Kezdődik a fakitermelő Világbajnokság – Hajrá, magyarok!

Néhány órán belül, péntek délután megkezdik világbajnoki szereplésüket a magyar fakitermelők a 2024-es, bécsi VB-n. A sort a STIHL által támogatott Juhász István nyitja majd 14 órakor, de a nők között Veres Boglárka is bemutatkozik.

Kezdődik a fakitermelő Világbajnokság – Hajrá, magyarok!

„Abszolút jó hangulatban érkeztünk meg, amennyire lehetett, felkészültünk. Nincsen semmilyen problémánk, az időjárás is kiváló” - mondta el a magyar csapat legtapasztaltabb tagja az ünnepélyes megnyitót követően. Juhász István évek óta visszajáró versenyző a fakitermelő Világbajnokságokon, de a ráckevei erdészeti vállalkozó neve nem ismeretlen a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságról sem, ahol csapatával idén második lett. Sőt, a STIHL Timbersports versenyszériában is a sportág legeredményesebb magyar képviselője; hétszeres nemzeti bajnok, világbajnoki hetedik helyezett.

Juhász István már visszatérő versenyző a VB-n (Fotó: Gribek Tímea)

Az öt fős magyar alakulat péntek délután a szerelés, a kombinált darabolás és a lánckímélő darabolás versenyszámokkal nyitja meg a VB-t. A felnőttek között az elmúlt hónapok teljesítménye alapján Juhász István, Gerőcs János és Dávid Gábor ragad majd motorfűrészt, míg az utánpótlás versenyen a STIHL országos megmérettetéséről szintén jól ismert Fódi Mátyás Dominik vehet részt.

Kétgyermekes édesanya nemzeti színekben

Hazánk legjobb női favágója egyértelműen Veres Boglárka, aki ezúttal is képviselheti Magyarországot a legjelentősebb szakmai versenyen, bár az elmúlt hónapokban különösen nehéz felkészülésen van túl. Kétgyermekes édesanyaként 2024-ben térhetett vissza a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságba is, ahol viszont döntőig jutott négyfős csapatával, és ott kiváló helyen is végzett. Ezt a lendületet pedig a VB-re is magával viheti.

„A gyerekek és a munka mellett sokkal kevesebb időm volt a felkészülésre, mint 6 éve. Korábban ráadásul a COVID hátráltatta a részvételemet, szóval a kihagyásom hosszú, mégis mindent megteszek azért, hogy jól sikerüljön a visszatérésem. Szeretnék helyt állni ebben a nagyon erős női kategóriában. Idén nagyon örülnék, ha a középmezőnyben végeznék, ami egy jó lökést adna a folytatáshoz” 

- nyilatkozta Veres Boglárka.

Hazánk legjobb női favágója (Fotó: Gribek Tímea)

1600 ponttal bármi megtörténhet

Juhász Istvánt természetesen a magyar csapat esélyeiről is kérdeztük, amire csak óvatos válasz érkezett. A fakitermelő ugyanis nem szeretne túlzott önbizalmat mutatni, különösen azért, mert versenyhelyzetben teljesen más lesz minden, mint az otthoni edzéseken. Favágóink azonban az edzések során nagyon jó időeredményeket hoztak.

„Azok a versenyzők, akik az öt versenyszám során 1600 pont felett teljesítenek, a világ élvonalában vannak. A felkészülés során mi ezt a szintet stabilan hoztuk, de nagy kérdés, hogy versenyhelyzetben, a feszült pillanatokban megismételhető-e mindez. Ha a sikeres edzéseink 80 százalékát hozzuk, akkor már az élmezőnybe kerülhetünk. De ehhez kiélezett helyzetben is koncentráció és higgadtság szükséges, egy Világbajnokságon pedig ez a legnehezebb” 

- emelte ki Juhász István.

Fódi Mátyás Dominik az utánpótlás versenyen indul (Fotó: Gribek Tímea)

A magyar fakitermelők pénteken tehát három versenyszámot teljesítenek, ami után szombaton a döntéssel folytatódik a verseny, majd vasárnap még a gallyazás, és végül a csapatváltó vár rájuk.

A magyar fakitermelők minél sikeresebb világbajnoki szereplését az Andreas STIHL Kft. is támogatta és támogatja, a koordinációt pedig a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány végezte.