VIDEÓ - Új Ponsse harvester és csörlős rendszer, Westtech, Jenz és Sampo érdekességek

Sampo... Ponsse... Westtech... JENZ... Erdészeti gépgyártók, amelyeket hazánkban a Forest Power Kft. forgalmaz, és amelyek ott voltak a 2023-as AUSTROFOMA kiállításon is. Az Alpokban megrendezett eseményen az erdészeti vállalkozók, köztük a magyar szakemberek is, számos eszközt kipróbálhattak, illetve tekinthettek meg a gyakorlatban, köztük például a PONSSE harvesterének azt a fejlesztését, ami egy csörlő segítségével akár 45 fokos szögű lejtőn is hatékony, gazdaságos üzemeltetést tesz lehetővé.

VIDEÓ - Új Ponsse harvester és csörlős rendszer, Westtech, Jenz és Sampo érdekességek

A csörlőt egyébként többféle falhasználási módban is lehet alkalmazni. Az Austrofoma bemutatón a PONSSE Bear esetében azt egy traktor üzemeltette a hárompont-felfüggesztésénél, de ezt a feladatot természetesen egy harvester vagy egy forwarder is elvégezheti. 

Bár a bemutató az osztrák hegyekben zajlott, a rendszernek Magyarországon is van létjogosultsága többek között éppen a módszer gazdaságosságából fakadóan. 

A PONSSE kiállítási területén további két újdonságot is bemutatott, egyrészt a rendkívül népszerű PONSSE Skorpió harvester nagytestvérét, a Skorpió Giantet, másrészt az elsődlegesen PONSSE Bear típushoz kifejlesztett H8-as fakitermelő fejet. 

Ha a fakitermelésnél és kiközelítésnél maradunk, akkor a gyérítési munkákra kiváló SAMPO harvesterek és forwarderek népszerűságe is egyre nagyobb hazánkban. Nem véletlen, hogy az AUSTROFOMÁN látható fakitermelő gépet a kiállítás után egyenesen Magyarországra szállították, ahol az őszi-téli szezonban már bizonyíthat is erdeinkben. 

Az osztrák gyártmányú Westtech termékei között fűrészes és gijotin rendszerű döntőfejeket is láthatott az AUSTROFOMA szakmai közönsége. 

Ha pedig a fakitermelés megvolt, következzen a döntött és kiközelített rönkkök feldolgozása. Ha aprításról van szó, akkor a magyar piacon már szintén régóta bizonyítanak a JENZ különböző méretű és kivitelő eszközei. 

Tudjon meg többet a PONSSE, a SAMPO, a WESTTECH és a JENZ erdészeti gépeiről a FOREST POWER Kft. szakembereitől.