Több ezer hektár állami erdő, gyümölcsös és szőlő kerülhet magánkézbe

Újabb üteméhez érkezett a tíz hektár alatti állami földek értékesítése: ezúttal főként erdő-, gyümölcsös-, szőlő- és fásított területekre, valamint vegyes művelési ágú földekre lehet ajánlatot tenni.

Több ezer hektár állami erdő, gyümölcsös és szőlő kerülhet magánkézbe

Több mint 6700 földrészletet kínál eladásra országszerte, összesen csaknem kétezer településen a Nemzeti Földügyi Központ. A kezdeményezés mintegy 7700 hektárt érint. A területek több mint fele eddig nem került meghirdetésre az idei értékesítés során, mindemellett azokra a földekre is lehet újra ajánlatot tenni, amelyek a korábbi ütemekben már meg lettek hirdetve, de még nem találtak gazdára.

z eladásra kerülő földek listái és az értékesítési hirdetmények a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) honlapján érhetők el. A vételi ajánlatok az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén a meghirdetéstől számított 30 napig tehetők meg, 2022. december 7. napjáig. A felület az NFK honlapjáról, valamint a következő elektronikus oldalról is közvetlenül elérhető. Ezekre a területekre bárki licitálhat, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Fontos, hogy

egy hektár mérethatárig a földművesnek nem minősülő személyek is vásárolhatnak földet, egy és tíz hektár közötti területre, illetve tulajdoni hányadra kizárólag a földműves-nyilvántartásban szereplő személyektől érkezhet érvényes vételi ajánlat.

Az érdeklődők helyi tájékoztatása érdekében az értékesítésre váró területekkel érintett települések önkormányzatai honlapjukon is közzéteszik a megvásárolható földek adatait.

Az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan az eladásra kínált birtokok az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, hiszen a jellemzően kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanokat értékesíti az állam – írja közleményében az Agrárminisztérium. Ezek a területek leginkább a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak, illetve az osztatlan közös tulajdonú ingatlanhányadok esetén a tulajdonostársaknak kínál vételi lehetőséget.

A tárca szerint a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború rávilágított arra, hogy az élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld. Az Agrárminisztérium ezért minden lehetséges módon támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, ennek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása.