Természetjárás csodálatos erdeinkben

A szabadban lenni, élvezni a friss levegőt és fizikai tevékenységeket folytatni nagyszerű és egészséges. Amennyiben nem akarunk lemondani a pihenésről, de szívesen töltenénk aktívan a hétvégénket, akkor egy kirándulás az erdőben remek időtöltés. A kinti programok serkentik a vérkeringést, szórakoztatóak és számos előnnyel járnak. Az erdei séta mindig jó ötlet és szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen nagyon sok gyönyörű hely van, ahol élvezhetjük a természet szépségeit. Lássuk, melyek a legérdekesebb erdeink, ha kirándulásra és különleges élményekre vágyunk.
Természetjárás csodálatos erdeinkben

Gemenci erdő

A Tolna megyei Gemenci erdő Magyarország legnagyobb árterülete is egyben. A környéken rengeteg szabadidős lehetőség áll rendelkezésre. Kezdve a természeti túráktól, a tanösvényeken át, egészen az erdei kisvasútig. A holtágakkal és belső tavakkal teli ártéri rezervátum az egyik legszebb hazai látnivaló Közép-Magyarország déli részén. A Gemenci erdő és a hozzá tartozó természetvédelmi körzet egész Európában egyedülálló. Itt található a Pörbölyi Titán Magyarország legnagyobb fája. A több, mint 12 méter kerületű fekete nyárfa kora nagyjából 80-100 év közé tehető, magassága 38 méter. Több védett állatfaj is megfigyelhető ezen a környéken, valamint itt fészkel a nemzet leghíresebb feketególya-párja: Tóbiás és Sára.

Sarkadi Fási-erdő

Magyarország erdei közül kiemelkedik a Sarkadi Fási-erdő, melynek területét 98%-ban természetes erdő alkotja, és csupán a fennmaradó rész telepített erdő. A román határ mentén, Sarkad város közelében, a Körös-Maros Nemzeti Parkban találjuk. A táj nagyvadállományát a dámszarvas, őz, vaddisznó, róka alkotja. Apróvad állományában megfigyelhető a mezei nyúl, fácán és fogoly is. Akik nemcsak a természetet, hanem a történelmet is szeretik, azoknak kiváló úti cél lehet Sarkad és környéke, hiszen már a honfoglalás előtt is lakott település volt.

Long-erdő

A Felső-Tisza-vidék részét képező Bodrogköz északnyugati részén, a Bodrog folyó mentén fekszik Magyarország egyik legszebb, különös kettősséggel jellemezhető erdeje. Az 1123 hektár nagyságú védett terület szabadon látogatható, különleges táj, morotvák, kis tavak sokaságával. 1996-ban nyilvánították természetvédelmi területté, Natura 2000 besorolást kapott. A Long erdő különlegessége abban áll, hogy egyszerre jelenik meg itt az alföldi és a hegyvidéki növényzet. A vízen tavirózsa, a partokon nyári tőzike és mocsári lednek él. Az állatvilágát tekintve a madárállománya a legfigyelemreméltóbb, az Európai Unió IBA területté nyilvánította. Az erdő emlősei közt megtalálható a vadmacska, a hermelin és a vidra is. Vadmacska

Bánki-erdő

A Bánki láprétek és erdők Debrecen közigazgatási területén belül találhatóak. A táj nyugati részét a Mézeshegyi-tölgyes elnevezésű erdőtömb foglalja el. A tölgyesektől keletre a Nyárfa-lapos-dűlő szántókkal, rétekkel, magassásosokkal, rekettyés fűzláp- és erdőfoltokkal gazdagított térsége fekszik. Északi részén egy oxidációs tó is látható, északkelet felől pedig a Pályi-ér folyik rajta keresztül. Érdemes ellátogatni a bánki Tájház és Arborétum bemutatóházába, amely azt szemlélteti, hogyan éltek régen az erdős pusztán.

Sóstói-erdő

A Sóstói-erdő a szakemberek szerint minden bizonnyal egyike a nyírségi őserdők kevés számú maradványának. Az erdő közel négyszáz hektáros tömbje homoki tölgyes maradványként a Kárpát-medence egyik leginkább visszaszorult erdőtípusát képviseli és egyike a legértékesebb, természeti értékekben leggazdagabb állományoknak. Az erdő szinte teljes egésze parkerdő rendeltetésű, sétálóútjainak, tornapályájának, játszóterének, szalonnasütő helyeinek köszönhetően a lakosság körében rendkívül kedvelt kirándulóhely. Sétáltál már mezítláb az erdőben? Ha nem, próbáld ki a Sóstói-erdőben kialakított 2,5 km-es sétányt, ami az úgynevezett Kneipp-kúra része. A Kneipp-féle hidroterápiához kapcsolódik az erdei séta, amely nyáron mezítláb is ajánlható. Az oxigéndús környezet komoly felüdülést jelent - különösen azok számára, akik sok időt töltenek zárt helyen vagy szennyezett városi levegőben. Napjainkban nem csupán a munkánkat végezzük otthonról, hanem egyre többen a szabadidős tevékenységeket is. Az online videójátékokat, virtuális városlátogatásokat, az online casinos játékokat, mint például a póker és roulette, valamint az online filmnézést, vagyis a virtuális világ adta számtalan lehetőséget egyre többen kedvelik. Nyilvánvaló, hogy mind az online, mind a szabadtéri elfoglaltságnak vannak előnyei. Ne felejtsük el azonban, hogy az erdők óriási rekreációs értékkel bírnak.