Közjóléti híradó – Vándortábor, lezárt tihanyi kilátó, fiatalok az örökerdőben, díjazott Erdők Háza… | Erdeiprogamok.hu

erdeiprogramok_logoEzen a héten is jelentkezünk közjóléti híradóval az Erdeiprogramok.hu honlapunk információiból szemezgetve, az élményekben gazdag magyar erdőkből. Ezúttal többek között az újjáéledő vándortábor-programról, a tihanyi Őrtorony kilátó lezárásáról, az árvának tűnő vadállatokról, somogyszobi táborokról, a Piliscsabai Természetjáró Egyesületről, a solymári kökörcsinekről, a budaörsi Kopárokon végzett fakitermelésről, az Erdők Házáról és a medvehagyma gyűjtéséről szóló bejegyzéseinket ajánljuk figyelmébe!

ERDEI PROGRAMOK TÁRSHONLAPUNKON >>>

Erdőlátogatási tilalmak listája az Erdeiprogramok.hu társoldalunkon >>>

Újjáélednek a vándortábor-programok vízen és erdőben
A kormány idén nyártól újjáéleszti a vándortábor-programokat, ennek keretében július és augusztus között gyalogos- és vízivándor-táborokat indítanak felső tagozatos, illetve középiskolás diákok számára.
Bővebben >>

Átmenetileg nem látogatható a tihanyi Őrtorony kilátó – A Bakonyerdő Zrt. közleménye
A Bakonyerdő Zrt. a tihanyi Őrtorony kilátó helyzetével kapcsolatban az alábbi közleményt adja ki: A Bakonyerdő Zrt. közjóléti fejlesztéseinek keretein belül, Tihany Község Önkormányzatával szoros együttműködésben, építtette meg a tihanyi Apáti-hegyen az Őrtorony kilátót.
Bővebben >>

vandortabor

Ne nyúljunk az árvának tűnő, vadon élő állatokhoz!
A Budakeszi Vadaspark arra kéri a természetjárókat, hogy ne bolygassák a természet rendjét, és ne nyúljanak az elárvultnak hitt, a vadonban magukra hagyott kisállatokhoz. A túlzó, félreértelmezett gondoskodás ugyanis könnyen tragédiához vezethet.
Bővebben >>

Madarász, vadász és horgász-íjász nyári táborok a csodálatos somogyi erdőkben
Három élményekben gazdag nyári tábor is lesz a somogyszobi erdészeti erdei iskolában, amely során a gyermekek felfedezhetik a természet csodáit, a somogyi erdők madárvilágát, az íjászat és a horgászat izgalmát, a vadászati hagyományokat, miközben új barátságok is szövődnek, és életre szóló emlékek születnek. A Mocz és Társa Magánerdészet Kft. nagyszerű nyári programokkal várja a gyermekeket hazánk legszebb erdeinek egyikébe.
Bővebben >>

A Pilis felfedezése – Bemutatkozik a Piliscsabai Természetjáró Egyesület
A Piliscsabai Természetjáró Egyesület már több mint egy évtizede szervez gyalogtúrákat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akik szeretnék felfedezni a Pilist, és közben egy remek csapat tagjává válnának, azoknak ajánljuk a túraegyesületet. Az Erdeiprogramok.hu a piliscsabai természetjárók elnökével, Bohner Zoltánnal beszélgetett a szervezett kirándulásokról, a túraútvonal-jelzések felújításáról és az együtt töltött idő legszebb élményeiről.
Bővebben >>

A csodálatos Solymár II. – Tavasszal leánykökörcsin tarkítja a Szél-hegyi Golgotát
A Budapest közelében fekvő település természeti kincseit, kulturális értékeit bemutató cikksorozatunk első részében a történelem hallgatag őrzőjéről, a Solymári várról készítettünk fotós ismertetőt. A mai bejegyzésünk témájának pedig a solymári kálváriát választottuk, ami a vártól csupán 3 kilométerre található. A Szél-hegyi Golgota kellemes sétát, csodálatos kilátást és testi, lelki felfrissülést ígér látogatóinak.
Bővebben >>

kokorcsin_solymar

Fotó: Gribek Tímea – Erdeiprogramok.hu

Győztes fiatalok találkozása az örökerdőkkel
Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő díjkiosztóján a legjobban teljesítő középiskolás csapatok szakvezetéssel Mexikó-pusztára, a Pilisi Parkerdő Zrt. „erdőlaboratóriumába” látogathattak, ahol a szakemberek az örökerdő-gazdálkodás alapjait és kézzel fogható eredményeit mutatták be a jelenlévőknek.
Bővebben >>

Nem erdőirtás, hanem élőhelykezelés történik a budaörsi Kopárokon
A Budaörsi Kopárokon végzett, természetvédelmi célú erdőirtás továbbra is sok arra látogatóból vált ki ellenszenvet. Következzen hát néhány tévhit-eloszlató gondolat arról, hogy nem minden az, aminek látszik. A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájékoztatója.
Bővebben >>

A medvehagyma gyűjtésének is vannak szabályai!
A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a hazánkban több helyen is megteremő „vadfokhagyma” gyűjtése engedélyhez kötött. Emellett, mivel élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési előírások is ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a témában a legfontosabb tudnivalókat.
Bővebben >>

Díjat nyert az Erdők Háza
Március 7-én zajlott az Energy Globe Magyarország nagyszabású díjkiosztó gálája Budapesten, ahol a Jövő Generációja kategória nyerteseként büszkén vehette át az energiavilág „Oscar-díját” a Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolájának sás-völgyi Erdő Háza.
Bővebben >>

erdok_haza_

Mit kell tudni az erdei szalonkáról? – 10 kérdés, 10 válasz
A magyar erdők királynőjével csak elvétve találkozhat az erdőjáró, pedig alapvetően nem mondható ritkának hazánkban, főként a tavaszi, őszi vonulási időben. Az erdei szalonka azonban rejtő színének, és nagy nyugalmának köszönhetően könnyedén beolvad környezetébe, és észre sem vesszük, amikor elhaladunk mellette. A rejtélyes erdei madár a vadászati kultúrában is különleges helyet foglal el, kutatása pedig nagyon fontos a faj fennmaradása érdekében. Az Erdeiprogramok.hu most 10 gyakran ismételt kérdésre válaszol az erdei szalonkával és életmódjával kapcsolatban.
Bővebben >>

Ezeket a madárdalokat hallhatod a kora tavaszi, márciusi kirándulások idején (+Hangfelvételek)
Lassan ébredezik a természet, megérkeznek vonuló madaraink, élettel telik meg a puszta, az erdő, a tópart. Hétről-hétre egyre több madárdalban gyönyörködhetünk a kertben, a városok utcáin vagy a kirándulásink során. Most megmutatunk néhány madárdalt, amellyel kis szerencsével bárki találkozhat akár egy márciusi erdei séta során is.
Bővebben >>

Három aranyszabály az erdők ehető kincseinek gyűjtéséhez
A tavasz megérkezésével egyre gyakrabban jut eszünkbe, hogy sétát tegyünk a természetben. Mielőtt azonban útra kelünk, érdemes tájékozódni a szabályokról és az előírásokról is. A gyógynövények, ehető növények, gombák és vadgyümölcsök gyűjtése nem csak a szakértők privilégiuma, a kirándulóknak nem védett területen csupán három aranyszabályra kell gondosan odafigyelniük.
Bővebben >>

Ne térjen le a kijelölt turista útvonalakról! Erdőlátogatási korlátozás az Uzsai Erdőben
A korábbi évekhez hasonlóan erdőlátogatási korlátozást vezetett be a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. az Uzsai Erdészeti Igazgatóság működési területén. A hosszú téli, fagyos időszak okozta táplálékforrások beszűkülése miatt a társaság szemes-, lédús-, és szálas takarmány kijuttatásával segítette a vadászterületen élő valamennyi védett és vadászható vadfaj túlélését.
Bővebben >>

erdo_erdei_kepek_2

Játssz te is az erdőtüzek megelőzése érdekében!
A hideg napok elvonultával egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket a természetben töltik, kertészkedéssel, kirándulással köszöntve a tavasz első napsugarait. Ezzel egy időben előkerülnek a bográcsok, grillsütők, nyársak is. Legyünk azonban fokozottan körültekintőek a szabadtéri tűz használatakor, hiszen a tavaszi erdőtűzszezon éppen a hóolvadás utáni csapadékmentes időszakra esik.
Bővebben >>

Barnamedvék érkeztek a Budakeszi Vadasparkba (+Képek)
Romulus és Tibor, a Budakeszi Vadaspark két új barnamedvéje összeszokott, játékos pároshoz méltón vette birtokába a külön az ő számukra megújított medvekifutót.
Bővebben >>

Természetvédelmi tevékenységek népszerűsítése – Légy Te is Ifjú Kócsagőr!
Az idén immár ötödik alkalommal rendezik meg az Ifjú Kócsagőr programot, melynek célja a természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése. Az Y Triász, a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 hazai nemzetipark-igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága konstruktív együttműködésének köszönhetően, impozáns díjjal és külföldi tanulmányúttal is gazdagodhatnak a program nyertesei.
Bővebben >>

Április 1-jén nyitnak az Őrségi Nemzeti Park bemutatóhelyei
Április 1-jét követően a hét minden napján várja látogatóit a Szalafőn található Őrségi Népi Műemlékegyüttes, és a szőcei Lápok Háza – közölte hivatalos honlapján az Őrségi Nemzeti Park. Az igazgatóság munkatársai ezen a héten még végzik az állagmegóvó munkákat a szalafői épületeken, de hétvégétől már az érdeklődők vehetik birtokba a területet.
Bővebben >>

lapokhaza

Április első hétvégéjén indul a Pálházi Állami Erdei Vasút
Idén a meghirdetett menetrendhez képest két héttel korábban, már április első hétvégéjén elindulnak a Zemplén szívében fekvő Pálháza kisvasútjának járatai – tájékoztatott Buday Péter, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasút üzemvezetője.
Bővebben >>

Az autód hátulján szállítod a bringádat, ha a természetbe mész kerékpározni? Akkor ennek örülni fogsz!
Sokan vagyunk akik az autó hátulján szállítják a kerékpárt. Ez egy igen jó megoldás, mivel alig nő az autó légellenállása, valamint az üzemanyag fogyasztása. Nem emelkedik meg gépkocsink súlypontja, kényelmesebb a bringák felrakása.
Bővebben >>

Versillusztrációs rajzpályázatot hirdet a Zala Megyei Vadászkamara
A Zala Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség Felébred a nap… címmel versillusztrációs rajzpályázatot hirdet általános iskolások számára. A kreatív tanulók Benedek Elek Reggeli dal című versét alapul véve ragadhatnak színes ceruzát.
Bővebben >>

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.huErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?