Majdnem 50 000 köbméter szociális tűzifát szállított le két állami erdőgazdaság

szocialis_tuzifaÚjabb két állami erdőgazdaság adott hírt arról, hogy a határidő előtt leszállították az önkormányzatok által igényelt szociális tűzifa mennyiségeket. A Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-től mintegy 26 800 köbméter tüzelőt, míg az Északerdő Erdőgazdasági Zrt.-től 20 500 köbméter tűzifát vásároltak a program részeként.

Hatalmas igény volt a szociális tűzifára

Néhány nappal a február 15-i határidő előtt befejeződött a szociális tűzifaprogram a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél. A társaságtól több mint 180 település vásárolt tűzifát a Belügyminisztérium által meghirdetett programban.

“Mintegy 26 800 köbméter tüzelőt értékesítettünk a kedvezményezett önkormányzatok számára. A térség önkormányzataihoz került az országos támogatási keret mintegy egyhatoda, a kormány hárommilliárd forintot fordított a szociális tüzelőanyag támogatásra ezen a télen. A hideg időjárásra tekintettel igyekeztünk minél gyorsabban kiszolgálni az igényeket” – mondta Szalacsi Árpád, az állami erdőgazdaság vezérigazgatója.

Elsősorban keménylombos tűzifa igények érkeztek az önkormányzatoktól, legnagyobb mennyiségben akác és tölgy tűzifa vásárlására kötöttek szerződéseket, de értékesítettek kőrist, vörös tölgyet, juhart és kései meggyet is.

“A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei településeken túl egy borsodi település, Ároktő is tőlünk szerezte be a tüzelőt. Az átlagosan igényelt mennyiség meghaladja a 140 köbmétert – foglalta össze Szalacsi Árpád. Hozzátette: a Nyírerdő Zrt. 2011 óta folyamatosan részt vesz a szociális tűzifaprogramokban, mindig prioritást biztosítva annak

Több mint 20 000 köbméter szociális tűzifa

Befejeződött a szociális tűzifaprogram az Északerdő Erdőgazdasági Zrt.-nél is. A február 15-i határidőig mintegy 20 500 köbméter tűzifát vásároltak az állami erdőgazdaságtól az önkormányzatok. A Belügyminisztérium által meghirdetett programban az ötezer lélekszám alatti települések vehettek részt.

Klein Gusztáv: 20 köbméter bükk 2,5 m tűzifa a Csóványosi rakodón

“Társaságunk 212 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzattal kötött szerződést, vagyis a megyében levő szociális tűzifa pályázaton részt vett települések többsége tőlünk szerezte be a rászoruló családoknak szánt tüzelőt. Valamennyi önkormányzat keménylombos tűzifát igényelt, melyet főként tölgy, cser és bükk, valamint kisebb mennyiségben akác fafajokból szolgáltunk ki. A januári időjárás nehezítette ugyan a szállítást, de végül nem okozott csúszást. Ekkora érdeklődést egyébként korábban még nem regisztráltunk: a tavalyi programban 193 önkormányzat részére összesen csaknem 18 ezer köbméter tüzelőt értékesítettünk” – mondta el Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Szociális tűzifaprogram – határidőre teljesítve

Az Erdő-Mező korábban már beszámolt arról, hogy az Ipoly Erdő Zrt. Nógrád és Pest megyében 93 önkormányzattal kötött értékesítési szerződést, amelyeket már teljesített is. A Vértesi Erdő Zrt. Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében összesen 1600 tonna szociális tűzifát szállított ki az önkormányzatoknak. Ugyancsak ebben a szezonban 5730 köbméter tűzifát igényeltek a Zalaerdő Zrt.-től, míg a SEFAG Zrt. több mint 10 600 köbméter mennyiségben adott el tüzelőt a programban.

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?