Megmutatjuk az állami erdőgazdaságok érdekességeit a FeHoVa kiállításról (+KÉPEK)

Ahogy az már évek óta megszokott, a 2015-ös FeHoVa kiállításon is ott volt mind a 22 állami erdőgazdaság. A standokon leginkább vadászati ajánlatokkal várták az érdeklődőket, de kapitális trófeák, könyvek, és egyéb érdekességek is várták a látogatókat. Az Erdő-Mező körbejárta az állami erdős területet, és most bemutatjuk, melyik vállalat mivel készült a rendezvényre.
Megmutatjuk az állami erdőgazdaságok érdekességeit a FeHoVa kiállításról (+KÉPEK)
Teljes képgalériánk az állami erdőgazdaságok standjairól >>> Teljes képgalériánk a FeHoVa 2015 kiállításról >>>   A Bakonyerdő Zrt.-nél egy különleges alakú, 2014-es dámlapát másolatát láthatják az érdeklődők. A bikát a Bakonyszentlászlói Erdészet területén lőtte egy német vendég. Emellett Rékasi Csaba festményei is díszítik a kiállítási területet.

fehova_allami_erdogazdasagok_11

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a vadászházait, az uzsai lőterét és halastavát is népszerűsíti a FeHoVa idején, valamint a területén lőtt legnagyobb dámlapátot is látni lehet, amely 5,17 kilogrammot nyom.

fehova_allami_erdogazdasagok_15

A Dalerd Zrt.-nél a királyfácán vadászati lehetőségével próbálják megismertetni az érdeklődőket, hiszen ez hazánkban különlegességnek számít.Emellett egy idei dámbika preparátumát is szemügyre lehet venni, méghozzá egy különleges színváltozatban.

fehova_allami_erdogazdasagok_55

Az Egererdő Zrt. az országos hírű muflonállományát helyezte a középpontba a FeHoVa kiállításon, amellyel kapcsolatban növekvő az érdeklődés. A preparátumok mellett fafaragások is díszítik a standot, amelyeket egy nyugalmazott erdész kolléga, Jakkel Mihály készített. A falon lógó képek szintén helyi képzőművész, Valaczkai Erzsébet alkotásai.

fehova_allami_erdogazdasagok_58

Az Északerdő Zrt. az árjegyzék mellett az erdei iskolára, a szálláshelyekre és az erdei vasútra helyezte a hangsúlyt, ám kiváló agyarak is láthatók a standon.

fehova_allami_erdogazdasagok_44

A Gemenc Zrt. vadászati és turisztikai információkkal várja az érdeklődőket.

fehova_allami_erdogazdasagok_14

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. egy olyan vadászati csomagot állított össze a FeHoVa idejére, amely csak a kiállítás alatt érhető el. Emellett az elöltöltős vadászatot is próbálják népszerűsíteni, amelyről az Erdő-Mező is írt korábban.

fehova_allami_erdogazdasagok_18

Az Ipoly Erdő Zrt. standján az ökoturizmus áll a középpontban. Az erdőterület ugyanis nem a a kapitális trófeákról, hanem a csodálatos környezetről híres, amely vadásznak és kirándulónak is feledhetetlen élményeket nyújt. A kiállításon kapható a néhány hónapja bemutatott, Börzsönyről szóló monográfia, de egy selmeci hagyományokról szóló kiadvány is. A "Vadregényes erdőtáj - a Börzsöny" könyvről bővebben IDE kattintva olvashatnak >>>

fehova_allami_erdogazdasagok_45

A KAEG Zrt. standját Rékasi Csaba hivatásos vadász festményei díszítik.

fehova_allami_erdogazdasagok_47

A Kaszó Erdőgazdaság Zrt. standján két preparált aranysakál várja a látogatókat, de a február 27. és március 1. között zajló vérebes Kaszó Kupa serlegét is látni lehet.

fehova_allami_erdogazdasagok_20

A KEFAG Zrt. kiállítási területén a legnagyobb - 10,05 kg - 2014-es KEFAG-os gímtrófeát lehet szemügyre venni, amely Császártöltésen esett. A FeHoVa trófeakiállításán egyébként dámtrófeákat is lehet találni a vállalattól.

fehova_allami_erdogazdasagok_22

A Mecsekerdő Zrt. a legnagyobb, 2014-ben esett dámtrófeáját hozta el a kiállításra, amely 5,56 kilogrammos, és a Kelet-Mecsekben lőtték. Emellett a közelmúltban felújított Sasréti Vendégházat reklámozzák.

fehova_allami_erdogazdasagok_25

A NEFAG Zrt. kiállítási területét egy érmes, aszimmetrikus, pusztavacsi dámtrófea díszíti, de mint kuriózum, a szarvasgomba-termesztése is megjelenik a standon.

fehova_allami_erdogazdasagok_50

A Nyírerdő Zrt. standján nem hiányozhat a világranglista első helyén álló dámtrófea másolata. Nem meglepő tehát, hogy folyamatos az érdeklődés a faj vadászata iránt. Emellett újdonságként zárttéri vaddisznóhajtást is tudnak ajánlani az érdeklődőknek.

fehova_allami_erdogazdasagok_42

A Pilisi Parkerdő Zrt. idén is komoly hangsúlyt fektetett a Budakeszi Vadaspark bemutatására, de az erdei iskoláira és turisztikai fejlesztéseire is. Emellett trófeák is helyet kaptak a standon; világrekord kan, és magyar rekord muflon is.

fehova_allami_erdogazdasagok_38

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. standján Kőhalmy Tamásnak, és a vállalat munkatársának, Iván Istvánnak a vadászfestményei díszítették a falat. A kiállítási területen emellett büszkén mutatják az érdeklődőknek a 2006-ban a vadgazdálkodásuk teljesítményével elnyert Nádasdy Emlékplakettet. Trófea természetesen a TAEG Zrt.-nél is van; a vállalat munkatársa egy három lábú, 63 kilogrammos kant lőtt a területen, amelynek agyara nem várt módon az eddigi legnagyobb a cég életében.

fehova_allami_erdogazdasagok_32

A SEFAG Zrt.-nél a vadászati árlista mellett egy 2001-ben elejtett gímszarvas 16,81 kilós trófeája várja a vadászokat.

fehova_allami_erdogazdasagok_40

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. standján a tavalyi év második legnagyobb gímtrófeáját mutatják be, amely 14,87 kilogrammal érdemelte ki az országos második helyet. Az elejtő egy osztrák vadász volt, aki ki is fizette a bikát, ám a FeHoVa idejére kölcsönadta a különleges zsákmányt, hogy a hazai vadászok is szemügyre vehessék. A bika Nádasd környékén esett.

 fehova_allami_erdogazdasagok_34

A Vadex Mezőföldi Zrt. decemberben nyitotta meg Erdei Delikátesz üzletét Székesfehérváron, amelynek termékeiből a főzőshow ideje alatt készítenek ízletes vadételeket. A vállalat standján két hazai viszonylatban különleges vadfajt ajánlanak a vadászok figyelmébe. Az egyik a Fehérvárcsurgón lőhető szikaszarvas, a másik a soponyai vadpulyka.

fehova_allami_erdogazdasagok_2

A Verga Zrt. az általános vadászati ajánlatával jelent meg. 

fehova_allami_erdogazdasagok_57

A Vértes Erdő Zrt. kiállítási területén a vadászati ajánlatok mellett a helytörténet kapott kiemelt figyelmet. Ács János erdőben eldobált szemétből készített szobra például a 907-es vértesi csatának állít emléket. Ez a hétköznapokon a vállalat központjában látható. Most azonban a FeHoVa kiállításon is megmutatják. Emellett a tavaly ősszel átadott csákberényi Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot is népszerűsítik.

fehova_allami_erdogazdasagok_5

A Zalaerdő Zrt. standján Siegfried Erker "A Disznók!" című könyvének magyar fordítását mutatják be az érdeklődőknek (Bővebben a könyvről >>>). Emellett a vállalat legnagyobb 2014-es gímtrófeáját is látni lehet a standon, amely Lentiszombathelyen került terítékre. 2000-ben, 15 éve az első bőgés utáni hazai trófeaszemlét a Zalaerdő Zrt. szervezte, ami azóta országosan is elterjedt. A minden évben megtartott programon bemutatott trófeákat egy katalógusban is össze szokták gyűjteni - ezt is meg lehet találni a vállalatnál.

fehova_allami_erdogazdasagok_8

(Gribek Dániel - Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike