Keresési találatok erre a cimkére: biomassza

Felszámolják az invazív fafajokat a dunaalmási Kőpite-hegyen

Dunaalmáson, a természetvédelmi oltalom alatt álló Kőpite-hegy északkeleti oldalán, spontán terjeszkedő óriási, szinte elegyetlen bálványfa állomány alakult ki. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Vérteserdő Zrt. megtisztítja a területet.

Tovább >>>

Világszinten a legfenntarthatóbb intézmények között a Soproni Egyetem

Az elért 7575 ponttal idén első alkalommal világ szinten arany fokozatban kvalifikálta magát, globális 206. helyezettként , a 85 országot és 1050 intézményt számláló nemzetközi rangsorban.  A Soproni Egyetem csupán három értékelési ciklust követően már 2022-ben a legmagasabb minősítési kategóriába került, mely a Zöld Egyetem filozófia gyakorlatban való hatékony megvalósításának és a fenntarthatósággal kapcsolatos célirányos fejlesztéseinek köszönhető. Hazai szinten 11 résztvevő egyetem közül jutott a dobogóra, az előkelő 3. helyre, az összesített eredmények szerint. Az egyes értékelési területeket figyelembe véve a Soproni Egyetem előrelépett az „Energia és klímaváltozás” kulcsterületen, ahol hazai 2. helyre került, valamint megtartotta és megerősítette 2. helyezését a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás” és „Vízgazdálkodás” teljesítmény dimenziókban.

Tovább >>>

Automata folyótakarító hajó fogja megtisztítani a hazai vizeket

Automata folyótakarító hajót és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszert fejlesztett ki a Future Plastik Kft., a Robo-Collect elnevezésű vízi jármű és a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar innováció keretében valósult meg - tájékoztatta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ).

Tovább >>>

Védett madarakat akart átvinni a határon, lebukott

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntette miatt indított büntetőeljárást egy bolgár férfivel szemben - írja a police.hu.

Tovább >>>

A Dráva menti ártéri erdők vízgazdálkodását kutatják
Sajtóközlemény

A Dráva menti ártéri erdők vízgazdálkodását kutatják

Az elmúlt nyár rendkívüli aszályai csak még nagyobb jelentőséget adnak annak a ténynek, hogy 2022 a felszín alatti vizek nemzetközi éve. Többek között erdeink megmaradása szempontjából is egyre fontosabbá válik, hogy megértsük, milyen törvényszerűségek befolyásolják egy adott terület vízháztartását. Ezeket a törvényszerűségeket, mérésük és monitorozásuk lehetőségeit kutatja a Dráva mentén a Mecsekerdő Zrt. kezdeményezésére megvalósult nemzetközi tudományos együttműködés keretében Dr. Dezső József, a terepi adatgyűjtéssel és feldolgozással megbízott szakértő. 

Tovább >>>

Közép-Európa bükköseit is fenyegeti a szárazság

Németországban végzett felmérés mutatta meg a bükkfák aszály miatti stresszállapotát - hívja fel a figyelmet a National Geographic.

Tovább >>>

A karbonsemlegessé válás útján – Erdőtelepítő programot indít a MOME

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) erdőtelepítő programot indít három nemzeti parkkal együttműködve; a programról csütörtökön írták alá a stratégiai megállapodást Budapesten.

Tovább >>>

Baranyai erdész az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke

A hazai erdészet legfontosabb és legpatinásabb szakmai szervezete, az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesület nemrégiben tartotta küldöttgyűlését. Az eseményen újraválasztották elnöknek Kiss Lászlót, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatóját. Az egyesület általános alelnöke Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója lett.

Tovább >>>

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.

Tovább >>>

Romániában is hiánycikk a tűzifa

Romániában Tánczos Barnát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztert tette felelőssé az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) amiatt, hogy a kormány által bevezetett ársapkarendelet nyomán egyes térségekben hiánycikké vált a tűzifa.

Tovább >>>

Szombathelyi Erdészet: biztosított a vadállomány téli etetése

Véget ért a betakarítás a Szombathelyi Erdészeti Zrt. földjein. Az erdőgazdaság idén 37,5 hektáron termelt kukoricát, hogy ezzel elégítsék ki a vadászterületeken élő vadállomány téli szükségletét és a tavaszi elterelő etetések során felhasznált takarmány mennyiséget.

Tovább >>>

Nem várható komolyabb lehűlés a napokban

Bár a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Tovább >>>

A szlovén méhészet felkerült az UNESCO kulturális örökség listájára

A szlovén méhészeti hagyományok felkerültek az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, erről döntött csütörtökön az UNESCO szellemi örökség védelméért felelős kormányközi bizottsága a marokkói Rabatban - közölte a szlovén kulturális minisztérium.

Tovább >>>

Jórészt biomassza felhasználásával indulnak újra a Vértesi Erőmű kazánjai

A Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. a világ egyik vezető tüzeléstechnikai vállalatával, a finn Valmet-tel szerződött a Vértesi Erőmű kazánjainak felújítására. A jelenleg üzemszüneti állapotban lévő erőmű kazánjainak korszerűsítése 2024-ben fejeződik be, és a tervek szerint az áram- és távhőszolgáltatás még abban az évben vegyes tüzelésű, zömmel biomassza felhasználásával újraindul. A Vértesi Erőmű eszközeinek felújítása és korszerűsítése várhatóan meghaladja a 10 milliárd forintot.

Tovább >>>

A kormány figyelemmel kíséri az állami erdőgazdaságok tevékenységét

A Bakonyerdő Zrt-hez látogatott Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki országos látogatássorozata keretében figyelemmel kíséri az állami erdőgazdaságok tevékenységét, jó gyakorlataikat és párbeszédet kezdeményez a nemzet természeti örökség megóvásában szakmai együttműködő partnerként résztvevő erdőgazdaságok munkatársaival. A látogatáson részt vett Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár is.

Tovább >>>

<< < 25.933333333333. / 421. oldal > >>