Két vármegyében igazoltak madárinfluenzát

Ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az illetékes hatóságok megkezdték az érintett állományok felszámolását, valamint védő- és felügyeleti körzeteket is kijelöltek.



 

Két vármegyében igazoltak madárinfluenzát

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúd állományban a megemelkedett elhullás, az állatok bágyadtsága, a takarmány-, és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma azonosította a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. A hatóság intézkedett a mintegy 6000 állatot számláló állomány felszámolásával kapcsolatban. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. 

A Bács-Kiskun vármegyei Petőfiszálláson, vágás előtti kötelező tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza-fertőzést. Ezt követően a mulardkacsa állományban másnap megemelkedett az elhullás és az állatok bágyadtakká váltak. A nagyságrendileg 7100 állatot számláló állomány felszámolása a holnapi napon veszi kezdetét. Az érintett gazdaság körül itt is kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a felügyeleti (megfigyelési) körzetet.