Minden tölgytelepítésnél más technológiát próbál ki, hogy tanulhasson

Idén májusban harmadik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara terepi bemutatóját és konferenciáját Mezőfalván. Május 24-én az előadásokat követően az Erdősor nevet viselő erdészeti szekció programja egy magán-erdőgazdálkodói terepi bemutatóval zárult. A szakmai délután során Csuti Elemér által telepített állományokat lehetett megtekinteni, amelynek helyszínéül a Mezőfalva 49 erdőtag szolgált.
Minden tölgytelepítésnél más technológiát próbál ki, hogy tanulhasson

„Azt gondoltuk, hogy az erdőben nincs munka…”

Csuti Elemér és felesége majdnem 25 évvel ezelőtt kezdett erdőgazdálkodással foglalkozni, részben kárpótlás során kapott, részben folyamatosan vásárolt területeken. A nagyjából 25 hektáros erdőterület mintegy felét maguk telepítették. [caption id="attachment_59285" align="aligncenter" width="600"]smacap_Bright Csuti Elemér[/caption] Kezdetben azt gondolták, hogy az erdőben nincs munka, hiszen a fák szinte maguktól nőnek. Miután elkezdtek gazdálkodni, rájöttek, hogy ez közel sem így van. Az első telepítést még a közeli állami erdőgazdaság végezte, majd a technológiát és a gépparkot látva már saját maguk csinálták meg a szükséges munkákat. sdr_HDRB

„Minden tölgytelepítésnél más technológiát próbáltunk ki, hogy többet tanulhassunk.”

Eddig mindegyik megoldás bevált, csak rendesen meg kellett csinálni a szükséges lépéseket. A szakember szerint a saját gépeknél és munkaerőnél nincs jobb. 70 éves kor felett azonban már nehezebbé válnak a napi feladatok is. [caption id="attachment_59272" align="aligncenter" width="600"]„Egy kapálás felér egy esővel” „Egy kapálás felér egy esővel”[/caption] A képen látható ezévi cseres-kocsányos tölgyes telepítés háromszori talajápoláson van túl, és a gazdálkodó még egyet tervez, mert túl „gazosnak” ítéli a sorközöket. A fenti megállapítás is tükrözi azt a mentalitást, hogy a csemetének az első 2-3 év során Csuti Elemér mindent megad. A harmadik évtől már nem lehet géppel belemenni a 2,3 méteres sorközökbe, mert augusztus-szeptemberre akár 70-80 centiméteresek is lehetnek a csemeték. [caption id="attachment_59271" align="aligncenter" width="600"]sdr_HDRB sdr_HDRB[/caption] Fontos kiemelni a vadkár elleni védekezést is. A kerítések építését a helyi vadásztársasággal egyeztetve és közösen végzik. Jó volt látni, hogy vannak az együttműködésre pozitív példák is, nem csak a hírhedt „együttnemműködés” klasszikusai. [caption id="attachment_59286" align="aligncenter" width="600"]Feketedió és törökmogyoró elegyes kocsányos tölgyes Feketedió és törökmogyoró elegyes kocsányos tölgyes[/caption] A továbbiak során idősebb telepítéseket is megtekinthettünk. Érdekesség volt a tölgysorok minden harmadikában megtalálható fekete dió sorjelzőként. Illetve a fekete dió és törökmogyoró elegyes kocsányos tölgyes. Az itteni erdők minőségét mutatja, hogy a bemutató alatt 20 cm-es őzláb gombákat is lehetett gyűjteni, valamint a gazdasszony elmondása szerint már vargányát is találtak a saját erdejükben. [caption id="attachment_59284" align="aligncenter" width="600"]cof cof[/caption] A kialakult szakmai párbeszéd a gazdálkodó és az idősebb és fiatalabb szakemberek között minden fél számára többlettudást eredményezett. A szakma képviselői láthattak nem „szakember” által tökéletesen kivitelezett munkákat. A gazdálkodó pedig több témában is magyarázatot, illetve szakmai fogásokat kapott cserébe a bemutatott tevékenységéért. (Éliás Tibor - Erdő-Mező Online)