Közjóléti híradó – Pilisszántói túraajánló, erdőlátogatási tilalom Gemencen, az év állatai, TAEG programok… | Erdeiprogamok.hu

erdeiprogramok_logoEzen a héten is jelentkezünk közjóléti híradóval az Erdeiprogramok.hu honlapunk információiból szemezgetve, az élményekben gazdag magyar erdőkből. Ezúttal többek között egy pilisszántói szakrális kirándulóhelyről, a Gemenc területén meghirdetett erdőlátogatási tilalmakról, a vidrák nászáról, az év madaráról, hüllőjéről és fájáról, a TAEG Zrt., a Lillafüredi Állami Erdei Vasút és a Pálházi Állami Erdei Vasút 2017-es programjairól, a Pákozd-Sukorói Arborétum fejlesztéseiről szóló bejegyzéseinket ajánljuk figyelmébe!

ERDEI PROGRAMOK TÁRSHONLAPUNKON >>>

Erdőlátogatási tilalmak listája az Erdeiprogramok.hu társoldalunkon >>>

A csodálatos Pilisszántó – Szakrális séta a Csillagösvényen a Pilis Keresztjéhez és Jézus szobrához (+KÉPEK)
Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Pilis. Rövid idő alatt elérhető fővárosból, csodálatos természeti értékeket rejtenek erdejei, emellett pedig sokan szakrális helynek is tekintik. Dobogókőn, de számos más helyen is találkozhatunk keresztény, táltos, pogány vagy éppen buddhista emlékhelyekkel, szobrokkal. A Pilis kapujában is van egy olyan település, amelyet szakrális helyként emlegetnek, az elmúlt évtizedekben pedig igazi zarándokhellyé vált. Pilisszántó rengeteg élménnyel várja a sétálni vagy kirándulni vágyó családokat, a magyar történelem iránt érdeklődőket, de azokat is, akik csak csendesen imádkoznának a Boldogasszony Kápolna, a Pilis Keresztje és Jézus decemberben felszentelt szobra közelében.
Bővebben >>>

Részleges erdőlátogatási tilalom a Gemenc Zrt. területén
A Gemenc Zrt. 2016. november, december és 2017. január hónapokban a kezelésében levő erdőterület bizonyos részein a balesetveszély elkerülése érdekében egy napos részleges erdőlátogatási korlátozásokat rendel el.
Bővebben >>>

pilisszanto_24

Nagyboldogasszony Kápolna Pilisszántón

A téli nászidőszakban könnyebben meglesheted a vidrákat a Kis-Sárréten
A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét az ország egyik vidrákban leggazdagabb területe. Mivel ezek a menyétfélék télen fokozott nászviselkedést tanúsítanak, így ilyenkor könnyebb őket megfigyelni.
Bővebben >>>

A Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasút 2017-es programjai
Elkészült a Lillafüredi Állami Erdei Vasút és a Pálházi Állami Erdei Vasút 2017. évben tervezett rendezvényeiről és a kedvezményes napokról összeállított tájékoztató. Az érdeklődőket egész évben színes eseményekkel várják majd: többek között gyermeknapi és nőnapi kedvezmények és Múzeumok Éjszakája programok közül lehet válogatni.
Bővebben >>>

Miskolc-Lillafüred, 2017. január 7. A megfagyott lillafüredi vízesés 2017. január 7-én. MTI Fotó: Vajda János

A megfagyott lillafüredi vízesés 2017. január 7-én – MTI Fotó: Vajda János

2017-ben is színes programokkal vár a TAEG Zrt.
A TAEG Zrt. 2017-ben is különleges programokat szervez az erdőjáróknak: többek között a Szárhalmi erdő orchidea fajainak bemutatásával, szarvasbőgés és gombaismereti túrával várják az érdeklődőket. A következő programot február 18-án tartják, amikor is a Soproni Parkerdő vadfajairól tudhatnak meg érdekességeket a természetkedvelők.
Bővebben >>>

A sasoké lesz a főszerep a következő hétvégén
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a nemzeti park igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron XIV. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását 2017. január 13. és 15. között.
Bővebben >>>

retisas

Újabb gyönyörű fotók a fagyos természetről (KÉPEK)
Hétvégén már jelentkeztünk egy gyönyörű fotósorozattal, amelyben a fagyos természet csodáit mutattuk be. Most újabb képeket láthatnak; tőkés récéket a Tiszalöki Víztározónál, zúzmarával borított fákat Bátonyterenyénél, jégvirágot a mátraderecskei Alsó-vízesésnél, csíki napfelkeltét és a Fővárosi Állat- és Növénykert didergő lakóit.
Bővebben >>>

Csodálatos fotók a fagyos természetről Lillafüredtől a Balatonig (KÉPEK)
Ezen a hétvégén extrém hideg idő volt országszerte. A fagyos hangulat azonban csodálatos fotókat eredményezett számos helyszínen. A Dunán jégzajlás volt, a Hévízi-csatornán a kenusok a mínuszokban is sportolnak, a jég az úr a Balatonon és a Tisza-tavon, Lillafüreden pedig csodálatosan néz ki a megfagyott vízesés. Így néz ki a megfagyott Magyarország.
Bővebben >>>

Budapest, 2017. január 10. Szürke gémek (Ardea cinerea) a Fõvárosi Állat- és Növénykert tavánál 2017. január 10-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Szürke gémek (Ardea cinerea) a Fõvárosi Állat- és Növénykert tavánál 2017. január 10-én – MTI Fotó: Kovács Attila

Az év madara 2017-ben a tengelic
A tengelic Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléje. A sík és dombvidékek mellett települési kertekben, parkokban, utcai fasorokban is költ. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. A madáretetők és -itatók rendszeres vendége.
Bővebben >>>

A vadalma – Bemutatjuk a 2017-es esztendő fafaját
Az Országos Erdészeti Egyesület éves szavazásán a terméséről sokaknak ismerős fafajunk – az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt – vadalma győzedelmeskedett, és lett a 2017-es Év Fája. Az Év Fája kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés és a megóvás, olyan fafajok előtérbe helyezése, amelyeknek komoly erdészeti jelentőségük van, ám a figyelem mégis elterelődött róluk.
Bővebben >>>

vadalma_ev_faja_2017

Az év kétéltűje 2017-ben a mocsári béka
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2017-ben a mocsári békát választotta az év kétéltűjének. A faj egyik megdöbbentő tulajdonsága, hogy az egyébként barna színű békák hímjei a tavaszi nászidőszakban gyönyörű kék színben pompáznak. A kiválasztás hátterében azonban elsősorban nem ez, hanem a hazai állomány aggasztó mértékű megfogyatkozása áll.
Bővebben >>>

Jégzajlás a Dunán – Gyönyörű légi felvétel Esztergomból
Az elmúlt napokban kivételesen hideg idő volt országszerte, azonban amellett, hogy a mínuszok sok veszéllyel is járnak, a jégbe fagyott természet csodálatos látványt nyújt. Tóth Krisztián szerkesztőségünkhöz eljuttatott gyönyörű légi felvételén ezúttal jégzajlás látható, méghozzá a Duna esztergomi szakaszán.
Bővebben >>>

pakozd_sukoro_arboretum_tajcentrum

Pákozd-Sukorói Arborétum

QR-kód, madárröpte, foglalkoztató füzetek – Fejlesztések a Pákozd-Sukorói Arborétumban
2017-ben több változás is lesz a Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőpark életében. Többek között röpde épül, amelynek köszönhetően testközelből lehet majd figyelni a madarakat, de a növények fajnevei mellé internet kapcsolat nélkül is működő QR-kódokat helyeznek el, amelyek lehetővé teszik, hogy a látogatók telefonjaikkal leolvashassák az adott növény jellemzőit, leírását.
Bővebben >>>

Rajzpályázatot hirdet a Nyírerdő Zrt. „Élet a téli erdőben?” címmel
A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének központjában működő Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola rajzpályázatot hirdet „Élet a téli erdőben?”címmel. A szervezők célja, hogy felhívják az iskolások figyelmét a téli erdő szépségeire és az állatok téli életmódjára, szokásaira a környezettudatosság jegyében.
Bővebben >>>

Tiszalök, 2017. január 10. Tõkés récék (Anas platyrhynchos) a Tiszán a Tiszalöki Vízlépcsõ alatt 2017. január 10-én. A vízerõmû turbináit nagy sebességgel elhagyó víz nem fagy be a nagy hidegben sem, így a környék vízimadarai itt töltik a telet, amíg el nem olvad az összefüggõ jégpáncél. MTI Fotó: Balázs Attila

Tőkés récék (Anas platyrhynchos) a Tiszán a Tiszalöki Vízlépcső alatt 2017. január 10-én. A vízerőmű turbináit nagy sebességgel elhagyó víz nem fagy be a nagy hidegben sem, így a környék vízimadarai itt töltik a telet, amíg el nem olvad az összefüggő jégpáncél – MTI Fotó: Balázs Attila

Videóra vették, ahogy a szarvasrudli átkel a Dunán
Nagyjából harminc szarvas dunai átkelését örökítették meg csütörtökön Dunaszekcsőnél – írja a Bama.hu. A rudli partraszállását a kompkikötőnél sikerült rögzítenie Vágó Istvánnak (aki nem azonos Favágók basszusgitárosával), és a Facebookján tette közzé a fantasztikus felvételt. A videó készítője szerint a szarvasok most már a gemenci erdőben vannak.
Bővebben >>>

Fehér gólya a hóesésben (+KÉP)
2016 szilveszterén érkezett a bejelentés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz, miszerint egy legyengült fehér gólyát (Ciconia ciconia) látnak rendszeresen Alcsútdoboz Göböljárás térségében. A természetvédelmi őrszolgálat január 1-én a nagy köd miatt nem találta meg a madarat, de 4-én sikerült lefényképezni a gólyát, ráadásul sűrű hóesésben.
Bővebben >>>

golya_a_hoban_dinpi

Jégbe fagyott hattyút mentettek a Tisza-tavon (+KÉPEK)
Jégbe fagyott egy hattyú a Tisza-tavon Tiszafüred és Poroszló között január 8-án. A madarat a Hortobágyi Madárkórház önkéntes segítője, Szűcs Edit mentette ki a jégről, amiről fotók is készültek.
Bővebben >>>

Két turista tévedt el éjjel a fagyos, pilisi erdőben
Szombat este két turista letért a kijelölt útról, és eltévedt a Pilisben – közölte a Varkapu.info regionális portállal a Pilisjászfalui Polgárőrség. A rendőrség nagy erőket mozgósított a felkutatásukra: helikopter, a hegyi mentők, a katasztrófavédelem emberei és polgárőrök egyaránt keresték a rendkívüli hidegben eltévedt kirándulókat.
Bővebben >>>

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.huErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?