Gyönyörű székek készültek faipari hulladékból

Első ránézésre valószínűleg nem mondanánk meg, mennyire komplex projekt áll Matthias Gschwendtner egyedi dizájnszéke mögött. A faipari hulladék felhasználásával készült darab modern technológiák, például komputációs dizájn és robotikai kivitelezés segítségével jött létre.

Gyönyörű székek készültek faipari hulladékból

A kézzel készültség esztétikájához nem kell többé kézzel készíteni a tárgyakat. Matthias Gschwendtner izgalmas széke például megmutatja a fa nyers, megmunkálatlan szépségét és az organikus formákban rejlő lehetőségeket, de elkészítéséhez a legmodernebb technológiákat vették igénybe. A különböző matériákkal és technikákkal való kísérletezésre fókuszáló Gschwendtner faipari hulladékból nyerte alapanyagát, amelyből aztán 3D szkennelés, komputációs dizájn és robotikai kivitelezés segítségével hozta létre a végleges bútordarabot.

 mathias_szek_2 

Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a nyers nyírfaágakat először 3D szkenner segítségével digitalizálják, majd számítógépes algoritmusok elemzik az egyes elemeket és segítenek a tervezésben. Végül pedig robotizált gépek asszisztálnak a végleges tárgy létrehozásában.

 mathias_szek_1 

Az izgalmas kísérlet jól megmutatja, hogy a modern technológiák hogyan állíthatóak „régi eszmék” szolgálatába, és hogy akár környezettudatos és tradicionális esztétikát képviselő tárgyak is készülhetnek velük.

 mathias_szek_3 

(https://marieclaire.hu/)