kétmilliárd forintból folytatódik az erdősítés Székesfehérváron, a munkálatok már el is kezdődtek az Alsóvárosi réten a Zöld Város - Fehérvár Tüdeje II. ütemben.

Tovább >>>

Rakodógép villájára szúrta a medve tetmét, eljárást indítottak ellene

Egy rakodógép eszközhordó villájára felszúrt medvéről készült videófelvétel nyomán indított nyomozást a Maros megyei rendőrség. Azonosították a tettest, ellene eljárást indítottak.

Tovább >>>

Szinte az összes trópusi erdőirtásért a mezőgazdaság felelős

Egy új kutatás szerint az összes trópusi erdőirtás 90-99 százaléka közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdasághoz kapcsolódik. A Science című folyóiratban közzétett új kutatás szerint a mezőgazdasági célú erdőirtásnak csak a kétharmada kerül aktív mezőgazdasági művelésbe. A földek nagy része lepusztult és kihasználatlanul hever - olvasható a Greendex oldalán.

Tovább >>>

Ezt a természetfilmet látni kell: 80 perc egy tölgyfa életéről (+Előzetes videó)

Vannak természetfilmek, amik egészen biztosan felcsigázzák egy erdész vagy egy vadász érdeklődését. Hosszan lehetne sorolni az elmúlt évek nagyszerű alkotásait a Vad Magyarországgal kezdődően, amik méltóak lehetnek az olyan nagy klasszikusokhoz, mint a Gyöngyvirágtól lombhullig vagy éppen a 12 hónap az erdőn. Ezúttal nem magyar természetfilm, hanem egy francia mű érkezik a mozikba: A tölgy - az erdő szíve.

Tovább >>>

Erdők nélkül nincs Erdély - Szabó Attila filmje a romániai erdőirtásról

Szabó Attila Erdők nélkül nincs Erdély című dokumentumfilmjének romániai premierje pontos látlelet az ország erdeinek és nemzeti parkjainak jelenlegi helyzetéről: a fakitermelés egyenlő az erdőirtással, a titokban zajló erőszak és korrupció pedig olyan rendszerszintű, hogy sokszor kibogozhatatlan. „Annyi változott, hogy legálisan lopnak” – hangzott el napjaink legdrámaibb környezetpusztításáról. A maszol.ro erdélyi hírportál a 2022-es Filmtettfeszt első dokumentumfilmjének vetítésén járt, amelyet közönségtalálkozó követett a film rendezőjével.

Tovább >>>

Megérkeztek az első darucsapatok a Dél-Alföldre

A napokban megjelentek az első, vonuló darucsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett. Tradicionális megállóhelyükön, a kardoskúti Fehér-tónál számuk napról napra növekszik.

Tovább >>>

Több figyelmet és erőforrást kell szentelni a természet ellen elkövetett bűncselekmények felszámolására
Sajtóközlemény

Több figyelmet és erőforrást kell szentelni a természet ellen elkövetett bűncselekmények felszámolására

Megjelent a 2020 szeptembere óta tartó LIFE SWiPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt keretében készített Természeti bűncselekmények - Nemzeti jelentés Magyarországról. A kiadvány a 2015 és 2020 közötti időszakban Magyarországon elkövetett természet elleni bűncselekményeket vizsgálja. A jelentés letölthető magyar és angol nyelven a LIFE SWiPE projekt honlapjáról.

Tovább >>>

Az aszályban megrogytak a civilek által telepített békéscsabai erdők

Szakértők segítségével már 30 hektár erdőt és több mint 1600 városi fát telepített és ültetett 60 ezer fa Békéscsabán civil összefogás. A 2022-es aszályos év azonban sok kárt tett ezekben, ami még fontosabbá tette a makkgyűjtési szezont. A közösség beszámolója es felhívása következik.

Tovább >>>

Vízimadár-védelmi ülésnek ad otthont Magyarország

2022. szeptember 27-30. között afrikai és eurázsiai nemzetek találkoznak Budapesten, hogy lépéseket tegyenek a vándorló vízimadarak élőhelyeik hatékonyabb védelme érdekében. Ez az első alkalom, hogy nemzetközi természetvédelmi egyezmény döntéshozó testületi ülésének Magyarország ad otthont.

Tovább >>>

Fecskefarkú pillangó, nagy éjjeli pávaszem, fehérgyűrűs csüngőlepke - Melyik legyen az év lepkéje?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya 2023-ban indítja el az Év lepkéje programot. A 2022. szeptember 30-án induló és december 22. 12:00-ig tartó lakossági szavazás keretében a fecskefarkú pillangó, a nagy éjjeli pávaszem és a fehérgyűrűs csüngőlepke közül lehet választani az MME honlapján.

Tovább >>>

A vándorló vízimadarak élőhelyvédelméről tanácskoznak Budapesten

2022. szeptember 27-30. között afrikai és eurázsiai nemzetek találkoznak Budapesten, hogy lépéseket tegyenek a vándorló vízimadarak élőhelyeik hatékonyabb védelme érdekében. Ez az első alkalom, hogy nemzetközi természetvédelmi egyezmény döntéshozó testületi ülésének Magyarország ad otthont.

Tovább >>>

<< < 3. / 20. oldal > >>