Környezettudatosság a PEOPLE TEAM nyári táborában

A környezetvédelem egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és nem egy család kötelezi el magát a környezettudatos háztartásvezetés mellett. A környezetkímélő módszerekről azonban ma is sok tévhit kering. Gondoljunk csak a szelektív hulladékgyűjtés nehézségeire. A PEOPLE TEAM Kutatók + Kalandorok szekciójában olyan táborozási lehetőségeket találhatunk, amelyek során a gyerekeink is megtanulhatják, miért fontos a bolygó védelme, és hogyan élhetünk „zölden”, környezettudatosan, takarékosan.
Környezettudatosság a PEOPLE TEAM nyári táborában
„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” – David Brower környezetvédelmi aktivista elhíresült mondata azt üzeni, hogy nemcsak nekünk kell megtanulnunk vigyázni a környezetünkre, hanem a gyerekeinknek, unokáinknak is. Csupán több generáció segítségével állíthatjuk meg a klímakatasztrófát, a természeti értékeink kizsákmányolása sem most, sem később nem lesz fenntartható. Azok, akik környezettudatos családban nőttek fel, nagyobb eséllyel fognak felnőttkorukban is zöld életmódot folytatni. Ezzel a céllal indította el a PEOPLE TEAM csapata – a KUTATÓK + KALANDOROK szekcióján belül – a WWF és a Példaképem Greta Thunberg elnevezésű táborait. A WWF a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete sokrétű programmal.
  • Erdők: az erdők nagy részének háborítatlanságáért küzd, így csökkentve a gazdasági célú faanyagtermelést.
  • Vizes élőhelyek: a vizek és vizes élőhelyek romlásának megakadályozása mellett a szervezet elsődleges célja a biológiai sokféleség megőrzése.
  • Nagyragadozók: párbeszédeket folytatnak különböző érdekcsoportok között az emberek és nagyragadozók együttéléséről.
  • Klímaváltozás: szemléletformáló kampányokkal és eseményekkel próbálják felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire.
  • Túlfogyasztás: a WWF a fenntarthatósági egyezmény elfogadását sürgeti az EU-ban.
A PEOPLE TEAM-táborban ezeket az alapértékeket ismerhetik meg a résztvevők, miközben a civil szervezet egyik fontos célja teljesül: a környezeti nevelés. tabor-peopleteam1 Greta Thunberg, a 2003-ban született svéd klímaváltozás-aktivista azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az ENSZ 2019-es klímacsúcsán heves és érzelemdús beszédben kérte számon a világ vezetőin a klímakatasztrófa megakadályozását. „Az üres szavaikkal ellopták az álmaimat, a gyerekkorom. És én még a szerencsésebbek közé tartozom. Emberek szenvednek. Emberek halnak meg. Teljes ökoszisztémák omlanak össze. Tömeges kihalás elején járunk. És maguk csak a pénzről és az örökös gazdasági növekedés tündérmeséjéről tudnak beszélni. Hogy merészelik?” Greta Thunberg beszéde a felnőttekhez és a fiatalokhoz is eljutott. A tizenévesek közül egyre többen tekintenek rá példaképként, hiszen ennyi idősen nem mindenkinek van bátorsága úgy kiállni az elveiért, ahogy ennek a fiatal lánynak. A PEOPLE TEAM nyári táborában a gyerekek megtanulhatják, hogyan lehet aktívan cselekedni a globális felmelegedést érintő ügyekben. Bolygónk megmentése mindannyiunk felelőssége.