Eredményesen zárult a szociális tűzifaprogram a Mecsekerdő Zrt.-nél is

tuzifa_kicsiMint arról az Erdő-Mező már több bejegyzésében is lehetett olvasni, február közepén befejeződött a téli szociális tűzifaprogram. Ennek részeként a Mecsekerdő Zrt. 225 önkormányzat igényét szolgálta ki.

A szociálisan rászorulók téli fűtését könnyítő, 2011-ben indult program során az ötezer lakosnál kisebb települések önkormányzatai kapnak támogatást az államtól, amelyből térítésmentes tüzelőanyagot biztosíthatnak a lakosság egy részének. A Belügyminisztérium pályázatában meghatározott minőségű tűzifát az erdőgazdaság köbméterenként nettó 15.000 forintos áron bocsátotta a kedvezményezett önkormányzatok rendelkezésére, a településeket a pályázat önrészének vállalásán túl a megrendelt mennyiség kiszállítási költsége terhelte.

A program részeként a Mecsekerdő Zrt. erdészetei összesen 12 073 köbméter kemény lombos (elsősorban bükk, tölgy, akác és cser) tűzifát szállítottak az igénylő településekre, mintegy 181 millió forint értékben.

Az állami erdőgazdaság már júniustól kezdve törekedett arra, hogy biztosítsa a program teljesítéséhez szükséges faanyagot, hogy azt a téli időszakban lehetőség szerint száraz állapotban szállíthassák ki, a hideg időjárásra tekintettel pedig igyekeztek minél hamarabb teljesíteni az igényeket.

Szociális tűzifaprogram – határidőre teljesítve

Az Erdő-Mező korábban már beszámolt arról, hogy az Ipoly Erdő Zrt. Nógrád és Pest megyében 93 önkormányzattal kötött értékesítési szerződést, amelyeket már teljesített is. A Vértesi Erdő Zrt. Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében összesen 1600 tonna szociális tűzifát szállított ki az önkormányzatoknak. Ugyancsak ebben a szezonban 5730 köbméter tűzifát igényeltek a Zalaerdő Zrt.-től, míg a SEFAG Zrt. több mint 10 600 köbméter mennyiségben adott el tüzelőt a programban. Nemrég arról számoltunk be, hogy az Északerdő Zrt. és a Nyírerdő Zrt. együtt összesen majdnem 50 000 köbméter szociális tűzifát szállított le az önkormányzatoknak, és a Gyulaj Zrt.-nél is sikeres volt a program.

(Mecsekerdő Zrt. nyomán)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?