Vaddisznót és dámszarvast tenyészt a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat (+VIDEÓ)

ujvidek_szarvasDámszarvas- és vaddisznófarmok létesültek a Bács, illetve a Hódság melletti vadászterületeken.

A bácsi vadászterületen lévő farm 74 hektáron terül el. Jelenleg hatvannégy szarvas teszi ki a vadállományt. A farmot jövőre bővíti ki a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat, 280 egyed tartását tervezik – mondta Takács Márta igazgató. „Maximálisan törekedtünk, hogy természetes környezetben fejlődjenek, nőjenek és legyenek a szarvasok. A legnagyobb részben, körülbelül kilencven százalékban a hústermelésre összpontosítunk. Húsirányban gondolkodunk, mégpedig olyan szinten, hogy erről a farmról komoly mennyiséget tudunk akkor a piacra bocsátani, úgy az itthoni mint a külföldi piacra.”

A vaddisznófarmot csak traktoron lehetett megközelíteni Hódságnál. Az itt tenyésztett állatállományt a vadászturizmus serkentésére használják majd. Jelenleg mintegy száz vaddisznó van az ötszáz hektáros területen. A tervek szerint évente mintegy háromszáz példány lesz majd itt kitenyésztve. Mindez jelentősen hozzájárul majd a tartomány gazdaságának az erősítéséhez is. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke: „Arról hallottunk beszámolót, hogy egy-egy vadásznap 30-tól 100 ezer dinárig terjedő bevételt jelent. Ez azt hiszem, hogy egy nagyon fontos bevételi forrás, emellett a vadászok egyéb más fogyasztás keretein belül is itt hagyják a pénzüket.”

A farmokon állandó állatorvosi felügyelet mellett tenyésztik az állatokat. A Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat a két projektet közel fél millió eurós befektetéssel valósította meg.

(pannonrtv.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?