Hiába őrzik, tehetetlenek a fatolvajokkal szemben

fatolvajŐsztől rendszerint megnő a falopások száma az erdőkben. Legtöbben persze ilyenkor nem maguknak szerzik be törvénytelenül a tűzrevalót, hanem elég jelentős haszonnal túladnak az eltulajdonított fán.

Az erdőből egyszerűbb úgy elvinni az értéket, ha az már kitermelten, készletezve van. Mi több, ez nem is feltétlenül bűncselekmény, hiszen 50 ezer forintig csak szabályt sért az, aki megdézsmálja a sarangokat. Ám aki maga vágja ki – bármilyen kicsi is az érték – mindenképp bűncselekményt követ el.

Megyénk legnagyobb erdőgazdálkodó társaságának a vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatta a Hírlapot, hogy a fatolvajok csak ebben az esztendőben eddig legalább húszmillió forintos kárt okoztak az Egererdő Zrt.-nek. Dobre-Kecsmár Csaba szerint a cégük elsősorban a tolvajlás megelőzésére helyezi a hangsúlyt, amikor védi értékeit, nem pedig arra, hogy méltó büntetést kapnak-e a rosszban sántikálók. Az azért nem baj, ha lefülelik és kellően meg is büntetik őket az erre hivatott szervek.

A tűzifa érték, s miután kitermelt, készletezett formában látszólag szabadon áll az erdőben, vannak, akik úgy gondolják: érdemes elvinni fizetés nélkül. A fatolvajok csak ebben az évben eddig húszmilliós kárt okoztak megyénk legnagyobb erdőgazdálkodójának.

T. Péter egy megyeszékhelyhez közeli faluban él. Mint mondja, szeptember végén, október elején rendszeresen megjelennek ott rozzant teherautóikkal az olcsónak mondott fával házalók. Ő maga egyszer szánta rá magát, hogy vegyen tőlük. A kisteherautón még szép nagy halomnak látszó akác azonban az udvarra ledobálva már kicsi kupacnak mutatkozott. A furgon platóján egy pótkerék és egy ott maradt raklap virított, ezekkel „turbózta” fel az eladó a látványt.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettesének tájékoztatása szerint a társaságuk számára évente visszatérő probléma a fűtési szezon indulásakor a falopás. A készletből való eltulajdonítás ekkor csúcsosodik ki, hiszen az illegális értékesítésre a késő őszi időszak igen alkalmas, de a saját felhasználás is ekkor válik aktuálissá. De nemcsak a jogszerűen kitermelt, készletezett fára jelentenek veszélyt a tolvajok, hanem bizonyos régiókban, például az Ózd környéki területeken a lábon álló fa is veszélyben van.

A Hírlap kérdésére a vezérigazgató-helyettes elmondta: elemi érdekük az értékeik megvédése, hiszen csak az idén eddig húszmillió forintos lopási kár érte a társaságot. Sokat jelent a technika fejlődése a védelem szempontjából, ám az Egererdő vezetése úgy véli, a legklasszikusabb védelmet mégis az erdészeik mindennapos járőrözése jelenti. A szakemberek a veszélyeztetettség szempontjából csúcsidőszaknak számító időkben, az esti és a hajnali órákban is járőröznek.

Dobre-Kecsmár Csaba megemlítette a rendőrséggel és a polgárőrséggel való együttműködés fontosságát is, hiszen segítségükkel még hatékonyabban lehet felvenni a kesztyűt a bűnözőkkel szemben. Az erdőgazdálkodó cég három megyére kiterjedően rendelkezik területekkel, így mind a Nógrád, mind a Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságokkal élő kapcsolatot ápolnak. De azoknak a helyi önkormányzatoknak a segítségét is kérik, amelyek falvai térfigyelő rendszerrel ellátottak. A kamerák felvételei alapján utólag is nyomon követhetőek a gyanús mozgások.

Szerinte további javulást hozhatna, ha vásárlói oldalról is megváltozna a szemlélet, s minél kevesebben lennének, akik illegális eladótól, papírok nélkül veszik meg a tűzre valót. Részben nagyon gyakran be is csapják őket így, de az sem elhanyagolható, hogy a vevő ezzel a tettével maga is bűncselekményt valósít meg, hiszen orgazdává válik.

A vezérigazgató-helyettes kérdésünkre kifejtette: nem örültek a szabálysértési értékhatár 50 ezer forintra történt megemelésének. Úgy tudja, hogy relatíve kevés esetben ítélik szabadságvesztésre az elkövetőket. De a cégnél egyébként is a megelőzést helyezik előtérbe.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányságtól is szerettünk volna információt kapni arról, hogy milyen módon veszik fel a küzdelmet a fatolvajok ellen, illetve mit mutatnak az eddigi tapasztalatok ezen a téren. Kérdéseinkre csak részben kaptunk választ, illetve e-mailben megküldték számunkra a hatályos Büntető

Törvénykönyv vonatkozó részét. A Vámos Boglárka sajtóreferens által jegyzett levélből megtudtuk: tulajdon elleni szabálysértésnek az minősül, amikor a jogszerűen kivágott fát tulajdonítják el. Az új Büntető Törvénykönyv rendelkezése alapján az erdőből jogellenesen történő fakivágás és eltulajdonítás – értékhatártól függetlenül – bűncselekménynek minősül.

– Az erdei termék szállítója köteles az igazolást a szállítás során magánál tartani és azt a hatóság képviselőjének felszólítására bemutatni. A rendőr-főkapitányság az Egererdő Erdészeti Zrt.-vel van együttműködésben, így közös akciókat szerveznek a kiemeltebb időszakokban – tette hozzá.
Soltész Bálint r. őrnagy, a HRFK sajtószóvivője telefonon arról tájékoztatott, hogy éppen most készítik elő azt az akciót, amit a fatolvajlás visszaszorítása érdekében szerveznek az Egererdő Zrt.-vel. Ez sajnos már lapzártánkat követően történt, így az „eredményről” még nem tudunk számot adni.

(heol.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?