Nemzetközi faanyag-piaci helyzet a 2014. év második negyedévében

Az európai rönkkereskedelem 2013-ban megugrott, a behozatal elérte a 2008-óta mért legmagasabb mennyiséget, a kivitel pedig 10 éves magassági rekordon áll.
Nemzetközi faanyag-piaci helyzet a 2014. év második negyedévében
Nemzetközi faanyag-piaci helyzet A 2014. év második negyedévében a nemzetközi faipari nyersanyag árindex (GSPI) ismét felfelé araszolt, majd hároméves csúcsot ért el 89,93 USD/m3 áron. Azonban a nyersanyag árak növekedése nem vonatkozott egyformán mind a 20 régióra, amelyek a globális árindex számítási alapját képezik. Amerikai dollárban számolva az árak általánosan emelkedtek Észak-Amerikában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és a csendes-óceáni térségben, mialatt Nyugat-Európában csökkentek. Az európai rönkkereskedelem 2013-ban megugrott, a behozatal elérte a 2008-óta mért legmagasabb mennyiséget, a kivitel pedig 10 éves magassági rekordon áll. Árak a nemzetközi papírfa piacon A farost árakat világszerte nyomon követő keményfa- és puhafa árindexek (SFPI és HFPI) az első negyedévhez képest egyaránt magasabbak voltak a második negyedévben. A puhafa árindex (SFPI) 100,44 USD/abszt (abszolút száraz tonna) árral 1%-os növekedést mutat 2014 első negyedévéhez képest. Ez a mutató az elmúlt évben mért felfelé irányuló tendenciájával érte el a 2012. év második negyedéve óta rögzített legmagasabb szintet. 2014 eleje óta, a legnagyobb áremelkedések amerikai dollárban kifejezve az USA északnyugati, ill. Kanada nyugati részén, Brazíliában, Ausztráliában és Új-Zélandon jelentkeztek, mialatt az árak Európában negyedévről-negyedévre általánosan estek. 3 éven át tartó csökkenő tendencia után, a keményfa árindex a második negyedévben 1,8%-al, 98,78 USD/abszt értékre növekedett. Az árak leginkább Brazíliában, Ausztráliában, Franciaországban és Kanada keleti részén emelkedtek.

ronk_kereskedelem_1

Rostpép alapanyagok nemzetközi piaca A puhafa rost pép és a keményfa rost pép közötti árkülönbség tovább növekszik (NBSK és BHKP benchmark). Európában a puhafa rost pép árak (NBSK) majdnem két éve növekvő tendenciát mutatnak. A világ cellulózüzemeinek termelési kapacitása 2014 első 5 hónapja alatt 88%-ra estek a 2013. évben mért 92%-hoz képest. Fűrészáru alapanyagok nemzetközi piaca A fűrészáru termelése az USA-ban és Kanadában februártól áprilisig stabil növekedést mutatott, majd májusban mindkét országban 6%-kal esett vissza. A legnagyobb csökkenések az Egyesült Államok déli részén és Brit Columbiában tapasztalhatóak. A második negyedév vége felé és a harmadik negyedév elején az Egyesült Államok fűrészáru árai az idei év korábbi adataihoz képest javultak, majd augusztus vége felé elérték a 2013. év eleje óta mért legmagasabb szintet. A skandináv országok fűrésziparába irányuló export 2014 első felében mind a mennyiségek, mind az árak tekintetében egyaránt javult 2013-hoz képest. A kiviteli mennyiségek idén, a 2013. év hasonló időszakához képest majdnem 10%-al nőttek, beleértve az Egyiptomba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba és Algériába történő szállításokat is, mely országokban a legnagyobb növekedéseket rögzítették. A németországi puhafa fűrészáru export néhány negyedéven át tartó csökkenő tendenciájú szállítási mennyiség után, a második negyedévben megugrott. Habár Németország a fűrészáru tekintetében nettó exportőrnek számít, egyúttal szintén nagy mennyiségű a behozatala is, olyannyira, hogy 2013-ban a világ hatodik legnagyobb importőrévé vált. Japán fűrészáru felhasználása áprilistól májusig 4,5%-ot esett, de júniusban ismét 1,5%-ot emelkedett, majd a nyári hónapok alatt jelek mutatkoztak arra vonatkozólag, hogy a faárú igény visszatérhet a korábban látott 2013-as szintre. A Kínába történő fűrészáru beviteli mennyisége ebben az évben a februári 1,1 millió m3-ről váltakozva emelkedett a júliusban rögzített majdnem 1,8 millió m3-re.

fureszaru_1

Biomassza alapanyagok nemzetközi piaca Az Észak-Amerikából származó, európai piacra szánt pellet exportcikkek kiviteli mennyisége a 2014. év első negyedévében ismét emelkedett, bár az előző évekhez képest kisebb mértékben. A brit columbiai pellet exportőrök Európa felől lassan az ázsiai piacok felé mozdulnak, a Japánban és Dél-Koreában tapasztalható növekvő kereslet következtében. A második negyedévben, Európában a faipari pellet árak a főbb piacokon a téli időszak utáni csökkent kereslet következtében visszaestek. agrar_fordito Fordította: Kocsi István, mezőgazdasági szakfordító www.kocsiistvan.webs.com   Kivonat: Wood Resource Quaterly, www.woodprices.com Eredeti forrás: http://www.woodbusinessportal.com/en/news/news_continut.php/The_Global_Forest_Industry_in_the_2Q_of_2014/id_news__1632 (Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike