Pilis Parkerdő: sorozatosan rongálják az erdővédelmi kerítéseket Csobánka térségében

pperdoMintegy 200 méter erdővédelmi kerítést tettek tönkre az elmúlt hetekben ismeretlenek Csobánka határában. A területet kezelő Pilis Parkerdő Zrt. feljelentést tett – tájékoztatta a társaság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Lomniczi Gergely elmondta: a tettesek a drótkerítést szétvágták, az oszlopokat pedig ellopták.

A szóvivő a közelmúlt károkozásai között említette a szomszédos, erdőfelújítást védő kerítések megrongálását is. Kifejtette: emiatt a vadak szabadon bejuthatnak az erdőfelújításokba, ahol pusztítást végeznek a facsemetékben.

A parkerdo.hu oldalon ez olvasható a témában:

Az elmúlt hetekben Csobánka községhatárban ismeretlen tettesek 200 m erdővédelmi kerítést tettek tönkre. A fonatos drótkerítést szétvágták, az oszlopokat pedig ellopták. A szomszédos erdőfelújítást védő kerítésekben is történtek kisebb-nagyobb, hasonló jellegű rongálások. A vad az erdőfelújításokba így szabadon bejárhat, a facsemetéket visszarágja. Az okozott kár több százezer forintra tehető. Az erdő kezelője, a Pilisi Parkerő Zrt. feljelentést tett az ügyben.

Az érintett erdőrészlet kerítésében okozott kár nem egyedi eset. Az elmúlt időszakban szinte minden évben kisebb-nagyobb szakaszokat megrongálnak. 2011-ben ugyanebben az erdőrészletben 250 méter hosszan kellett a kerítést újraépíteni. Az erdészeti hatóság az erdőgazdálkodón minden esetben számon kéri az erdő szakszerű megújítását. A kerítés rongálásért eljárás indult ismeretlen tettes ellen.
A facsemeték az időjárás viszontagságait viszonylag jól viselik, azonban a vad egy megújított erdőrészletben nagymértékű és visszafordíthatatlan kárt tud okozni. A kerítések kihelyezését a Pilisi Parkerdő Zrt. saját költségén finanszírozza, majd a fiatalos erdő növekedésével ezek idővel elbontásra kerülnek.

(MTI, parkerdo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?