Duplájára nőtt a falopások száma a Sefag erdeiben

sefgfalTolvajok lepték el az erdőket, a Sefag területein az elmúlt években duplájára nőtt a falopások száma. Az erdőgazdaság kára meghaladja a hétmillió forintot. Az erdészek összehangolt megfigyelésének köszönhetően több elkövető is rendőrkézre került ellenük már az ügyészség is vádat emelt.

Fodor József, területvezető erdész, Sefag:
– A faanyagot erről a területről, 2, 7 hektáros területről termeltük ki és a mögöttünk lévő útszakaszra szállítottuk és ott máglyáztuk fel.

Innen erről a területről lopták el a már kitermelt fát az elkövetők. A hatalmas közel 1000 hektáros erdőt nehéz átlátni és ezt a tolvajok ki is használják – meséli Fodor József, a terület erdésze.

Fodor József, területvezető erdész, Sefag:
– Én úgy gondolom, erre rászerveznek bűnszövetkezetek, és ismervén itt néhány dolgot a környéken is vélhetőleg megfigyelik az erdésznek a mozgását, az erdőben történt munkákat, előre küldenek hírnököket, akik telefonon vagy bármilyen módon értesítik őket, mármint a szállítókat hogy szabad-e a pálya vagy nem, jöhetnek-e vagy nem.

A tolvajok fényes nappal daruval mozgatták a hatalmas mennyiségű fát. Csak a szerencsén múlott, hogy időben észlelték a lopást. Az erdész ugyan szabadságát töltötte, de az erdőben kirándult családjával, mikor észrevetette, hogy jókora mennyiség hiányzik a kitermelt fából.

Fodor József, területvezető erdész, Sefag:
– A lopott fa szintén hasonló máglyázásban részesült. Annyi, hogy annak a máglyának a magassága másfélszer akkora volt és a hossza körülbelül hatszor hosszabb, úgyhogy ez a máglya körülbelül egy hatoda annak, amiből onnét elvitték a faanyagot.

A 350 köbméternyi fa, közel ötödét, 70 köbmétert loptak el a tolvajok. Ennek értéke több mint 1 millió forint. Egy ekkora mennyiség már szabad szemmel is jól látható. Ráadásul az erdész jelöli és ismeri is a fákat – mondja Fodor József.

Fodor József, területvezető erdész, Sefag:
– Az ember olyan fahibákat, olyan jeleket lát, amelyek hiányoznak később, ha jövünk a területre és rögtön észreveszem, hogy ez a vékony fa vagy az a pudvás fa nincs eltűnt.

Az elmúlt évben a Sefag erdeiben ugrásszerűen, megközelítőleg duplájára nőtt a falopások száma. 52 alkalommal csaptak le a tolvajok ezzel több mint 7 millió forint kárt okozva a cégnek. A Sefag nemcsak erdészei segítségével próbálja megfékezni a tolvajokat.

Ihárosi Péter, erdészetpolitikai osztályvezető, Sefag:
– Hogyha lopás gyanúja merül fel, akkor vagy igazoltan látjuk, hogy faanyag eltulajdonítása volt a területen, akkor őrszolgálat szervezésével illetve valamint a rendőrség bevonásával próbáljuk a vagyonvédelmet teljesíteni.

A Ráksi és Kisbárapáti közti erdőterületen is a több hetes összehangolt munkának, őrszolgálatnak és megfigyelésnek köszönhetően sikerült tetten érni a visszajáró tolvajokat. Az elkövetőket a rendőrség elfogta és a fa nagy részét lefoglalták. Az ügyészség ellenük bűnszövetségben üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

(Híradó)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?