Melegítő tippek a téli favágáshoz

Az enyhe ősz után a december már fagyokat is hozott, a favágás szezonja pedig egyértelműen a hideg időjárási körülményekhez kapcsolódik. Az erdőkben nagy erőkkel zajlik a fakitermelés, miközben idén minden korábbinál többen dolgozzák fel otthon a fűtésre szánt tűzifájukat. De hogyan védekezhetünk a téli hideg ellen munka közben? Adunk néhány tippet!

Melegítő tippek a téli favágáshoz

Mindig legyen nálunk meleg ital

Favágás közben az alkoholfogyasztás rendkívül veszélyes, ám a meleg italok annál inkább segítenek átvészelni a hosszú téli munkafolyamatokat. Egy jó kávé vagy forró tea nemcsak a testet, de a lelket is felmelegíti. Egy STIHL termosz kincset ér a mínuszokban, hiszen sokáig megőrzi az italok magas hőmérsékletét.

Öltözzünk fel melegen - de rétegesen

A hideg elleni legjobb védekezés a meleg ruha. De favágás közben könnyen kimelegszik az ember, így érdemes odafigyelni arra is, hogy ne izzadjunk bele az öltözékünkbe, mert az egyrészt kényelmetlen, ami ronthatja a koncentrációt, másrészt a pihenők során könnyen megbetegedhetünk egy átnedvesedett ruhadarab miatt. 

A STIHL számára a munkaruhák tervezésekor kiemelten fontos a biztonság, de az is, hogy azok a különböző időjárási viszonyokhoz a lehető legjobban alkalmazkodjanak - legyen szó nyári melegről vagy téli hidegről. A vágásbiztos kabátokat, nadrágokat úgy tervezték, hogy azok kényelmesek és praktikusak legyenek. A jó szellőzés minden évszakban lényeges, ha nehéz fizikai munkáról van szó. A STIHL ruháinak belsejében nedvszívó, külső részein pedig nedvességelvezető anyag található, ami biztosítja a gyors száradást, a kiváló vízelvezetést, de legfőképpen az optimális testhőmérsékletet. A pólókban és nadrágokban található ezüstionoknak köszönhetően ráadásul az öltözet antibakteriális. A téli hideg ellen az ADVANCE funkcionális ruházati termékek közül érdemes válogatni.

Keresd a fogantyúfűtéssel ellátott motorfűrészeket

Nemcsak a komfortérzetet emeli, de a biztonságos munkavégzést is fokozza a STIHL majdnem fél évszázados megoldása: a fogantyúfűtés. A megoldás nemcsak azt a célt szolgálja, hogy a gépkezelőnek ne fázzon a keze, így nagyobb legyen a teljesítménye. Ennél sokkal fontosabb, hogy a meleg, száraz felület és a szintén meleg, száraz kéz sokkal biztosabb fogást eredményez, így intenzív munkák közben is minimalizálható a balesetveszély. A csőfogantyúban és a hátsó markolatban elhelyezett, igény esetén bekapcsolható fűtőfóliák kopás- és karbantartás-mentesek, tehát rendkívül időtállóak.

Ha indulnia kell, akkor induljon is!

Az idő drága, főleg, ha a hidegben dolgozunk. De akkor a legdrágább, ha a hatékony munka helyett azzal kell foglalkoznunk, hogy egyáltalán elinduljon a motorfűrészünk. A STIHL gépeivel ilyen probléma a leghidegebb napokon sem lesz, hiszen több fejlesztés is azt a célt szolgálja, hogy a favágásra használt eszközöket bármilyen körülmények között azonnal és könnyen munkára lehessen fogni.

A STIHL M-TRONIC motorvezérlő például automatikusan szabályozza a gyújtás időpontját és az üzemanyag adagolását a külső körülmények figyelembevételével. Ez persze nemcsak a környezet hőmérsékletét, de az üzemanyag minőségét és a tengerszint feletti magasságot is jelenti. A rendszer a leghidegebb téli napokon is gyors, kompromisszumok nélküli indítást szavatol.

De a rendkívüli hidegek akár a karburátor eljegesedését is eredményezhetik. A STIHL hőmérsékletfüggő be- és kikapcsolás-vezérléssel ellátott elektromos karburátorfűtése ezt akadályozza meg, így a munka nem áll le sem az erdőn, sem otthon az udvaron.

A favágás kezdete előtt a hideg, téli napokon, a saját biztonságunk és kényelmünk érdekében ajánlott fellapozni a STIHL katalógusát, vagy látogasson el egy szakkereskedéshez.