MFB: több mint 80 milliárdos árbevételt értek el tavaly az állami erdőgazdaságok

911327_397973990299902_669092982_nTöbb mint 80 milliárd forint nettó árbevételt ért el 2012-ben a 22 állami tulajdonú erdőgazdaság – közölte az erdészeti társaságokat irányító Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Baranyay László a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. nyírbátori erdészetének épületavatóján elmondta: eredményes évet zártak tavaly az erdőgazdaságok, amelyek 2012-ben összesen 3 milliárd forintot meghaladó nyereséget könyvelhettek el.

A társaságok összesített bevétele egy évvel korábban 82 milliárd forint volt, eredményük pedig 3,9 milliárd forint.

Az elnök-vezérigazgató beszédében emlékeztetett: az MFB egy törvénymódosítás eredményeképpen 2010 nyarán vette át az állami tulajdonú erdészetek tulajdonosi irányítását. Az összesen 1 millió 66 ezer hektárnyi erdőterületen gazdálkodó huszonkét társaság közül három korábban a Honvédelmi Minisztérium irányítása alá tartozott.

A társaságok feladatait – a természeti értékek védelme és megőrzése, az erdők fenntartása, gyarapítása, a vadállomány őrzése, a természeti egyensúly fenntartásához való hozzájárulás – sikeresnek értékelte Baranyay László. A társaságok országos szinten 5700 embernek adtak munkát, az elmúlt két évben nagyszámú közmunkást is alkalmaztak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar megye állami erdőit kezelő NYÍREDŐ Zrt. vezérigazgatója az eseményen elmondta: az elmúlt időszakban az erdőgazdaság több helyi erdészetében újultak meg a főépületek, Nyírbátorban 123 millió forint kivitelezési költéségből építettek egy modern erdészeti központot.

Szalacsi Árpád beszédében fontosnak nevezte az országos Kéktúra útvonalához kapcsolódó fejlesztéseket. A kiírt pályázaton a NYÍRERDŐ Zrt. ebben az évben 202,6 millió forint értékben valósíthat meg közjóléti fejlesztéseket – mondta.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

1 Hozzászólás “MFB: több mint 80 milliárdos árbevételt értek el tavaly az állami e...

  1. Erdélyi Tamás szerint:

    Üdv! Nagyon szép a 82 milliárd Ft bevétel ,csak arra lennék kíváncsi mennyi kerül ebből vissza az erdőtelepítésekre és ápolásokra!Ne felejtsük el hogy nem lesznek mindig közmunkások akiknek érdemleges munkájukat és szakmai hozzáértésüket is megkérdőjelezném!!És miért stagnál évek óta a fakitermelésre szánt “vágóbérek” díjai??a fakitermelői költségek évről évre nőnek 20-30% -l!Az hogy bevétel legyen nagy részben a fakitermelésen és a management- ten múlik! Na mármost ha a ellehetetlenítik ezeket a vállalkozásokat nagy részük megszűnik !Sok vállalkozást már csak a szakmaszeretetet tart életben !Ha nem változnak a bérek reálisan 1-2 éven belül nagy problémával kell majd szembenézni az Erdőgazdaságoknak!

Vélemény, hozzászólás?