Tízmilliós értékben lophatott fát az erdész - vádat emeltek ellene

jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség egy erdész ellen, aki a vád szerint egy nyíracsádi erdőrészletből vágatott ki 10 millió forint értékű akác, kocsányos tölgy és magaskőris fákat, melyeket ismeretlen társaival nem azonosított helyekre szállíttatott.

Tízmilliós értékben lophatott fát az erdész - vádat emeltek ellene

A Debreceni Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon azzal az erdésszel szemben, aki jogellenesen vágatott ki fákat Nyíracsádnál – közölte az ugyeszeseg.hu.

A vád szerint a férfi egy Debrecen környéki erdészetnél dolgozott 2001 és  2020 áprilisa között, 2004 májusától vezető beosztásban állt. A férfi 2019 novembere és 2020 áprilisa között több nyíracsádi erdőrészletből vágatott ki ismeretlen személyekkel akác, kocsányos tölgy és magaskőris fákat, melyeket ismeretlen társaival nem azonosított helyekre szállíttatott. Az ellopott famennyiség értéke közel 10 millió forint volt.

A vádlott 2017 áprilisában a munkavégzéséhez kapott egy benzinmotoros láncfűrészt. A férfi a szerszámot ellopta, majd amikor a munkaviszonya megszűnt, tettének leplezése céljából egy ugyanolyan gyártmányú, de működésképtelen benzinmotoros fűrészt adott át a munkáltatója képviselőjének.

A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozói megállapították, hogy a vádlott a falopással 9,8 millió forint, míg a láncfűrész megtartásával 120 ezer forint kárt okozott, amely nem térült meg. A sértett erdészet a nyomozás során kérte kárának megtérítését.

Az ügyészség vádiratában börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, valamint azt indítványozta, hogy a járásbíróság az okozott kár erejéig adjon helyt a sértett kártérítési igényének.