Sikeresen újraerdősítette az érdi Beliczay-szigetet a Pilisi Parkerdő

 A Pilisi Parkerdő egyik legnagyobb szabású idei vállalkozása volt az Érd melletti Duna-sziget, a Beliczay-sziget sérülékeny, leromlott erdőállományának részleges megújítása. Tavasszal több mint hatvanezer csemetét ültetett itt el a társaság, és a napokban lezajlott őszi vizsgálatok alapján az új, őshonos fajokból álló erdő sikerrel vészelte túl az aszályos nyarat.

Sikeresen újraerdősítette az érdi Beliczay-szigetet a Pilisi Parkerdő

A Beliczay-sziget

Az Érd-Ófalu melletti Beliczay-sziget a város környékének legháborítatlanabb formájában megmaradt területe. Az érdi gát félkörívesen öleli körbe a szigetet, így annak árvizekkel gyakran elöntött területén részben megmaradt a Duna partjaira jellemző galériaerdő – ugyanakkor a szigeten lévő hatvanhét hektáros erdő nagy része eredetileg gazdasági céllal ültetett, egykorú és azonos génkészletű nemes nyár volt. Ezeknek közös jellemzője a rövidebb élettartam és a környezeti hatásokkal szembeni gyenge ellenállóképesség volt.

A Pilisi Parkerdő a fenntartható, természetközeli erdőgazdálkodás és az erdők teljeskörű ökoszisztéma-szolgáltatásainak biztosítására jelentős fafajcserét hajtott végre a Beliczay-szigeten. A 2021 nyarán megkezdődött, a természetvédelmi szakemberekkel együttműködésben ütemezett, közel tíz hektárra kiterjedő beavatkozás újabb lépés volt a társaság által kezelt Duna-menti erdők természetességének és biodiverzitásának javítása érdekében.

A tavaszi munkálatok során a korábbi állomány helyébe tízezer darab fehér nyár, harmincnégyezer darab szürke nyár, kétezer vénic és több mint háromezer mezei szil, tizenkétezer korai juhar és tízezer mézgás éger csemetét ültettek el a Pilisi Parkerdő szakemberei. Mivel a terület nagyon látogatott, az érdiek népszerű sétáló- és kirándulóhelye, ezért az őshonos erdei fajokat – a városi parkokban is jellemző fafajként – több ezer platán is kiegészíti.

Az őszi vizsgálatok eredménye

A Pilisi Parkerdő szakemberei az elmúlt napokban megvizsgálták az állományt, amely a vártnál jobban vészelte túl az idei rendkívül aszályos nyarat. Bár pótlásra szükség lesz, különösen az elegyfajok, illetve minimális esetben a főfafajként ültetett őshonos nyárfák esetében, de összességében a gondos tervezés és a csapadékos ősz megtette a hatását. A frissen telepített erdő nagyot nőtt, és Tóth Péter, a területileg illetékes Ráckevei Erdészet vezetője szerint jövőre megfelelhet a műszaki befejezéshez szükséges kritériumoknak.

Mindezek alapján a tavaszi állománycsere elérte célját. Az érdi Beliczay-sziget korábbi egykorú, alacsony biodiverzitású – mindössze két fafajból álló –, ezért ökológiai szempontból sérülékeny faültetvényének helyén változatos fafajokból álló, a klímaváltozás negatív hatásainak ellenálló, stabil ökoszisztémájú, elegyes, puhafás ligeterdő születik a szemünk előtt. Ez az itteni termőhelyen szakszerű erdészeti beavatkozás nélkül csak évszázadok alatt alakulhatna ki.