Húsos som - Erdőszéli cserje, így nem könnyű a termesztése

Egy somültetvény hosszútávú befektetés, aminek persze a méhek és egyéb beporzók örülnek a legjobban. A növény még egy rutinos növénytermesztő számára is sok kihívást tartogat. HEKTÁR Vlog a Simon Gyümölcs csányi ültetvényéből.

Húsos som - Erdőszéli cserje, így nem könnyű a termesztése

A som kiváló lekvár-alapanyag. Édes, közben viszont hosszan fanyar. Önmagában is különleges, de vegyíthető egyéb erdei gyümölcsökkel is, mint a kökény vagy az erdei szamóca. A somot a cukrászatok is egyre gyakrabban keresik, de szintén ízletes és ritkaságnak is számít a sompálinka.

C-vitaminban gazdag, akár frissen is fogyasztható. A Simon Gyümölcsnél nyár végén így is kapható az erdei bogyó, főleg, hogy egy ilyen kis fácska is már 2-3 kilónyi termést hoz.

A som a kezdetekben lassan fejlődik, ahhoz, hogy zárt állománya legyen, összesen 10-15 év kell majd a csányi ültetvényben is. Ekkor viszont már a szárazságnak is jobban ellenállnak a cserjék, és 100-150 évig is teremhetnek. Egy somültetvény tehát mindenképpen hosszútávú befektetés, aminek persze a méhek és egyéb beporzók örülnek a legjobban.