Meglepő mértékben változott a fűrészáru árfolyama

A fűrészáru (lumber) határidős árfolyama az elmúlt fél évben csaknem négyszeresére emelkedett, ami nem kis meglepetést okozott az árupiacon. Az ár az elmúlt hetekben a korábbinál magasabb szinten stabilizálódott.

Meglepő mértékben változott a fűrészáru árfolyama

A koronavírus-járvány miatti kereslet visszaesés négyéves mélypontra küldte tavasszal a fűrészáruk határidős piacát, melyre a fűrésztelepek leállásokkal reagáltak – számolt be a Concorde Blog. A járvány és az arra válaszul adott gazdaságélénkítő intézkedések viszont egy nem várt hatással jártak: az emberek felújításokba, építkezésekbe kezdtek. A járvány hatására változott a trend, az emberek inkább a kertvárosokba költöznek a zsúfolt városokkal szemben és az alacsony jelzáloghitel kamatokat kihasználva építkezésekbe kezdtek az Egyesült Államokban, ahol jellemzően fából építkeznek. 

fureszaru_1

A hirtelen megnövekedett keresletre azonban az észak-amerikai fűrésztelepek nem voltak felkészülve és ez jelentős árrobbanáshoz vezetett. A helyzetet súlyosbította, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzata 2018-ban 20 százalék feletti büntetővámot vetett ki a Kanadából érkező faanyagra és ez tovább szűkítette a kínálatot. A központi kormányzat elég lassan reagált, csak augusztusban csökkentette a vámot 8 százalék környékére. Mindezek együttes hatásaként az árfolyam az áprilisi mélypontról közel négyszeresére és új csúcsra emelkedett szeptember közepére. Azóta korrigált a kurzus és a valamivel az április eleji szint dupláján normalizálódott az árjegyzés az elmúlt hetekben. Áprilisban az egy láb hosszúságú, egy láb széles és egy hüvelyk vastagságú fűrészárú, ami a kereskedési alapegység a piacon 259,8 dollárba került, a szeptember közepéig tartó szinte folyamatos drágulás után 984,5 dollárig szaladt a kurzus, amely azóta az 549,6 dollár és 622 dolláros szint között stabilizálódott. 

A fűrészáru (lumber) árának alakulása az elmúlt egy évben (dollár/1000 darab egy láb hosszúságú, egy láb széles és egy hüvelyk vastagságú fűrészárú). Forrás: investing.com 

A fűrészáru (lumber) árának alakulása az elmúlt egy évben (dollár/1000 darab egy láb hosszúságú, egy láb széles és egy hüvelyk vastagságú fűrészárú).
Forrás: investing.com

A fák persze így az árutőzsdén sem nőnek az égig. Az idei építkezési szezonnak hamarosan vége és az alacsonyabb vámteher miatt felpörgött a kanadai faanyag import is. A trendek alapján a készletek növekedése várható – hívta fel a figyelmet a Concorde Blog. A csökkenő kereslet és magasabb kínálat pedig szinte biztosan alacsonyabb árakat eredményez. Az év elején látott alacsony árakra viszont nem sok esély mutatkozik a közeljövőben, mivel Washington, Oregon és Kalifornia államokban tomboló hatalmas erdőtüzek jelentős károkat okoztak, és nemcsak a faállományban. Ez pedig a kínálat szűkülése miatt alulról jelent támaszt az áraknak.

(Gadóc György - Agrofórum Online)