Szemétkupacok az erdőkben? – A SEFAG válasza a környezettudatos gondolkodás

erdoszemetElszaporodhatnak az illegális szemétkupacok az új hulladéktörvény miatt több polgármester szerint. Az erdőgazdaság környezettudatosságra neveléssel veszi fel a harcot.

Évente több ezer tonna háztartási és veszélyes hulladékot dobnak az utak mentére, vagy az erdőszélekre az emberek az országban. A legtöbb településen eddig az önkormányzat fizette a szemétszállítás díját, idén már a lakóknak kell. Ezzel többek szerint megnő az esélye annak, hogy még több szemét borítja majd a természetet. A somogyi erdőgazdaság szerint a környezettudatos gondolkodással ezt meg lehetne akadályozni. Ahhoz viszont az kell, hogy az már gyerekkorban kialakuljon.

67-es út hangári dombjának parkolójánál tévé, számítógép monitor, linóleum és háztartási hulladék, valamint egy őz teteme is éktelenkedik a szeméthalmon.

A közeli Zselicszentpál polgármestere szerint most, hogy az új hulladéktörvény értelmében ott is fizetős lett a szemétszállítás, ahol eddig ingyenes volt, elszaporodhatnak az illegális hulladéklerakók.

– Tartani lehet attól, hogy az illegális lerakások, vagy jobban mondva a település környezetéhez tartozó részen, faluvégeken, erdőszélekben kidobják a szemetet, vagy a hulladékot kihelyezik – mondta Zselicszentpál polgármestere, Szabó József.

Simonfán úgy próbálják elejét venni az illegális szeméttelepeknek, hogy az önkormányzat egy konténert helyezett ki a temetőhöz, amit bárki használhat.

– Ne dobják el az erdőszélén, erre, arra, hanem inkább fölvállaljuk ennek a konténernek az ürítési díját éves szinten – árulta el Bodrog Gábor, a Simonfai polgármester,

Mondj nemet a szemétre címmel hulladékfelszámolási programot indított a Sefag a Zselicben. Azt mondják, a környezettudatos gondolkodást már gyerekkorban el kell sajátítani, ezért az ő figyelmüket akarják felhívni annak fontosságára.

A témában rajzpályázatot is hirdettek a kaposvári iskolásoknak, amelynek díjátadóját ma tartották. Az erdészek azt mondják, a felhívás elérte célját.

– Egy kicsit elgondolkodtatjuk, hogy hogyan is lehetne megvédeni, illetve majd később felelősségteljes felnőttként, ha majd gyerekeik lesznek és családjuk lesz, hogyan neveljék majd őket annak érdekében, hogy egy szép, tiszta környezetben nőhessenek fel – mondta a Sefag Zrt. erdőművelési ágazatvezetője, Freller Mónika.

A Sefag idén is szervez szemétgyűjtési akciót a Zselici településekkel közösen. Előzetes számításaik szerint a mintegy 50 hektárnyi tájvédelmi körzetben, legaláb 250 köbméternyi hulladékot kell majd összeszedniük.

(kapos.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?