Viszlát, erdei kézimunkaerő? Megérkezett az erdőtelepítő és erdőápoló robot

Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm erdőtelepítő "roboterdészt" hoztak létre, amelyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.
Viszlát, erdei kézimunkaerő? Megérkezett az erdőtelepítő és erdőápoló robot

Robotizált fapásztorok

Az egyik új robot az erdőtelepítéssel, a másik az erdőápolással foglalkozik. Mindkettő mérete akkora, mint egy kisebb járműé, és természetesen párban is képesek együttműködni. Az első a Multiscope Forester Planter névre hallgat, és hasznos teherként legfeljebb 380 csemetét képes magával vinni műszakkezdéskor - írta róla a Milrem Robotics. A nyilatkozat szerint a robotot egyelőre nyugodt környezeti zónákban történő működésre készítették fel, vagyis nehéz környezeti és/vagy időjárási körülmények között még nem bevethető. erdotelepito_robot_1 A Multiscope Forester bozótvágót ugyanakkor keménynek és ellenállónak készítették, hogy az egyértelműen mostohának számító környezeti és időjárási viszonyok között is jól működhessen. A robot alapját a Milrem Robotics Multiscope alapváza alkotja, melynek szerszámkarja bozótvágó eszközzel és érzékelőkkel van felszerelve. Mindkét gép 20 kilométer/óra körüli sebességgel haladhat, lehetővé téve a Forester Planter rendszerei számára, hogy elérje a hektáronkénti 5-6,5 órás telepítési sebességet. A sebesség természetesen azért függ az ültetésre kerülő fafajoktól és a terület típusától is. erdotelepito_robot_2

Párban a fák között

A két robot párban is használható, a bozótirtó kezeli a csemeték körüli növényzetet, és felszabadítja, megtisztítja a helyet a faültető robot számára. Mindkét robot lézer alapú LiDAR technológiát, kamerákat és világméretű helymeghatározó rendszereket (például GPS-t) használ az eligazodáshoz. A LiDAR elkészíti a robotok környezetének háromdimenziós matematikai vetületét, lehetővé téve számukra a független mozgást, és gyors eligazodást. erdotelepito_robot_3 Andrew Davidson a londoni Imperial College kutatója elmondta: "Ez csak az egyik a sok érdekes alkalmazási lehetőség közül, melyek azt mutatják, hogy a sokoldalú, fejlett mechanikai innováció gyors és erőteljes robotokat fejleszt új típusú feladatok ellátására, problémás körülmények között". erdotelepito_robot_4 (raketa.hu nyomán)