Rengeteg fejlesztés vár 2019-ben is az Ipoly Erdő Zrt.-re

Az év végéhez közeledve az Ipoly Erdő Zrt. köszönetet mond mindazoknak, akik kirándulásuk célpontjává, szabadidejük eltöltésének helyszínéül az Ipoly Erdő Zrt. fenntartásában lévő erdőket, látogatóközpontokat választották, lendületet adva ezzel további fejlesztésekhez.
Rengeteg fejlesztés vár 2019-ben is az Ipoly Erdő Zrt.-re
A társaság épp olyan fontosnak tartja a nyitott erdők megvalósításának lehetőségét, mint a tulajdonosi joggyakorló Agrárminisztérium, ezért a 2019-es év sem marad el fejlesztések nélkül az Ipoly Erdő Zrt-nél. Még idén megvalósult a társaság legnagyobb beruházása, a Királyréti Fogadóközpont épületének kivitelezése. Az egykori uradalom iskola épülete - majd egy évszázadig erdészlak volt, 2019-től a Királyréti hely- és erdei gazdálkodástörténeti bemutató helyszínévé válik.

Folytatódnak a fejlesztések Királyréten

Királyréten éves szinten kb. 500 000 látogató fordul meg, a település kisvasúttal, gépkocsival, buszjárattal is jól megközelíthető. Az itteni természeti környezetet az ember több évszázados tájhasználati tevékenysége alakította ki. A bemutató hely a környék (Szokolya, Huta) gazdag múltjával, az itt folytatott erdei gazdálkodás történetével ismerteti majd meg az érdeklődőket. A Fogadóközpont múzeumszárnyában a hely (Királyrét) geológiai, ezen alapuló tájhasználati, szakmatörténeti bemutatása valósul meg korszerű múzeumtechnikai eszközökkel. Ez ötvöződik az elmúlt századok helyi gazdaságtörténeti tárgyi emlékeinek kiállításával, ahol a hegység és az ásványkincsek keletkezéséről, Királyrét történetéről, erdőgazdálkodásról a XXI. századi technika segítségével tájékozódhatnak a látogatók, közelebb hozva ezzel a fiatalokat is a természethez. kiralyret_erdei_vasut Királyréten, Kóspallag közelében épül meg a Vár-hegyi kilátó, mely egy háromszög alapú csonka gúla formájú, faszerkezetű, 15 méter magas torony lesz. A kilátó tetőszerkezetében webkamerákat helyeznek el, melyek képei különböző webes felületeken válnak elérhetővé. A kilátó építéshez használt út, a kilátó „kényelmes” megközelítése érdekében megújul. A társaságnál fontos turisztikai vonzerő Márianosztra is, ahol jövőre, az eredeti romok megőrzése mellett egy Pálos kolostor emlékhelyet alakítunk ki, mely a Börzsönyben jelen lévő egykori Pálosoknak állít emléket.

Határon átívelő program Somoskőn

A társaság fontos fejlesztése 2019-ben a somoskői erdei iskola és oktató központ kialakítása, mely egy határon átívelő projekt. (Erről az Erdő-Mező Online már év elején beszámolt.) Az erdészek a határ mindkét oldalán felismerték, hogy az ember viszonya a kulturális és a természeti értékekhez nagymértékben befolyásolja az ember tudatosságát. A LESY SR és az IPOLY ERDŐ ZRT. ezért úgy döntöttek, hogy a határ menti természeti értékek ismertetése mellett bemutatják ezt a területet, mint erdei ökoszisztémát és egyben az erdők maradandó, fenntartható gazdálkodását. somos_erdei_iskola_4 A projekt elvárása és célja, hogy felkeltse az érdeklődést Léva és Salgótarján-Somoskő környéke határtérség különleges természeti értékei iránt, ismeretterjesztő és oktató eszközök segítségével hangsúlyt fektetve a fiatal korosztályra, valamint, hogy az Ipoly Erdő Zrt. határon túli magyarokat is tud majd fogadni, akiknek anyanyelvükön tudja bemutatni az erdők értékeit és fontos szerepét. A beruházás keretében épülnek oktató központok, bemutatóhelyek, tanösvények. Ami a kerékpáros turizmust illeti 2019-ben a börzsönyi kerékpárforgalmi úthálózat gyarapodni fog és a már meglévő szakaszok mellé újabbak is kiépülnek. (Ipoly Erdő Zrt.)