Megnyílt a megújuló energiák kiállítása, a 7. RENEXPO (+Képek)

a_renexpo14Magyarország teljesíteni tudja és teljesíteni fogja a vállalt dekarbonizációs célokat – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a 7. Renexpo nemzetközi energetikai szakkiállítás csütörtöki budapesti megnyitóján.

A rendezvényen jelen volt az Erdő-Mező Online is, és hamarosan egy részletes beszámolóval is jelentkezünk! Addig tekintsék meg RENEXPO 2013 képgalériánkat >>>

Az Európai Unió 2020-ra a megújuló energiaforrások arányának 20 százalékra növelését irányozza elő – emlékeztetett Kovács Pál.

a_renexpo5

Az európai stratégia céljai között szerepel az üvegházhatású gázok 20 százalékos csökkentése az 1990-es szinthez képest. Az uniós tagállamok közül Magyarország az egyik legjobban teljesítő ország, 1990-hez viszonyítva már 33 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása – közölte Kovács Pál.

Magyarország a megújuló energiaforrások arányának 14,65 százalékra emelését tűzte ki célul 2020-ra. “Ez az arány mostanra 9,3 százalékra nőtt, jó úton haladunk a vállalások teljesítésében” – fogalmazott az államtitkár.

A primer energiafelhasználásban Magyarország 10 százalékos csökkentésre kötelezte el magát 2020-ig. A vállalást már 2012-re teljesítette, az 1990-es szinthez képest 10,9 százalékkal csökkent a magyarországi primer energiafelhasználás. Kovács Pál felhívta a figyelmet arra is: az energiatakarékossági és -hatékonysági, a kibocsátáscsökkentési, illetve a fenntarthatósági célok csak akkor teljesíthetők, ha az ország adottságaihoz igazodva történik a megújuló energiaforrások, a fosszilis energiahordozók és az atomenergia alkalmazása.

a_renexpo15

A rezsicsökkentés évében nemcsak az energiaárak kordában tartása a cél, hanem annak a szemléletnek a kialakítása is, amely hozzásegít ahhoz, hogy Magyarországra ne csak beérkezzenek különböző energiaforrások és technológiák – hangsúlyozta az államtitkár. Távlati célként képessé kell válni olyan alternatívák, innovációk létrehozására, amelyek innen indulhatnak el, új utat nyitva az európai energetikai válságkezelésben.

Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese elmondta: az energiatakarékosság, illetve a megújuló energiák használata Magyarország energiafüggősége miatt részben kényszer, de kötelesség is a globális környezeti problémák miatt.

a_renexpo7

Az elnökhelyettes kiemelte: az energia- és környezetipar olyan terület, amely generálja az innovatív vállalkozások születését. A kiállításon a fejlesztési tárca és az innovációs hivatal közös standján 12 fiatal vállalkozás mutatkozik be ötleteivel, innovatív megoldásaival.

A Magyarországon idén hetedik alkalommal, április 25. és 27. között megrendezett Renexpo a megújuló energiák és az energiahatékonyság szakkiállítása.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?