Ripszám István a fapiaci összeomlásról, a klímaváltozásról és gyermekkori vágyáról

Az év elejétől új vezérigazgató áll a Mecsekerdő Zrt. élén. Ripszám István a baranyai erdőgazdaság főbb feladatairól és a klímaváltozás hatásairól is beszélt a bama.hu portálnak.
Ripszám István a fapiaci összeomlásról, a klímaváltozásról és gyermekkori vágyáról

– Mi jellemző az elmúlt évek erdőgazdálkodására?

– Az elmúlt tíz évben folyamatos fapiaci erősödést tapasztalhattunk. A természetközeli gazdálkodás és a magas színvonalon végrehajtott erdősítéseink mind elősegítették, hogy egy viszonylag elfogadható költségszinten igazán jó minőségű erdőket tudtunk létrehozni. Annak ellenére, hogy digitális világban élünk, a papírfogyasztásunk és a faigényünk nem csökkent. Sokan támadják a tarvágásokat, ám nyilvánvaló hátrányai mellett a gazdasági és szakmai eredményesség szempontjából esetenként van létjogosultsága. Az erdész munkájának eredménye az erdő, és nem csupán a társadalmi elvárás, hanem az erdővel borított területek megőrzése érdekében is folyamatosan törekszünk a minél inkább természetes erdőgazdálkodási módok alkalmazására. ripszam_istvan

– Úgy tudom, az elmúlt év tavaszán a fapiac összeomlott.

– Valóban, ennek egyik jelentős tényezője az, hogy Európa-szerte komoly erdőkárok jelentkeztek. A lucfenyő az ezer méter alatti régiókból a jövőben szinte minden­ütt el fog tűnni. Ennek két fő oka van: a viharkárok, illetve a rovarkárok – jellemzően szú – miatt bekövetkező száradás. Az elmúlt két év nyári aszálya ráadásul a bükk száradását is elindította a német és francia régióban. Az így kialakult túlkínálati helyzet komoly piaci hanyatlást hozott magával, így egyes szereplőknél a faanyag iránti kereslet drasztikusan csökkent.

– A természetvédelem is fontos a Mecsekerdőnél.

– Erdőterületeink 75 százaléka valamilyen védelemmel érintett – Natura 2000-es vagy országos jelentőségű, esetleg helyi védettségű terület. Gazdálkodásunk során az ezzel járó szempontokra fokozottan figyelünk. Az erdőnek alapvetően három fő funkciója van: a fatermesztés, a védelem és a közjóléti funkció, ami az aktív ökoturizmus céljait szolgálja. Utóbbi itt Pécs környékén kiemelt ügy. A város közelségéből és a mecseki erdők elhelyezkedéséből adódóan a természetben kirándulni, kikapcsolódni, sportolni vágyók gyorsan és gyakran elérik a területeinket. Több mint ötszáz kilométer jelzett turistaút, és mintegy kétszáz kilométer kerékpárút, kerékpározható útvonal halad az általunk kezelt erdőkben.

– Mi a helyzet a klímaváltozással?

– A környezeti változások hatása napjaink egyik nagyon hangsúlyos kérdése. Az erdő életében is tapasztaljuk az egyre szélsőségesebb időjárást, vagy az inváziós növények térnyerésének veszélyeit. Az erdők klímavédelemben betöltött szerepe azonban óriási, az erdőterületek megőrzése, a változásokra való felkészítése kiemelkedő jelentőségű. Éppen ezért fontos célkitűzés az erdőterület növelése, vagyis az Országfásítási Program, ahol 2030-ig a 27 százalékos erdősültség elérése a cél. Természetesen gondolnunk kell arra is, hogy az egyes erdőállományok hogyan reagálnak a megváltozott körülményekre, és milyen – lehetőleg őshonos – fafajok, mely területeken lesznek állékonyak. oee_erdok_napja_3_ripszam_istvan

– Milyen a szakember-ellátottság?

– Nem panaszkodhatom a csapatunkra. Nyári gyakorlatra az összes erdészeti tanintézményből fogadjuk a fiatalokat, valamint a diplomatervezőket. A frissen végzett erdészek közül minden évben vettünk fel gyakornokokat, közülük többen állandó munkatársakká válnak, továbbá néhány kollégánk országosan is elismert szakember.

Gyerekként is az erdőbe húzott a szíve

Ripszám István Véménden töltötte gyermekkorát, és már ekkor élénken érdeklődött az erdők iránt. Már hat éves korában úgy döntött, hogy erdész szeretne lenni. A középiskolát Győrben végezte, erdőmérnöki diplomáját 1989-ben szerezte Sopronban, majd néhány évvel később a természetvédelmi szakmérnöki oklevelét is itt vehette át. Utóbbinak főleg a Kelet-Mecsekben vette hasznát – az országos jelentőségű védett területen sok időt töltött munkája során. A Mecseki Erdészeti Rt. Árpádtetői Erdészeténél 1993-ban műszaki vezetői munkakörben helyezkedett el, 1997-től fahasználati előadó, majd 2004-től a Pécsváradi Erdészet igazgatója lett. Szakmai törekvései közül kiemelkedő a Kelet-Mecsek erdőállományainak természetközeli kezelése, valamint az erdőfeltárás fejlesztése. A Mecsekerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesi pozícióját 2014-től töltötte be. (bama.hu)