Jöhetnek a szarvasbőgésre a külföldi bérvadászok!

2020. szeptember 4-én a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a gazdaság élénkítése okán enyhítések várhatóak a külföldi állampolgárok beutazása terén, amely utazási könnyítések jogszabálymódosítás útján a Magyar Közlöny 201. számában, 2020. szeptember 5. napjával való hatályba lépéssel megjelentek.
Jöhetnek a szarvasbőgésre a külföldi bérvadászok!
A vadgazdálkodási ágazatot súlyosan érintette a szeptember 1-től bevezetett külföldi beutazási tilalom, tekintettel arra, hogy a külföldi bérvadászok, egyes kivételektől eltekintve, így nem léphettek be az ország területére. A Vadászkamara kidolgozott egy eljárásrendet és kezdeményezte, hogy a külföldi vendégvadászok beléphessenek hazánkba. A miniszterelnöki bejelentés már bizakodásra adott okot, majd 2020. szeptember 4. napján, az éjszakai órákban kihirdetésre került a Magyar Közlöny 201. számában , „A Kormány 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendelete a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet járványügyi utazási részletszabályaival kapcsolatos módosításáról”. A kihirdetésre került kormányrendelet módosítja a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet, amely – többek között – kiegészül egy új 10/B. §-al. [caption id="attachment_49611" align="aligncenter" width="800"]Barcs, 2017. szeptember 29.  Gímszarvas bika (Cervus elaphus) szarvasbõgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2017. szeptember 21-én. MTI Fotó: Kovács Attila Barcs, 2017. szeptember 29.
Gímszarvas bika (Cervus elaphus) szarvasbõgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2017. szeptember 21-én.
MTI Fotó: Kovács Attila[/caption] A rendelkezés alapján: „10/B. § (1) Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.” A módosítás a Vadászkamara álláspontja szerint a külföldi bérvadászokat ezáltal feljogosítja az ország területére történő korlátozás nélküli belépésre, tekintettel arra, hogy a bérvadászat megítélésünk szerint gazdasági célú tevékenységnek minősül. Tekintettel arra, hogy a jogszabályi előírások alapján az üzleti vagy gazdasági célú tevékenységet igazolni szükséges, így a Vadászkamara álláspontja szerint a Magyarországra történő külföldi bérvadász belépéséhez a határon fel kell mutatni egy olyan hatályos dokumentumot (pl.: felek által aláírt bérvadászati szerződés), mely igazolja e tevékenység fennállásának jogszerűségét. A módosítás 2020. szeptember 5. napjától hatályos, azaz e naptól már a rendelkezések alkalmazandóak, így a külföldi vadászok beléptetése során ezen eljárásrendet kell követni. (OMVK központi szervezete)