Idén is zalai szakember lett az Év Erdésze verseny győztese

Ismét zalai szakember lett az Év Erdésze verseny első helyezettje az országos megmérettetésen.

Idén is zalai szakember lett az Év Erdésze verseny győztese

Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett, „Az Év erdésze” verseny idei országos döntőjének házigazdája, a június 15-én kezdődő 153. OEE Vándorgyűlésnek is helyszínt adó állami erdőgazdaság, a Bakonyerdő Zrt. volt. Június hónap első két napján a szakmai tudásukat mérték össze a tavasszal zajlott területi válogatók legjobbjai, a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi és Balatonfüredi Erdészetének területén. A két napos országos döntőt a Zalaerdő Zrt. erdésztechnikus szakembere, Jánosi Kristóf, a Lenti Erdészet kerületvezető erdésze nyerte, aki így büszkén viselheti az Év erdésze 2023 címet.

Az országos döntőben 15 versenyszámban 19 versenyző vetélkedett elméleti és terepi versenyszámok során. A sportszerűség jegyében, a korábbi éveknek megfelelően, a döntőt rendező házigazda erdőgazdaság nem indított versenyzőt.

A versenyre az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó, felsőfokú erdészeti képesítéssel nem rendelkező, középfokú végzettségű erdész szakemberek, erdésztechnikusok jelentkezhettek.

Az Év erdésze szakmai verseny fontos küldetése az erdész hivatás társadalmi elfogadottságának, ismertségének növelése, a résztvevők szaktudásának és felkészültségének gyarapítása, a szakmát művelők közötti barátságok erősítése, a közösségi kapcsolatok ápolása és fejlesztése.

A versenyszámok vezető- és pontozóbírói feladatait az erdészeti szakközépiskolák gyakorló tanárai, a MEGOSZ (Magánerdőgazdálkodók Országos Szövetsége) képviselői, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének munkatársai, a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztályának erdőtervezői, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal erdőfelügyelői, és vadászati felügyelője, valamint a Bakonyerdő Zrt. szakemberei látták el.

Az összetett versenyben dobogós helyzést elért résztvevők a díjaikat, az Év erdésze cím győztese a neki járó vándorserleget, a Kárpát-medence egyik kiemelkedő jelentőségű országos rendezvényén és egyben a magyar erdész szakemberek legpatinásabb hagyományokkal rendelkező éves találkozóján, az idén Zánkán megrendezésre kerülő 153. OEE Vándorgyűlésen, június 15-én, az Ünnepi Közgyűlés keretei között vehetik majd át.

Eredmények, összetett verseny:

helyezett: Jánosi Kristóf, Zalaerdő Zrt. erdésze

helyezett: Szukhentrunk József, a TAEG Zrt. erdésze

helyezett: Tratnyek Tamás, a SEFAG Zrt. erdésze

További eredmény az OEE honlapján.