Vajdaság Európa legkevésbé erdős területe

Vajdaság területének kevesebb, mint a 7 százaléka erdő, ezzel Európa legkevésbe erdős területe. A vajdasági önkormányzatok többsége egyáltalán nem foglalkozik ezzel a problémával, és ritkán indulnak a tartomány erdősítési pályázatain – derül ki a Pošumimo Vojvodinu (Erdősítsük Vajdaságot) hálózat kutatásából, melyről a Szabad Magyar Szó írt bővebben.

Vajdaság Európa legkevésbé erdős területe

A hírportál információi szerint a tartomány 45 községe közül csak Szenttamás dolgozott ki hosszútávú erdősítési tervet, ezért környezetvédelmi szervezetek petíciót indítottak annak érdekében, hogy törvény kötelezze az önkormányzatokat erre, de a tartománytól és az államtól is komolyabb hozzáállást várnak, ugyanis a tartománynak sincs többéves erdősítési terve.

Vajdaság területén jelenleg 150 ezer hektáron van erdő, de legalább még ennyi hiányzik

– írja a Szabad Magyar Szó.

Saša Stevanović, a tartományi erdészeti, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság segédtitkára elmondta: egy ilyen mértékű fásításhoz minden községnek 3000 hektár területet kellene biztosítania, ami irreális célkitűzés különös tekintettel arra, hogy Vajdaság mezőgazdasági régió.

Az elmúlt 10 évben a tartomány 2400 hektár fásítására 700 millió dinárt költött, de az erdősített területeknek csak a 64 százaléka felelt meg azoknak a feltételeknek, hogy erdővé lehessen nyilvánítani őket. A tartomány hamarosan újabb pályázatot hirdet, és az erdősítésre 180 millió dinárt szán.