Prof. dr. Lakatos Ferenc: Magyarország lombosfa-nagyhatalomnak tekinthető

A Soproni Egyetem, az ausztriai WOOD K Plus a Brnói Mendel Egyetemmel és a Faipari Tudományos Egyesülettel együttműködve már tizedik alkalommal rendezte meg októberben a Lombosfa Konferenciát Sopronban.

Prof. dr. Lakatos Ferenc: Magyarország lombosfa-nagyhatalomnak tekinthető

A Ligneum Látógatóközpont adott otthont már tizedik alkalommal a lombosfa konferenciának. Az értekezés létjogosultságát bizonyítja az érdeklődök száma és összetétele.

- Idén már tizedik alkalommal rendezzük meg a konferenciát, amelyről azt lehet mondani, hogy mint egy egészséges, lombos fa jó körülmények között, szépen növekedett, új ágakkal bővült. Ha számokkal is ki szeretnénk fejezni ezt a fejlődést, azt mondhatjuk, hogy 15-20 fővel jöttünk össze és terveztük a lombosfa-kutatások jövőjét, mára ott tartunk, hogy több mint százan regisztráltak a konferenciára, amiből több mint 60-an külföldi, a magyarok java része pedig a Soproni Egyetem kutatója, doktorandusza, hallgatója – mondta el prof. dr. Németh Róbert, a Soproni Egyetem oktatója.

A rendezvény hosszú utat tett meg a 2003-as évi első konferencia óta. Prof. dr. Molnár Sándor, az  értekezés elindítója már akkor felismerte a lombos faanyagok fontosságát.

Az Európai „fa nagyhatalmak”, mint Németország, Ausztria, Svájc vagy a skandináv országok sorra indítják a lombosfa-gazdálkodással, -feldolgozással és -termékfejlesztéssel kapcsolatos projekteket. Magyarországnak is van mit megmutatnia a külföldi közönségnek, számos kutatás zajlik jelenleg is a Soproni Egyetemen.

- Magyarország egy lombosfa-nagyhatalomnak tekinthető, hisz a hazai erdők 90 százaléka lombos fafajokból áll, ezen belül az úgynevezett kemény lombos fafajok 75 százalékot tesznek ki, így nem is lehetne jobb helyet találni ennek a konferenciának – mondta el prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem külügyi és kutatási rektorhelyettese.

A konferencia stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését.