Keresési találatok erre a cimkére: mezőgazdaság

Mintegy 40 millió köbméternyi belvizet tudtak visszafogni

A vízügyi igazgatóságok mintegy 40 millió köbméternyi belvizet tudtak holtágakban, medrekben, tározókban visszafogni az elmúlt két hónap csapadékából - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Tovább >>>

Az erdő vízvisszatartási képessége kiemelten fontos a klímavédelem szempontjából

Az erdők a Föld vízgazdálkodásának kiemelkedő szereplői; elég csak arra gondolni, hogy az erdősült vízgyűjtő területek a világon hozzáférhető víz 75 százalékát adják. Beszédes példa az is, hogy a világ nagyvárosai egyharmadának ivóvízkészlete jelentős részben erdőterületekről származik. A 2022-es aszály szemmel látható nyomokat hagyott a Pilisi Parkerdő területén is. A sajnálatos tendencia egyértelmű: a szélsőséges eloszlás hatalmas, a talaj számára „feldolgozhatatlan” mennyiségű csapadékot és hosszú, száraz és forró időszakokat okoz. A vizes élőhelyek világnapja alkalmából a Pilisi Parkerdő a csapadékvízzel történő innovatív gazdálkodás jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet. 

Tovább >>>

A háború miatt elveszítette földjeit, most más országok termelőinek segít az ukrán gazdálkodó

Januárban Magyarországon járt Mykhaylo Draganchuk, vagyis a No-Tiller, akinek fenntartható gazdálkodásról szóló videóit a Youtube-on több mint 40 ezren követik. A krími termelő a háború miatt nem tudja megközelíteni gazdaságát, ahol 2006 óta olyan termelési módszert alkalmaz, ami teljesen elhagyta nemcsak a szántást, de a többi talajmunkát is. Most a világ regeneratív, vagyis talajmegújító termelőit segíti tapasztalataival. Az ukrán termelő a HEKTÁR Magágy podcastnak adott szakmai interjút.

Tovább >>>

A falopások megelőzéséért ellenőriztek a Pilis erdeiben

Akciót tartottak az egyenruhások január 16-án, reggel Solymáron és Pilisvörösváron – hívja fel a figyelmet a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A kirajzás célja elsősorban a falopások, illegális fakitermelések megelőzése, megakadályozása volt, de értelemszerűen egyéb szabályszegések mellett sem mentek el.

Tovább >>>

Meg lesz a böjtje az enyhe télnek: számottevő a vadkár, kirepülnek a méhek

Lesz még böjtje az enyhe télnek, a növénytermesztők az áttelelő kártevőktől és kórokozóktól, a kertészek és a méhészek pedig az idejekorán aktivizálódó, a gyümölcsfákat és a méheket sújtó tavaszi fagyoktól tartanak leginkább – írja a vg.hu.

Tovább >>>

Segítik a hungarikum kutyafajták, és ezzel a hagyományos vadászkultúra fennmaradását

A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke.

Tovább >>>

Szombathelyi Erdészet: biztosított a vadállomány téli etetése

Véget ért a betakarítás a Szombathelyi Erdészeti Zrt. földjein. Az erdőgazdaság idén 37,5 hektáron termelt kukoricát, hogy ezzel elégítsék ki a vadászterületeken élő vadállomány téli szükségletét és a tavaszi elterelő etetések során felhasznált takarmány mennyiséget.

Tovább >>>

A Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálták – ez derült ki a kutatásból

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.

Tovább >>>

Az agrárerdészet a lehetséges kiút az ökológiai zsákutcából?

Az agrárerdészet az egyik kiút a nagyüzemi mezőgazdálkodás által létrehozott monokultúrákból, amelyek csökkentik, illetve lényegében megszüntetik a biodiverzitást, ezzel kisimítva utunkat az ökológiai zsákutcában. Az idén elindult ReForest projekt egy négyéves nemzetközi program, amelynek célja az európai agrárerdészet segítése, illetve az agrárerdészeti módszerek megismertetése és elterjesztése. A nemzetközi együttműködésben tíz európai ország tizennégy intézménye vesz részt, köztük a Soproni Egyetem is.

Tovább >>>

Nem tudta a faanyag eredetét bizonyítani, és kevesebbet is szállított le a megrendeltnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya és a Nébih közösen ellenőrzött egy magát a közösségi médiában hirdető tüzelőanyag-kereskedőt. Mind a három hatóság szabálytalanságokat talált a vállalkozásnál, amely a bírságok mellett további vizsgálatokra is számíthat.

Tovább >>>

Ínycsiklandó gombás ételek az erdőből – fenntarthatóan

A természetben a legszebb dolog a harmónia. Ezzel a mondattal kezdődik Nagy Krisztina és Priksz Gábor könyve, a „Tányérodon az erdő” című gasztronómiai, természetismereti kiadvány. Igen, így egyben. Mert a szerzőpáros a gombaszakellenőr és a biológus gondolkodásával közelíti meg a közös témát: az erdei gasztronómiát.

Tovább >>>

Feleannyi mézet termeltek a méhészek a Tiszántúlon

A nyári aszály miatt, főként a Dunától keletre a szokásos mézmennyiség felét tudták a méhészek előállítani - mondta az MTI-nek hétfőn a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke.

Tovább >>>

Gyászol a szakma: elhunyt Csendes József okleveles erdőmérnök

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Csendes József, a Heves Megyei Kormányhivatal erdészeti osztályának vezetője 2022. október 19-én, tragikus hirtelenséggel 61 éves korában elhunyt - adta hírül a szomorú hírt a Heves Megyei Kormányhivatal.

Tovább >>>

Jogosult erdészeti szakszemélyzet, figyelem! A kötelező kiegészítő képzés jelentkezési határideje október 28.
Sajtóközlemény

Jogosult erdészeti szakszemélyzet, figyelem! A kötelező kiegészítő képzés jelentkezési határideje október 28.

A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) Erdészeti Főosztálya felhívja a jogosult erdészeti szakszemélyzet figyelmét, hogy a kötelező kiegészítő képzésre már csak 2022. október 28-ig jelentkezhet.

Tovább >>>

Erdőmérnököket, erdészeket tüntettek ki a magánerdősök

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöksége Rimler Pál díj kitüntetésben részesítette a magán erdőgazdálkodásban végzett kiemelkedő, több évtizedes munkája elismeréseként Dénes Károly erdészt, Kis Miklós Zsolt közgazdászt, és Varga Sándor erdőmérnököt, valamint MEGOSZ emlékérem kitüntetést adományozott dr. Gabnai Ernő erdőmérnöknek, dr. Takács László erdőmérnöknek és Tóth János erdőmérnöknek.

Tovább >>>

<< < 3. / 63. oldal > >>