Kutyával az erdőben? Ezekre kell figyelni!

A természet lágy öle csábító két- és négylábúaknak egyaránt. Ez tény. De azért fontos néhány alapvető íratlan szabályra odafigyelni, még mielőtt kezdődik az erdei kiruccanás. A DogX arra hívja fel a figyelmet, hogy a meggondolatlan kirándulás kockázatos választás.

Kutyával az erdőben? Ezekre kell figyelni!
Mettől meddig tart a vadászszezon?

Mielőtt még nekiindulnánk a nagy felfedező túrának, akad pár fontos információ, ami nélkül a tarsolyunkban nem jó ötlet belevágni az ismeretlenbe. Egyrészt vadászszezon ideje alatt a sétáltatás egy cseppet sem biztonságos ötlet, hiszen lövések dördülhetnek, és a kis kedvenc életébe is kerülhet ez a nem teljesen megtervezett kimozdulás. Másrészt a terepet célszerű előbb bejárni, vagy legalábbis tájékozódni arról, hogy vannak-e veszélyesebb részei: például szakadékok, mocsaras területek. Az eltévedés akár gazdira és kutyára is bajt hozhat.

Az engedelmesség alap?

Igen. Ha a négylábú nem hallgat a jó szóra, ha nem ül-fekszik-marad kérésre, és főleg, ha nem figyel a behívásra, akkor az erdei séta leginkább egy extrém sporthoz hasonlítható. Simán előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor kulcsfontosságú a kutya maximális engedelmessége. Ennek a hiányában még a legkisebb veszélyhelyzetek is súlyos következményekkel járhatnak. Az elengedve baktatást amúgy el kell felejteni. Persze, hogy a kedvenc vágyik a szabadságra. Természetes, hogy szíve szerint boldog horkantgatások közepette nyargalászna a mezőn vagy a fák között. Az ösztön hívó szava vonzó és erős. De pont ez a zsigeri sugallat az, ami komoly gondokat is generálhat. Például ha az örömében fel és alá rohangáló eb szagot fog, akkor a kiszemelt vad után eredhet. El is kaphatja az állatot, vérmérséklettől függően, de akár összetűzésbe is keveredhet mondjuk egy vérmes vaddisznóval, aki a megkergetett kicsinyét védi. A totális eltévedésről nem is beszélve, ami szintén nem kizárható, mert hát a vadászat hevében minden más lényegtelen aprósággá válik. A kiruccanás után mindig célszerű alaposan végignézni a kutyus bundáját, így az élősködők még időben felfedezhetőek és eltávolíthatóak. Óvatosan, megfontoltan, végiggondoltan, és akkor baj nem történhet!