I. Magyar Rönkhúzó Bajnokság - Megvan az első magyar bajnok! (+KÉPEK)

Idén utolsó alkalommal találkoztak a hidegvérű lovak szerelmesei Vámosmikolán, az I. Magyar Rönkhúzó Bajnokság apropójaként. Tíz fogat állt rajthoz a verseny reggelén, ahol az égiek kegyes időjárással fogadták a kilátogató nézősereget.
I. Magyar Rönkhúzó Bajnokság - Megvan az első magyar bajnok! (+KÉPEK)
Ügyességi hajtás volt az első feladat, amivel az indulók találkoztak. A kihelyezett sejbák között a verőhiba nélküli, és minél gyorsabb hajtás volt a cél. Nehezítésképpen az egyik akadályból tolatva kellett kijönni, ami sajnos, nem mindenkinek ment problémamentesen, de látványosabbá és kicsit technikásabbá tette a futamot. Az ügyességi hajtás győztese Szabadi Endre fogata lett, akik Csobánkáról érkeztek.

ronkhuzo_bajnoksag_4

Második próbatételként a páros rönkhúzás következett, ami mindig a versenyek legnézettebb része. Az egyenként 700-800 kilogrammos rönköket 10 méterenként akasztották fel. Minden fogat egy hajtóból és két segítőből áll, akiknek feladata a rönkök eligazítása, és a hajtó segítése. Látványos és dübörgő forgataggá változott a „ porond”, mindenki ott akart lenni az első sorban és szurkolni az általa kiválasztott fogatnak. Az esős napok megbosszulták magukat, hiszen a nehéz rönkök szinte letapadtak a földre, és minden megtett centiméternél maguk előtt tolták a felhalmozott vizes, füves talajt. Ennek a versenyszámnak is megvan a speciális technikája, hiszen a lovakat egyszerre indítva, a rönkök bal és jobb oldalára vezetve kell minél előrébb hajtani. Idő és centiméterek számítanak, így az 50 méterhez közeledve már a nézők is hangos bekiabálásokkal buzdították a lovakat és hajtóikat. Ebben a megmérettetésben szintén Szabadi Endre fogata bizonyult a legjobbnak - 4 rönkkel 40 métert húztak el.

ronkhuzo_bajnoksag_3

Az ünnepélyes díjátadón Vámosmikola polgármestere, Bárdi Alex és a verseny főszervezője, Ormándi Gábor adta ki a csillogó serlegeket és a lovaknak járó színes rozettákat. A rövid pihenőben, amikor az indulók megérdemelt ebédjüket fogyasztották, a nézők is közelebbről, úgymond testközelből találkozhattak a pályán szereplő lovakkal. Készültek a fotók, és elkezdődött az utolsó versenyszámhoz tartozó találgatás, melyik ló, mennyit képes majd elhúzni a szánhúzásnál.

ronkhuzo_bajnoksag_6

800 kilogrammal indult a szán. Mivel a fogatokból csak a jobbik ló eredménye számított bele az összpontszámba, így mindenki eldönthette melyik lovával áll a startvonalhoz. Külön, erre a versenyszámra érkezett Vezér, aki fajtáját tekintve sodrottnak mondható, így pontozás nélkül, de tiszteletét tette a hidegek között.

ronkhuzo_bajnoksag_2

Az első körben gond nélkül csúszott a szán, aminek alap súlya is 250 kilogramm, így a következő kör már 1450 kilogrammról indult. Ennél a körnél már a fél mezőny feladni kényszerült a versenyt, de akik sikeresen teljesítettek, rákészülhettek az 1825 kilogrammos szánkóra. Nem ritka, hogy ekkora súlynál már a szerszámok se bírják a rájuk nehezedő erőket, így többek cserére vagy egyszerűen kölcsönszerszámot szerezve álltak a súly elé. Ez a nap a Csobánkáról érkezett csapatnak kedvezett, hiszen Szabadi Endre lovai 8.5 métert húzták a betonoszlopokkal megrakott szánkót, ezzel az eredménnyel a nap legjobb fogatának bizonyultak.

ronkhuzo_bajnoksag_5

Az összetett eredmények alapján, a Vámosmikolai versenyen: 1.Szabadi Endre, 2.Drexler Gábor 3.helyen pedig holtversenyben Ormándi Gábor és a Ba-Ta Tanya fogata végzett. Ez a nap kicsit más volt, hiszen a Magyar Rönkhúzó Bajnokság eredményhirdetése is itt történt, beleszámítva az aznapi versenyből hozott pontszámokat. Az I. Magyar Rönkhúzó Bajnokság Eredménye: 1.Drexler Gábor 121 pont. 2.Szabadi Endre 100 pont. 3.Ba-Ta Tanya 88 pont

ronkhuzo_bajnoksag_1

A szervezők és a támogatók különdíjakat is kiosztottak, a legmakacsabb, a legöregebb vagy a legszebb fogat címmel, ezzel is kicsit inspirálva a megjelenteket. Különdíjas lett még Vezér, aki az utolsó erőbemutatónál végigvitte az 1825kg-os szánkót. Ezzel kiérdemelte az egyedi kötőféketet, amit erre a napra készítettek. Reményeink szerint jövőre is újra rajthoz állnak csapataink és új arcokkal is találkozhatunk majd. Addig is kövessenek minket a www.ronkhuzo.hu oldalon. Fekete Andrea (Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu - Fotók: Bari Judit) erdomezolike