Közjóléti híradó – Új turistaház a Kelet-Bakonyban, fejlesztések a Pótharaszti Sétaerdőben, varázslatos gombák, Bihar kincsei… | Erdeiprogamok.hu

erdeiprogramok_logoEzen a héten is jelentkezünk közjóléti híradóval az Erdeiprogramok.hu honlapunk információiból szemezgetve. Ezúttal többek között a magyar erdőkben fellelhető különleges gombákról, a a Kelet-Bakony új turistaházáról, a Pótharaszti Sétaerdő fejlesztéséről, a Prédikálószék új kilátójáról, a Magyar Örökség Díjat elnyerő vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertről, és Bihar kincseiről szóló cikkeinket ajánljuk figyelmébe!

ERDEI PROGRAMOK TÁRSHONLAPUNKON >>>

Erdőlátogatási tilalmak listája az Erdeiprogramok.hu társoldalunkon >>>

Varázslatos gombák a magyar erdőkből – I. rész
Volt szerencsém többször is az osztrák-magyar-szlovén hármas határ közelében egy-egy hosszú hétvégét eltölteni, és megörökíteni az ott található nem mindennapi élővilágot. A környék kiválóan alkalmas a kikapcsolódni vágyók számára, bátran ajánlom túrázóknak és kisgyermekes családoknak is, hiszen szépen karbantartott és jól kitáblázott ösvények és utak segítik az aktív pihenést kedvelőket.
Bővebben >>>

Új turistaház nyitotta meg kapuját a Kelet-Bakonyban (+KÉPEK)
A VERGA Zrt. átadta a Károlylak turistaházat, amely a Kelet-Bakony egyik legnagyobb egybefüggő erdőtömbjében, Isztimér falu községhatárában található. Mellette halad el a pár éve felújított Országos Kék Túra útvonal egyik ága, amely a “Tűzköves árok” szurdokvölgyön vezet át.
Bővebben >>>

A felújított Károlylak a Kelet-Bakonyban

A felújított Károlylak a Kelet-Bakonyban – Fotó: Verga Zrt.

Új pihenő- és szálláshelyek, ismeretterjesztő táblák a Pótharaszti Sétaerdőben
A Földművelésügyi Minisztérium célja az állami erdők nyitottabbá tétele a társadalom számára. A közjóléti funkció előtérbe kerülésére, annak sokrétű megvalósíthatóságára jó példa a NEFAG Zrt. 2014 óta tartó fejlesztés-sorozata – mondta Bitay Márton, állami földekért felelős államtitkár a Pótharaszti Sétaerdő fejlesztéseinek átadó ünnepségén.
Bővebben >>>

Szombaton adják át az új kilátót a Prédikálószéken – Szervezett túrákkal is eljuthatunk a helyszínre
A népszerű kirándulóhelyen, a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán a Pilisi Parkerdő Zrt. 2016 tavaszán kezdett legújabb kilátója építésébe. A parkerdőgazdaság a tervezés során különös hangsúlyt fektetett egyrészt a hely korábbi állapotának megőrzésére (a kilátópont természetes képződményét érintetlenül hagyta), másrészt az építés során a terület állat- és növényvilágának védelmére (a költési időszakban és a növények vegetációs idejében az építkezés szünetelt).
Bővebben >>>

Magyar Örökség Díjat kapott a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert
Az idei évben szeptember 17-én adtak át a Magyar Örökség Díjat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, amellyel mostantól a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertje is büszkélkedhet.
Bővebben >>>

Fejlesztések a Pótharaszti Sétaerdőben

Fejlesztések a Pótharaszti Sétaerdőben – Fotó: FM

Erdélyi élmények – Bihar kincseivel ismerkedtünk (+KÉPEK)
Az elmúlt hétvégén olyan helyen jártam, amit eddig nagyrészt elkerültem, noha évente két-három alkalommal is járok Erdélyben – van, hogy ennél többször is. Ezúttal azonban nem Székelyföld volt a célpont, hanem Bihar megye, méghozzá az Erdélyi-szigethegység déli része, amelynek csodáiról sokat hallani, mégsem tartozik a legnépszerűbb kirándulóhelyek közé. Ennek egyik oka nyilvánvalóan az, hogy Székelyföldtől eltérően a lakosság jelentős része román, magyar szót alig hallani, és egy étteremben is küzdeni kell a rendeléseknél, ugyanis még az angol is sokszor nehézkes a kiszolgáló személyzetnek.
Bővebben >>>

Mesél az erdő a Madarasi Hargitán
Mesél az erdő elnevezéssel indítanak rendezvénysorozatot a Madarasi Hargitán október 30-án. A hegység növény- és állatvilágát mutatják be gyerekeknek, akiknek szórakozási, sportolási lehetőséget is biztosítanak.
Bővebben >>>

Az Erdők Hete után vetélkedővel várnak a magyar erdők
Középiskolás tanulókból álló háromfős csapatok 2016. október 31-ig jelentkezhetnek az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) „Fedezd fel az örökséged!” című erdőismereti vetélkedőjére. A 2017. január végéig tartó verseny két részből: egy online elméleti, majd egy gyakorlati, terepi fordulóból áll. A résztvevők eközben megismerhetik gazdag természeti örökségünk és a magyar erdőgazdálkodás titkait, illetve értékes túrabolt-utalványokkal is gazdagabbak lehetnek.
Bővebben >>>

Schmidl vízesés a bihari Boga-völgyében

Schmidl vízesés a bihari Boga-völgyében – Fotó: Gribek Dániel

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek
77 éve nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.
Bővebben >>>

Fotópályázatot hirdet a Zalaerdő az őszi erdőről
„Jött őszanyó hideg széllel, Aranysárga vízfestékkel…” címmel fotópályázatot hirdet a Zalaerdő Zrt. A téma ezúttal az őszi erdő, annak minden csodájával és szépségével. A beküldési határidő november 20., részletek a bejegyzésben.
Bővebben >>>

Vetélkedő-sorozatot indít a Bükki Nemzeti Park
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetismereti és Oktatási Osztálya a 2016/2017-es tanévben természetismereti vetélkedő-sorozatot indít az általános iskolák felső tagozatos diákjai számára. A vetélkedő nyolc fordulóját havonta, októbertől májusig hirdetik meg a BNPI honlapján, minden alkalommal más témával, témánként öt-hat feladattal. A megoldásokat a beérkezési határidő után közzé is teszik.
Bővebben >>>

Új kilátó a Prédikálószéken

Új kilátó a Prédikálószéken

Az erdő titkai – Alkotói pályázatot hirdet a Kisalföldi Erdőgazdaság
“Arra vagyunk kíváncsiak, ti hogyan látjátok az erdőt, mennyire mozgatják meg a fantáziátokat az erdőben fellelhető természetes anyagok” – olvasható a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. alkotói pályázatának kiírásában, amely a Győr-Moson-Sopron megyei iskoláknak szól. Az állami erdőgazdaság festményeket, rajzokat és egyéb alkotásokat vár, a fődíj pedig egy háromnapos erdei iskola program az egész osztály számára. A benyújtási határidő 2016. december 12.
Bővebben >>>

Családi sétaút Herman Ottó nyomában
V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár átadta a Herman Ottó családi sétautat a zalaszabari Holnapocska Táborban. A sétaút állomásain a Kis-Balaton élővilágával, a szelektív hulladékgyűjtéssel és a komposztálással is megismerkedhettek az érdeklődők.
Bővebben >>>

Két keselyűfaj is Magyarországra látogatott október első napjaiban (+Videó)
Október 1-5. között két fiatal fakó keselyű került távcső elé, először Fejér megyében, a Csókakői várnál, majd feltételezhetően ugyan ez a két madár töltött három napot a fővárosban, Budatétényben, egy lakótelepi fűtőmű kéményén. Miközben a két fakó keselyű hazafelé indult, október 5-én átrepült hazánkon egy jeladós szakállas saskeselyű, ami a faj első magyarországi előfordulását is jelentette egyben.
Bővebben >>>

Fakó keselyűk Magyarországon - Fotó: MME

Fakó keselyűk Magyarországon – Fotó: MME

Pannonhajszán a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.
Az ősz derekán immáron harmadik alkalommal várta a versenyzőket és az érdeklődőket a Pannonhajsza elnevezésű extrém akadályfutó verseny. A Spartanrace futamsorozathoz hasonlóan nem csupán egy futóversenyről van szó, hanem extrém akadályokkal nehezített pályát kellett teljesíteni a versenyzőknek. Az idei pannonhalmi futam több mint ezer résztvevővel rajtolt el. A gyönyörű környezetet és a csodálatos hátteret a pannon táj, az apátság és nem utolsó sorban az arborétum csodás miliője garantálta.
Bővebben >>>

Erdők-mezők vadjai lencsevégen – Kiállítás nyílt Lillafüreden
A 16 éves Bóta István természetfotóiból nyílt kiállítás az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút Ökoturisztikai Központjában, Lillafüreden. A fiatal tehetség munkái 2017. tavaszáig láthatóak.
Bővebben >>>

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.huErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?