Küzdenek az erődtűzzel a Kanári-szigeteken, védik a nemzeti parkot

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén negyedik napja küzdenek az erdőtűzzel, amely veszélyezteti a La Caldera de Taburient nemzeti parkot - közölték a helyi hatóságok.

Küzdenek az erődtűzzel a Kanári-szigeteken, védik a nemzeti parkot

Mint mondták, az időjárás a tűz kordában tartása szempontjából ugyan kedvezően alakul, viszont az alacsony felhőzet és a füst nehezíti a tíz repülőgép és helikopter bevetését az oltási munkálatok során.

Az erőtűz még három fronton tombol, közülük a nemzeti park területére összpontosítják a hatóságok az erőforrások legnagyobb részét.

A tűzoltók mellett a hadsereg speciális egységének 500 katonája is közreműködik az oltásban.

A még szombaton, elővigyázatosságból kitelepített helyi lakosok többsége vasárnap délután visszatérhetett otthonába.

A hatóságok első vizsgálata szerint emberi gondatlanság okozhatta az erdőtüzet, amely legalább húsz ingatlant, köztük lakóházakat pusztított el. A becslések szerint eddig mintegy négyezer hektárnyi zöld területet perzseltek fel a lángok.

Spanyolországban idén eddig 15 nagy kiterjedésű erdőtüzet regisztráltak, amelyek összesen 73 ezer hektárt sújtottak. A legnagyobb pusztítást a május közepén, a kelet-spanyolországi Cáceres közelében keletkezett tűz okozta, 11 hektárnyi területet felégetve.

A dél-európai országban a tavaly 310 ezer hektárt emésztettek fel az erdőtüzek, több mint háromszor annyit, mint egy évvel korábban, amely így az elmúlt két évtized legrosszabb eredményének számít.