Megnyílik a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark Balassagyarmaton

vadasipolyA téli szünet után március 15-én nyílik meg a balassagyarmati Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark.

Az egy éve kialakított ökológiai centrumban a vadaspark két új lakójával is megismerkedhetnek a látogatók: a Moha nevű nádi farkas (aranysakál) és a Pancsó névre hallgató alpaka csődör szerdán érkezett a szegedi vadasparkból.

A vendégek megnézhetik a szelíd állatkifutó megnyitását, valamint a délelőtt 11 órától óránként tartott látványetetést is – tájékoztatta az MTI-t Lengyel László, a területet működtető Ipoly Erdő Zrt. sajtóreferense.

A helyi védettség alatt álló nyírjesi parkerdőben többéves előkészítő, tervező munka után tavaly márciusban nyitották meg a 22 hektáros füvészkertet és a 15 hektáros vadasparkot.

A terület növénygyűjteményét Magyarországon egyedülálló módon alakították ki: Európa, Ázsia és Észak-Amerika növényvilága úgy jelenik meg, mintha eredeti élőhelyükről lennének kiragadva az erdőrészek. Kalifornia mamutfenyőit, Japán színes növényeit, Kína bambuszligeteit vagy a Kárpátok lucerdőit is megismerhetik a látogatók, ha végigjárják a két kilométeres tanösvényt.

A vadasparkban főleg hazai nagyvadfajokat – gímszarvasokat, dámokat, muflonokat, őzeket, vaddisznókat – mutatnak be, az állatsimogatóban kameruni törpekecskékkel és merinói juhokkal találkozhatnak a kicsik. A park számos más állatnak is otthont ad, a nyírjesi területen madarakat, kétéltűeket, hüllőket, vagy az emlősök közül mókust, rókát is láthatnak a kirándulók.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?