Így tudod elkerülni az idegesítő turista sztereotípiákat

Így tudod elkerülni az idegesítő turista sztereotípiákat
utazas-auto
  • Főszezonban sajnos még mindig rengeteg a turista átverés. Lehet, hogy fel sem tűnik neked, hogy át lettél verve, hiszen soha nem leszel pontosan tisztában a helyi árakkal. Ha egyből látszik rólad, hogy turista vagy, úgy nagyon könnyen többet fizethetsz egy utcai árusnál, taxiért vagy akár étteremben is.
  • A turisták a zsebtolvajok kiemelt célpontjai. Ha hatalmas táskákkal, csomagokkal indulsz városnézésre, akkor a tömegben könnyen eltűnhet ez-az a zsebeidből. Arról nem is beszélve, hogy az indokolatlanul nagy csomagokat mennyire kényelmetlen lesz egy egész napon keresztül cipelni. Különösen nyáron, harminc fokos hőségben.
  • Ha nem tájékozódsz megfelelően az alapvető helyi kulturális normákról, akkor könnyen kellemetlen helyzetbe hozhatod magadat. Ez annál jobban igaz, minél távolabbi kultúráról van szó. Egyes helyeken akár komoly konfliktusba is kerülhetsz a helyi szokások figyelmen kívül hagyása miatt.
  • Ne feledkezz meg róla, hogy kultúrától függetlenül egyes nevezetességek látogatásához megfelelő öltözetre lesz szükséged. Sok vallási nevezetességet például csak hosszúnadrágban látogathatsz meg. Más esetben a nem megfelelő öltözet a belépést ugyan nem akadályozza meg, de vonzhatja a nemtetszést kifejező tekinteteket, ami soha nem kellemes.

Így kerüld el azt, hogy tipikus turistának nézzél ki

Ha egy délutáni vagy esetleg egész napos városnézésre készülsz, akkor ennek megfelelően csomagolj, illetve öltözz és ne úgy, mintha egy négy napos túlélőtúrára mennél a sivatagba. Felejtsd el a hatalmas, telepakolt hátizsákokat. Mindazt, amit a táskádba tennél, helyben is meg tudod venni bármelyik közértben. Nem érdemes 1 víznél és 1-2 szendvicsnél többet csomagolnod. Ha kisebb és könnyebb csomaggal utazol, úgy sokkal élvezetesebb lesz várost nézni. Ha elfogyott, amit csomagoltál, akkor keress egy boltot, ahol olcsón feltöltheted a készleteidet. Ha szükséges nyugodtan be is tervezhetsz a délutánba egy 15 perces pihenőt, amíg betérsz egy közértbe pár szendvicsért és vízért. Egyébként sem biztos, hogy gusztusod lenne késő délután azt a szendvicset megenni, ami reggel óta aszalódik és nyomódik össze a többi cucc között a táskád mélyén a nyári hőségben. Ugyanez igaz a magaddal vitt ruhadarabokra is. Igyekezd úgy megtervezni a napot, hogy ne kelljen extra ruhadarabokat magaddal cipelned. Ha nappal pólóban is kellemes az idő, este viszont egy melegebb pulcsi vagy dzseki is jól esik, akkor próbáld úgy tervezni a napod, hogy legyen időd visszatérni a szállásra gyorsan átöltözni. Nem kényelmes, ha napközben rádsülnek a szükségtelen ruhadarabok, ahogy az sem ha egész nap a derekadra kötve vagy a kezedben kell őket cipelni. Az sem jobb, ha belegyömöszölöd őket a táskádba. A fotókon sem mutat jól a derekadra kötött pulcsi.

Oszt be jól az idődet

Ne próbálj meg minden nevezetességet látni egyetlen nap alatt. Ha egy helyen nincs elég időd, akkor inkább válassz ki annyi helyszínt, amennyit kényelmesen meg tudsz nézni és látogasd meg csak ezeket. Semmi értelme úgy eltölteni a napot, hogy egyik helyről a másikra rohansz és közben mindenhol maximum öt percet töltesz el. Ne azért menj el valahova, hogy fényképet csinálhass magadról, hanem azért, hogy fel tud fedezni az adott nevezetességet és élvezni tudd az ott eltöltött időt. Érdemes mindenhol legalább 30 vagy 60 percet adni magadnak. A nem várt kitérőkről nem is beszélve. Ki tudja mikor fogy el a vized, mikor éhezel meg vagy mikor kell felkeresned a mosdót. Mindig ellenőrizd, hogy mely nevezetességeknél kell belépőt fizetni és azt, hogy ez megtehető-e az interneten keresztül. Ha lehetőséged van rá, mindig vedd meg a jegyeket előre, hogy ezzel elkerülhesd a helyszínen akár órákig tartó sorban állást. Az interneten vásárolt jegy sok esetben még olcsóbb is lehet, mintha a bejáratnál, érkezéskor váltanál belépőt. Ha többen utaztok együtt, akkor ez mindenképpen igaz, hiszen online kényelmesen végignézhetitek az elérhető jegytípusokat és kiválaszthatjátok a számotokra legkedvezőbbet. A tömegben sorban állva és sietve, miközben 20 másik ember már nyomna titeket hátulról, erre nem biztos, hogy lenne lehetőségetek.

Tiszteld a helyi szokásokat és kultúrát

Minél távolabbra mész az otthonodtól, annál nagyobb az esély, hogy az adott helyen az emberek a tőled megszokottól eltérő módon öltözködnek, viselkednek és gondolkodnak. Ahogy a mondás tartja, “ha Rómában vagy viselkedj úgy, mint a Rómaiak”. Természetesen nem kell extrém módon kényszeresen alkalmazkodnod a helyi környezethez, de fontos, hogy megadd a kellő tiszteletet. Ez adott helyeken akár fejkendő vagy hosszú nadrág, esetleg hosszú ujjú póló viselését is jelentheti. Ez különösen igaz, ha valamilyen nevezetességet, például templomot vagy múzeumot szeretnél felkeresni. Sok ilyen helyre be sem engednek, ha nem az elvárásoknak megfelelő öltözetben érkezel. Fontos kiemelni azt is, hogy a világ számos helyén bunkóságnak számít beltérben sapkát (baseball sapkát is) vagy napszemüveget viselni. Ugyanúgy illetlenség lehet napszemüveget viselni miközben beszélsz valakivel. Próbálj meg megfelelően tájékozódni az alapvető kulturális szokásokról mielőtt az adott országba érkezel, hogy elkerülhesd a kellemetlenségeket. Sokszor olyan dolgok is udvariatlanságnak számíthatnak, amikre álmodban sem gondolnál. Tudtad például, hogy Japánban kifejezetten illetlenség, ha valamit nem két kézzel, hanem csak egy kézzel veszel magadhoz? Vagy, hogy Ázsia több országában nyilvánosan orrot fújni bunkóság, ellenben hangosan szívni az orrodat teljesen normális? Ugyanez igaz lehet az étkezésre is. Egyes országokban a szürcsölés azt jelzi, hogy ízlik az étel. Ha ezt elmulasztod az akár illemtelen is lehet. Számíts arra is, hogy sok népszerű Észak-afrikai és Közel-keleti turistahelyen az alkoholos italok nem mindig elérhetőek. Máshol, szintén Ázsiában pedig például azért kerülhetsz bajba, ha mindent megeszel, ami a tányérodon van. Egyes kultúrákban ez azt az üzenetet közvetíti, hogy nem voltál elégedett az étel mennyiségével és nem laktál jól. Mindenképp szánj rá legalább 1-2 órát, hogy az interneten tájékozódj a számodra ismeretlen helyi szokásokról utazás előtt, függetlenül attól, hogy hova mész!