Biztos, hogy az akkumulátoros gép a drágább? Kiszámolták!

Az elmúlt években egyre szélesedett az akkumulátoros kerti eszközök kínálata, ami nem véletlen. A technológia ugyanis számos előnnyel rendelkezik az elektromos (vezetékes) vagy a benzines változatokhoz képest. A legtöbbször emlegetett pozitívum a rugalmas használat, az alacsony zajszint és a közvetlen károsanyag-kibocsátás hiánya. Hátrányként viszont rendre az akkumulátoros gépek viszonylag magas árát emelik ki a vásárlók. De vajon tényleg az akkumulátoros fűrészek, sövényvágók, lombfúvók és egyéb gépek kerülnek többe, ha az üzemeltetést is figyelembe vesszük?

Biztos, hogy az akkumulátoros gép a drágább? Kiszámolták!

A STIHL termékpalettáján mindhárom termékkörből széles választék érhető el, bár tény, hogy a legdinamikusabban az akkumulátoros eszközök sora bővül. Ettől a német gyártó még fontosnak tartja a benzines gépek fejlesztését is, hiszen azok nagy teljesítményre képesek, a profi felhasználók számára - gondolhatunk akár a fakitermelőkre - egyelőre nincs is más költséghatékony alternatíva. Például egy döntőfűrészt még nem képes kiváltani a legújabb technológia, bár az MSA 300 ígéretesnek tűnik a jövőt tekintve. De a legnagyobb teljesítményű eszközök lecserélése még csak távlati elképzelés...

A másik kategória, az elektromos eszközök családja a hobbikertes felhasználók számára jelent rendkívül költséghatékony megoldást. Egy ilyen géppel nem lesz közvetlen károsanyag-kibocsátásunk, azok könnyűek és csendesek. Mindössze egy közelben lévő konnektorra van szükség, és munka egyszerű, folyamatos lesz. Arra a konnektorra viszont szükség van, és egy vezetékre is, ami sokszor kényelmetlen, a kábelek elvágásáról nem is beszélve.

Ehhez képest az akkumulátoros termékek rugalmassága rendkívüli, hiszen az adott teljesítményt bárhol, bármikor kihasználhatjuk. A STIHL vezeték nélküli gépei kiválóan alkalmasak beltéri munkákra, otthoni és kerti feladatok elvégzésére, sőt akár zajérzékeny területeken is dolgozhatunk vele, legyen szó kórházakról, parkokról, lakott területekről. Egy benzines motorfűrészhez vagy fűnyíróhoz képest mérések nélkül is egyértelműen halkabbak az akkumulátoros eszközök. Ezeknek a gépeknek azonban egyértelműen magasabbak a beruházási költségei. Nem biztos azonban, hogy a végén nem érik meg jobban a pénzüket...

Amiért megéri akkumulátoros gépet vásárolni

Az akkumulátoros eszközök előnyei között tehát az elsők között szerepel az alacsony zajszint, a közvetlen károsanyag-kibocsátás nullára csökkentése, valamint a széleskörű felhasználhatóság. Ezek a gépek könnyebben kezelhetőek, mint benzines társaik, míg a karbantartás-igényük rendkívül csekély. Utóbbi a pénztárcánál is jelentkezik, hiszen ritkábban kell szervizelni, kevesebb a meghibásodási lehetőség, tehát az üzemeltetési költségek az évek során töredékét jelentik majd a hagyományos technológiához képest.

De fontos az akkumulátorok modularitása is, az energiatárolók ugyanis az adott típuscsaládon belül gyakorlatilag minden gépbe beilleszthetők. Egyetlen akkumulátorral működtethető a fűkasza, a motorfűrész, a lombfúvó, így nem kell minden egyes géphez külön akkumulátort vásárolni, ami máris jelentősen csökkenti a bekerülési költségeket.

Amíg egy benzines eszközt folyamatosan üzemanyaggal kell ellátni, addig az akkumulátoros gépeknek csak elektromos áramra van szükségük a töltéshez. Ez szintén költségcsökkentést eredményez a magas üzemanyag árak miatt, ami napelemes rendszer használatával még jelentősebb lehet. A jókor, jó időben - tehát napos időszakokban - végzett töltés akár a 0 forint közelébe is viheti a működési költségeket, amivel hamar visszajön a drágább termék ára.

Az akkumulátoros technológia használata nemcsak térben rugalmas, de a csendes üzeme miatt időben is. Sőt, az időjárás viszontagságai sem jelentenek akadályt. A STIHL gépeit úgy fejlesztették, hogy azok esőben is maximum teljesítményt nyújtsanak. 

Az akkumulátoros gépek teljesítménye egyébként részben vagy egészben már eléri a belsőégésű motoros gépekét, különösen a hobbi kategóriában. Ráadásul az intelligens technológiának köszönhetően a STIHL akkumulátorai rendkívül hosszú élettartalmúak, azalatt pedig a magas teljesítményt folyamatosan biztosítják, tehát az idő előrehaladtával a felhasználók nem érezhetnek teljesítmény-visszaesést.

AP rendszer - Egy akkumulátor, több gép

Az AP rendszerhez több nagy teljesítményű akkumulátoros gép tartozik, amelyek kiválóak lehetnek a professzionális kert- és tájápolási, valamint faápolási munkákhoz, de a kertben felmerülő feladatok elvégzéséhez is. Ezek között megtalálhatók az MSA láncfűrészek és faápoló fűrészek, az FSA szegélynyírók és kaszák, a BGA lombfúvók, a HLA sövénynyírók és HSA sövényvágók, az RMA fűnyíró gépek, a TSA vágótárcsás gép, a HTA magassági ágvágó vagy a KGA takarítógép. Egyetlen akkumulátorral tehát ennyiféle eszköz működtethető. Ráadásul az akkumulátor tekintetében is van választás, hiszen az AP 300 mellett már létezik a legmagasabb szintű AP 500 akkumulátor is, amit a világ legerősebb láncfűrészéhez, az MSA 300-hoz fejlesztettek ki.

Nézzük a költségeket!

A STIHL-nél a közelmúltban költségszámítást végeztek, összehasonlítva két hasonló teljesítménykategóriájú láncfűrészt, az akkumulátoros MSA 300-at és a benzinmotoros MS 261-et.

A hagyományos gép átlagos fogyasztása 1,66 liter/óra. 720 Ft/liter üzemanyag árral számolva 200 üzemóra alatt ez 239 040 Ft költséget jelent.

Az AP 500 akkumulátor ára 213 990 Ft, a töltések során 200 üzemóra esetében 7400 Ft áramfelhasználással kell számolni, ami összesen 221 390 Ft-ra jön ki. A töltő ára 53 990 Ft, ám azzal több akkumulátor is tölthető, így adott esetben annak költsége eloszlik.

De hogyan jött ki a 7400 Ft? Az akkumulátor munkától függően 20-44 percig üzemelteti a gépet, amiből 30 perces átlagot vontak. A töltési idő 55 perc, amit az egyszerűség kedvéért 1 óraként számoltak el. Az elektromos áram 1 kWh-ja 37 Ft, a töltő fogyasztása 500 W, tehát 0,5 kWh. Ez azt jelenti, hogy kb. fél órás használathoz kb. 1 óra töltésidő szükséges. A 200 üzemóra tehát 400 töltéssel érhető el, ami összesen 200 kWh. Ezt szorozták fel az áram 37 Ft-os árával, így jött ki a 7400 Ft.

A számítás természetesen nem pontos, mindössze a szemléltetés a célja. Az energiaárak ugyanis változnak, ráadásul a benzines eszköz esetében nem kapott helyet a költségek sorában a karbantartás, a szervizelés, így a gyújtógyertya, a szűrő, a berántó szerkezet és egyéb kiegészítők esetleges cseréje, ami az akkumulátoros fűrészeknél - azok hiányában - nem jelentkezik.

Elmondható tehát, hogy az akkumulátoros gépek mindössze elsőre tűnnek drágább megoldásnak. A használat során ez az árkülönbség könnyen eltűnhet, vagy legalábbis jelentősen csökkenhet, miközben élvezhetjük az új technológia minden előnyét a csendes használattól a rugalmasságon át a kényelmes, és közvetlen károsanyag-kibocsátás nélküli üzemeltetésig.